Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На консултации при обалстния управител:

Партиите избраха адвокат Михаил Хаджиянев за председател на РИК - Бургас

Спорът е за секретар на изборната комисия

Михаил Хаджиянев ще бъде председател на РИК – Бургас на предстоящите избори на 2 април 2023 г. Това стана ясно по време на консултации с политическите партии и коалиции, които проведе днес областният управител проф. Мария Нейкова. Партиите се разбраха и за двете заместник председателски места. Спорна остана само позицията секретар, за която бяха направени две предложения.  

Кандидатурата на адв. Михаил Хаджиянев беше направена от ГЕРБ – СДС. Общинският координатор на ГЕРБ Андрей Рунчев посочи:

„Той е юрист с дългогодишен опит, нееднократно е участвал в  съставите на ОИК и РИК, има богата биография и благодарение на неговото участие в РИК изборите са протичали безпроблемно и гладко, както беше и на последните избори през октомври. Така, че аз се надявам да загърбим политическите си различия и да се обединим около опита и експертността на един доказал се авторитет, какъвто безспорно е Михаил Хаджиянев!“.  

Предложението на ГЕРБ – СДС беше подкрепено от „Демократична България“. Димитър Найденов заяви, че кандидатурата на Михаил Хаджиянев е на доказан професионалист и изказа задоволството си, че тя не е оспорвана от никоя от политическите сили.


Парламентарно представените партии постигнаха съгласие и за двете заместник – председателските места, предложенията са: Стоян Арнаудов на Партия „Продължаваме промяна“ и Виолета Диянова  на партия „Възраждане“.

Въпреки апела на областния управител за консенсус политическите сили не стигнаха до съгласие за секретар на комисията. Коалиция „БСП за  България“ излъчи Георги Михов, а от партия „ДПС“ - Емине Иляз.

В тази ситуация се счита, че няма постигнато съгласие за състава на РИК. От Областна администрация Бургас ще изпратят постъпилите документи в Централна избирателна комисия.

Общият брой на състава на Районна избирателна комисия Бургас е 17 души, в т. ч. председател, секретар