Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неизвестни са унищожили дюните на плаж Несебър - Юг (ОБНОВЕНА)


Тежка техника е унищожила част от екзотичните дюни на Южния плаж в Несебър, съобщи за БНР Бургас концесионерът Кирил Спасов. Той е подал още вчера сигнал на тел.112, до Министерството на туризма, РИОСВ - Бургас и ОД на МВР в Бургас. Уведомени са също Областната администрация  и Община Несебър.

„Случайно ми се наложи да пътувам към Несебър, знаете че през зимния период не сме на морето. Бяха ми нужди документи за следващата седмица, минавайки край плажа по пътя Равда-Несебър, непосредствено при влизане в Несебър, в частта на дюните забелязах, че има изкоп. В продължение на границата на дюните, в основата им, видимо е, че е минала тежка техника и е разкопано, а това е защитена територия, в концесионна територия. В ляво по пътя, който отива до плажа, в продължение на около 300 метра има изкоп, който се дълбок около 1-1,2 метра, с видими следи от багер. от дясната страна изкопът беше около 30 до 40 метра. След като установих това се свързах с моите сътрудници, които през зимата обикалят плажа. След като разговаряхме уточних, че това е станало в петък, най-вероятно следобед. 
Позвъних на 112, органите на реда дойдоха, установиха нарушението и пуснах официални писма до ресорните институции. 

За първи път има такова нарушение, за което подавам сигнал. Знаете че с нашите договори целогодишно трябва да опазваме и поддържаме концесионната територия. Дори и през зимния период обхождаме нашата територия, но когато някой навлезе и направи подобно нарушение, после това рефлектира върху нас. Затова сигнализирах веднага. Убеден съм, че ще се намерят извършителите. Това е направено с техника, няма логично обяснение защо е направено, пясъкът не е взет, а е струпан. Изкопът е дълбок, някой може да падне в него. Проблем е за нас, защото е в концесионната територия, а ако се случи нещо ние носим пълна отговорност. 

Има наблизо и охранителни камери, смятам, че органите на реда ще си свършат работата“, каза концесионерът Кирил Спасов. 

По случая вече се води разследване, разпитват се свидетели.
„Несебър е малък град и смятам, че има свидетели, които са видели извършителите. Убеден съм, че е въпрос на дни разследващите да стигнат до лицата, които са разорали плажа и защитените дюни“, коментира още  Кирил Спасов.

От Министерството на туризма съобщават, че ще извършат проверка по случая и ще работят в сътрудничество с МВР и останалите компетентни органи и институции до изясняване на обстоятелствата.

Повече чуйте в звуковия файл: 
По публикацията работи: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
От днес

Лятна автобусна линия вече свързва "Меден рудник" с Крайморие

Лятна автобусна линия свързва от днес  жилищен комплекс "Меден рудник" с квартал Крайморие, съобщи "Бургасбус". Автобус 17А се обслужва само в събота и неделя. Маршрутът му от "Меден рудник" е: ул. “Въстаническа” – бул. “Захари Стоянов” – ул. „”Александър Георгиев Коджакафалията” – ул. “Петрова нива” – ул. “Апостол Войвода” – бул. “Захари Стоянов”..

публикувано на 13.07.24 в 11:37

Катастрофа край Крайморие, осем са ранените (ОБНОВЕНА)

Осем са пострадалите откарани в “Шокова зала” към УМБАЛ - Бургас в резултат на катастрофата, възникнала по пътя Созопол - Бургас, непосредствено след пътен възел “Крайморие”, съобщиха от полицията. Пътният инцидент е възникнал около 19.45 ч. При неустановени до момента причини се е стигнало до сблъсък между микробус “Мерцедес” , управляван от 41..

публикувано на 12.07.24 в 21:05
Снимката  илюстративна

Горят сухи треви и храсти между елховските села Гранитово и Мелница (ОБНОВЕНА)

Разпространението на пожара между елховските села Гранитово и Мелница е ограничено към населените места, но борбата с огъня продължава. На мястото са пет противопожарни автомобила и 20 огнеборци. Включени са и гранични и горски служители В утрешния ден в потушаването ще се включат военни и тежка верижна техника. Над 1000 декара сухи треви и храсти..

публикувано на 12.07.24 в 20:47

В Болярово продължава жътвата на пшеницата

Жътвената кампания в Община Болярово при ечемика е приключила при среден добив 520 кг от декар, съобщиха от администрацията. Жътвата на пшеницата продължава. Пожънати са 65 000 декара, при среден добив 520 кг/декар. Неприбраната реколта от пшеница е 10 %. От засятата рапица в регион Болярово -18 083 декара са пожънати 12 000, при среден добив 220..

публикувано на 12.07.24 в 16:47

Три терена във „Възраждане“ събират най-голямо одобрение за изграждането на етажен паркинг

Три терена във „Възраждане“ събират най-голямо одобрение в анкетата на Община Бургас за изграждането на етажни паркинги там. В допитването са участвали 1686 души, близо 11 % от регистрираните по настоящ адрес лица в жилищния комплекс към 2024 г. Проучването е направено чрез лични интервюта и онлайн разпространена анкетна форма.  От..

публикувано на 12.07.24 в 16:28

Напредва ремонтът на Дюлинския проход

Напредва основният ремонт на 34 км от път III-906 през Дюлинския проход. Реконструкцията на участъка от Старо Оряхово до Гюльовца стартира в средата на месец май т. г. Пътната отсечка е важна за Черноморието, защото свързва области Варна и Бургас и е алтернативен маршрут на Обзорския и Айтоския проход. В момента на обекта се извършват земни работи,..

публикувано на 12.07.24 в 16:22

„Напоителни системи“ разработи е-Регистър на поливните площи

„Напоителни системи“ разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България. Той създава възможност за бърз и лесен достъп до справка за услуга, извършвана от Дружеството. С него ще се поддържа дигитализирана база данни за размера на площите за поливане и водоизточника, чрез който се осигуряват водните маси. Регистърът е съобразен с..

публикувано на 12.07.24 в 15:50