Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Булевард Демокрация" - на 27 януари

Снимка: Ани Петрова

Само с хубави новини започваме днешния петък:

1.  Обнародваха постановлението за безплатното пътуване на деца до 10 г. в обществения транспорт, а за пенсионери, студенти и докторанти – намаления.

2.  Учебниците да станат безплатни за всички ученици от 1 до 12 клас, реши Народното събрание.

Безспорно мерките са повече от добри за хората. Средно-дългият ми житейски опит, обаче, показва, че безплатен обяд няма. Тоест – едно нещо, ако е безплатно за един, значи е платено от друг. А след като е платено от друг, значи пари има. Та, въпросът ми е, откъде има пари в държавата, в която даже и бюджет още няма? И как стана така, че рязко развързахме кесията, дето до вчера се оплаквахме, че е изтъняла. Не ме разбирайте погрешно, не се оплаквам, ама да не се окаже, че имало безплатен обяд, а накрая да се появи келнерът със сметката…

Докато го чакаме, дойде времето за предаването „Булевард Демокрация“. До 18 – с Теодора Кралева и с мен, Мариян Иванов.

Ето и акцентите:

-  Кметът на Созопол се обяви срещу двоен аршин, когато става въпрос за паметници на културата. Два проекта на общината стоят в безтегловност, заради този проблем

-  С колко точно е поевтинял хляба и каква пшеница ядем? Председателят на браншовия съюз Мариана Кукушева

-  Обречени ли са референдумите на неуспех – в коментарната ни рубрика

-  След 17 ч. – за незаконно сметище край бургаския кв. „Лозово“ сигнализираха местни жители

-  Ще ви срещнем и с един млад бургазлия, който преподава история на българи в чужбина.

-  И днес – време за култура, за спорт, за вълненията на хората от социалните мрежи и за премиерите от големия екран. Телефонът за връзка с нас е 056/82 59 95, можете да ни намерите и във Фейсбук, Инстаграм и Туитър. Аз съм Мариян Иванов и ще съм вашата ефирна компания до 18 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва реконструкцията на ВиК мрежата на Карнобат

Започват дейностите по реконструкция на ВиК мрежата на Карнобат, съобщават от Общината.  Строителните дейности са част от изпълнението на първи етап на „Интегриран воден проект за област Бургас“. Договорът за дейностите в Карнобат е на стойност 9 944 778,86 лева без ДДС. Предвижда се реконструкция на 11,10 км водопроводна мрежа, както и изграждане..

публикувано на 30.03.23 в 09:22

Поморие без вода утре

Водата в Поморие ще бъде спряна за цял ден в четвъртък, съобщават от ВиК-Бургас. Причината е авария на главния довеждащ водопровод. Водоподаването ще бъде спряно между 8 и 18 ч. 

публикувано на 29.03.23 в 19:19

Доброволци провеждат великденска кампания “Време с усмивка за възрастни самотни хора 2023”

Доброволци от Бургас за поредна година организират Великденската кампания “Време с усмивка за възрастни самотни хора”. Идеята е да се съберат хранителни продукти, които ще бъдат раздадени на нуждаещи се в Бургаска област.  Над 100 души жители на странджански села и Малко Търново получават празнични хранителни пакети от тази кампания, която се..

публикувано на 29.03.23 в 13:18

Разчистват негерламентирани сметища след мигранти в Община Болярово

Община Болярово почиства нерегламентираните сметища на своя територия. Кметът Христо Христов предупреди за засилен контрол и завишаване на санкциите. Акцент в кампанията, посветена на Седмицата на гората, ще е премахването на боклука, който остава след мигранти в граничните райони. Новата акция по ликвидирането на сметищата в граничните..

публикувано на 29.03.23 в 11:38

Затварят частично едната лента по бул. "Сан Стефано" в Бургас

Едната лента на платното по бургаския булевард „Сан Стефано“ ще бъде затворено в участъка от ул. „Шейново“ към ул. „Христо Ботев", съобщават от Общината. Ограничението се въвежда  от 9 часа на 30.03.2023 г. (четвъртък) до 01.04.2023 г. Това се налага във връзка с реконструкция на ВиК мрежата на Бургас.

публикувано на 29.03.23 в 11:07

Без вода на места в Бургас и Сливен

Бургас продължават ремонтните дейности на ВиК мрежата, като днес от 10:00 до 17:00 часа ще бъде спряно водоподаването на улица „Васил Левски“, в участъка между улиците „Шейново“ и „Патриарх Евтимий“. Днес ще има смущения и във водоподаването на високата зона на бл.81 в бургаския к-с „Лазур“, съобщи ВиК Бургас. Причината е..

публикувано на 29.03.23 в 08:19
Пречиствателната станция на яз. Ясна поляна

Ще посрещаме ли туристи с режим на водата?*

На 8 декември 2022 г. от областната администрация в Бургас „биха камбаната“, че спешно трябва да започне ремонт на яз. Ясна поляна, иначе населените места на юг от Бургас може да преминат на режим на водата. Беше обявено частично бедствено положение, което изтече и… до ден днешен никакви ремонтни дейности не са започнали. Какво се случва и има ли..

обновено на 29.03.23 в 08:07