Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители от Несебър сигнализират за по-скъпи карти по линията Слънчев бряг – Бургас (Обновена)

| обновено на 06.02.23 в 11:07


Превозвачът по линията Слънчев бряг – Бургас изненадващо е повишил цените, твърдят жители на община Несебър. Родители алармират за по-висока от очакваната цена на ученическите автобусни карти, след влизането в сила на намаленията за страната. 

От 1-ви февруари влезе в сила намаление на картите за ученици и пенсионери, след като държавата пренасочи 27 млн. лева към общините. На 2-ри февруари Мария Господинова от Св. Влас установила на сайта на превозвача,  който обслужва линията Слънчев бряг – Бургас, че картата на сина й от 180 лева вече ще струва 86 лева, с намалението. На касата обаче се наложило да плати 145 лева. Превозвачът изненадващо е вдигнал цените, твърди Господинова.

"Аз ги попитах защо 145 лева, нали картата беше обявена 86 лева в сайта ви, нали трябва да има някакво намаление.  Те обаче ми обясниха, че в петък, затова не са работили, защото били си оправили основната тарифа на превозвача.Те са вдигнали някаква основна тарифа на превозвача, която така и не ми стана ясно и били сложили някакъв ценоразпис там в гишето".     

Прибирайки се, Господинова отворила сайта на превозвача “Диес бус “, за да сравни цените, но онлайн ценоразписът бил изтрит. Това потвърди и репортерската ни проверка. Жената обаче пази снимката с коригираните цени, която направила от предишния ден. 

По думите на Мария Господинова картата, която е закупила дори не е за 30, а 28 дни, заради краткия февруари. Тя се закани, че изпрати жалби до отговорните инстанции, за да се предизвика проверка на превозвача – до община, прокуратура и КЗП.

По казуса, превозвачът “Диес бус “ излезе със специално становище на онлайн страницата си, което гласи следното:

Намалението на ученическата карта е от редовната цена на превозвача, а не от цената на ученическата карта валидна до настоящият момент.

Редовната цена на превозвача се формира чрез коефициент-пътникокилометър и брой пътувания.

Маршрутното разписание Бургас-Сл.Бряг/Несебър ние изпълняваме съвместно с „М-бус“ ЕООД.  Те са направили неофициално допитване до Община Бургас и Конфедерацията на автобусните превозвачи при което е уточнено, че редовната цена се формира по горе посочения начин.

От фирмата поясняват, че ще поискат указание от Министерството на транспорта какво да се разбира под понятието „редовна цена“ на превозвача, защото това е базата за начисляване на преференциалните цени за ученици и пенсионери. Ако след получаване на становището на министъра се установи, че поради грешно тълкуване на Постановлението ние сме надвзели суми, същите ще бъдат своевременно възстановени.

Такъв проблем в момента имат много превозвачи от София, Варна, Пловдив, Благоевград и др. места, поясняват от “Диес бус “. Донякъде той се дължи и на краткия срок поставен с Постановлението на Министерски съвет, то беше публикувано в държавен вестник на 27.01.2023г и започва да се изпълнява от 01.02.2023г . Обикновено в такива случаи се дава технологичен срок за подготовка и получаване на указания, се казва още в становището.

Подробностите, чуйте от звуковите файлове



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на общинския съвет в Ямбол Антон Шиков.

Ямболските общински съветници даряват заплатите си на опожарените Воден и Крайново

Общинските съветници в Ямбол гласуваха месечното им възнаграждение да бъде дарено на най-тежко пострадалите при пожара в селата Воден и Крайново. Сумата от 45 хил. лева ще бъде насочена към хората, останали без дом, уточни председателят на Общинския съвет в Ямбол Антон Шиков: „Така или иначе средствата не са кой знае какво, когато..

публикувано на 25.07.24 в 15:53
Село Воден след пожара.

25 заявления за помощи са подадени след пожарите, парите са преведени за 11 от тях

Потърпевшите от пожарите в страната са подали досега 25 заявления с искане за отпускане на еднократна помощ в размер до 1 578 лева за покриване на жизненоважни потребности. На 11 семейства тя е отпусната ден след подаването на заявлението, а за останалите предстои в най-скоро време - съобщи служебният министър на труда и социалната политика Ивайло..

публикувано на 25.07.24 в 13:50

Разширението на кв. Крайморие на север: По-ниски сгради до 300 квадрата

Намаляват се параметрите за височина на сградите в северната част на предвиденото разширение на бургаския квартал Крайморие. Въвежда се и ограничение за максимално допустимата застроена площ на жилищните сгради там. Промените предлага местната администрация. Преди да стигнат до общинския съвет те предизвикаха дебати днес в комисията по..

публикувано на 25.07.24 в 13:32

НС прие промени за размера на обезщетенията за безработица

Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване. Те предвиждат при определяне размера на обезщетенията за безработица на осигурявалите се в България и в страни от ЕС, да не се вземат предвид само доходите от последната работа, каквато е практиката досега, а изчисленията да се правят на база последните 24..

публикувано на 25.07.24 в 13:00

НСОРБ със становище по законопроекта за консолидиране на ВиК дружествата

Националното сдружение на общините в България излезе със становище относно законопроекта за водоснабдяването и канализацията. Той предвижда консолидиране на останалите общински ВиК дружества в страната към държавните, както и промени, свързани с регулиране цената на услугата. Според Сдружението, това ще намали конкуренцията, ще елиминира..

публикувано на 25.07.24 в 12:08

Държавата даде имот на община Созопол, свързан с ВиК проект

С решение на правителството Община Созопол получава собствеността върху имот - частна държавна собственост, намиращ се в. м. „Синетудис“, гр. Созопол.  Той е с площ 9565 кв. м и ще бъде използван за изграждане на нова водна камера към съществуващ напорен водопровод „Каваци“. Обектът е част от проект „Интегриран воден проект на област Бургас“,..

публикувано на 24.07.24 в 16:39

Новата детска градина в сливенското село Сотиря ще е готова през септември

Сградата на новата детска градина в сливенското село Сотиря трябва да е готова през месец септември. Това стана ясно по време на посещението на кмета Стефан Радев на обекта. Той се запозна с напредъка на строителството и разговаря с управителя на фирмата-изпълнител Тодор Дечев. Изграждането на новата сграда започна през месец септември 2023..

публикувано на 24.07.24 в 16:08