Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Неизвестни са унищожили дюните на плаж Несебър - Юг (ОБНОВЕНА)


Тежка техника е унищожила част от екзотичните дюни на Южния плаж в Несебър, съобщи за БНР Бургас концесионерът Кирил Спасов. Той е подал още вчера сигнал на тел.112, до Министерството на туризма, РИОСВ - Бургас и ОД на МВР в Бургас. Уведомени са също Областната администрация  и Община Несебър.

„Случайно ми се наложи да пътувам към Несебър, знаете че през зимния период не сме на морето. Бяха ми нужди документи за следващата седмица, минавайки край плажа по пътя Равда-Несебър, непосредствено при влизане в Несебър, в частта на дюните забелязах, че има изкоп. В продължение на границата на дюните, в основата им, видимо е, че е минала тежка техника и е разкопано, а това е защитена територия, в концесионна територия. В ляво по пътя, който отива до плажа, в продължение на около 300 метра има изкоп, който се дълбок около 1-1,2 метра, с видими следи от багер. от дясната страна изкопът беше около 30 до 40 метра. След като установих това се свързах с моите сътрудници, които през зимата обикалят плажа. След като разговаряхме уточних, че това е станало в петък, най-вероятно следобед. 
Позвъних на 112, органите на реда дойдоха, установиха нарушението и пуснах официални писма до ресорните институции. 

За първи път има такова нарушение, за което подавам сигнал. Знаете че с нашите договори целогодишно трябва да опазваме и поддържаме концесионната територия. Дори и през зимния период обхождаме нашата територия, но когато някой навлезе и направи подобно нарушение, после това рефлектира върху нас. Затова сигнализирах веднага. Убеден съм, че ще се намерят извършителите. Това е направено с техника, няма логично обяснение защо е направено, пясъкът не е взет, а е струпан. Изкопът е дълбок, някой може да падне в него. Проблем е за нас, защото е в концесионната територия, а ако се случи нещо ние носим пълна отговорност. 

Има наблизо и охранителни камери, смятам, че органите на реда ще си свършат работата“, каза концесионерът Кирил Спасов. 

По случая вече се води разследване, разпитват се свидетели.
„Несебър е малък град и смятам, че има свидетели, които са видели извършителите. Убеден съм, че е въпрос на дни разследващите да стигнат до лицата, които са разорали плажа и защитените дюни“, коментира още  Кирил Спасов.

От Министерството на туризма съобщават, че ще извършат проверка по случая и ще работят в сътрудничество с МВР и останалите компетентни органи и институции до изясняване на обстоятелствата.

Повече чуйте в звуковия файл: 
По публикацията работи: Свобода Атанасова
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Антични рудници за добив на злато разкриха край Созопол

Антични рудници за добив на злато разкриха край Созопол, информират от фейсбук страницата Archeologia Bulgarica . Откритието е направено от  интердисциплинарен екип под ръководството на археолога проф. д-р Иван Христов (НИМ).  "След анализа на теренната работа и лабораторната обработка на пробите от Шарлан баир и Алефо тумба над полуостров Буджака..

публикувано на 21.03.23 в 15:41

Още протести заради скъпата вода, но и мнозина ще се откажат от бранша

Земеделци протестират днес, а причината е рязкото поскъпване на водата за напояване и състоянието на Напоителни системи. Първо са производителите на малини и ягоди, а до няколко седмици пред същата ситуация ще са изправени и други техни колеги. Според зеленчукопроизводител от Бургас са възможни не толкова последващи протести, колкото отказ на..

публикувано на 21.03.23 в 13:07
снимката е илюстративна

Бюджетите на 90 домакинства в Сливенска област под наблюдението на НСИ

От началото на месец април Националният статистически институт, започва провеждането на наблюдението на домакинските бюджети в новоизбрани домакинства. В Сливенска област 90 домакинства ще вземат участие, избрани на случаен принцип.  Всяко домакинство ще участва в изследването четири пъти в рамките на дванадесет месеца на ротационен принцип...

публикувано на 21.03.23 в 12:48

Монтираха 158 нови платформи за щъркелови гнезда по стълбове

С 158 нови платформи за гнезда ще бъдат посрещнати щъркелите тази година. Те са монтирани на стълбове от електроразпределителната мрежа, съобщават от Електроразпределение Юг. С платформите дружеството обезопасява щъркеловите гнезда по стълбове от мрежата. С монтираните в рамките на последната година платформи общият брой на платформите oт 2009 г...

публикувано на 21.03.23 в 11:04

Профилактика на предавател на честота 91.9 MHz

Днес поради профилактика на предавател, на честота 91.9 са възможни прекъсвания на програмата на БНР Бургас за района на град Ямбол.  Може да слушате програмата на БНР Бургас онлайн .

публикувано на 21.03.23 в 08:00

Липсват достатъчни количества вода в част от селата в община Тунджа

Продължават затрудненията с водоснабдяването на част от селата в община Тунджа. Към проблемите с остарялата и амортизирана водопроводна мрежа се прибавя и липсата на достатъчни количества вода. Липсата на валежи през последните месеци може да се превърне в сериозен проблем за голяма част от 44 - е населени места в община Тунджа,..

публикувано на 20.03.23 в 13:36
снимката е илюстративна

Как работи Социалният патронаж в Ямболска област?

Високите цени на хранителните продукти и  липсата на редовно приети годишни бюджети затруднява дейността на Социалния домашен патронаж в голяма част от българските общини.   Заместник-кметът на община Стралджа Гроздан Иванов посочва: „В момента нямаме право да харчим повече от 1/12 , колкото сме харчили миналата година...

обновено на 20.03.23 в 11:41