Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

По инициатива на наемателя:

Протест и подписка в защита на Гъбката

От ЦАУ "Зора" определиха казуса като "Параграф 22"


Мълчалив протест и подписка в защита на Гъбката пред Община Бургас организира наемателят на търговския обект, чийто договор изтича в края на месеца. 

Процедура по отдаването на обекта боксува, след като комисията по член 56 за преместваемите обекти в четвъртък на свое заседание не даде предимство нито на настоящия наемател, нито на подалия документи първи, каквото е изискването според общинската наредба-"първи по време-първи по право". Докато очаква решението на заместник-кмета Чанка Коралска затова с какъв статут е обектът по член 56 или по член 120, бизнесменът Рауф Сабах заведе и съдебен иск по същия казус. Днес той обяви, че инвестицията му в Гъбката е на стойност 90 хиляди евро и призова кмета на общината за бързо решение:  


"Правя апел към председателя на Общинския съвет за аудиозаписа от комисията-да пишат изришно в протоколите си, че сме спечелили първото гласуване. Защо се налага да гласуват втори път? Беше изненада за всички, че директорът /на ЦАУ "Зора"-б.а/ става и казва-независимо вие какво ще гласувате, решението ще е само мое. За какво е тогава тази комисия? Защо плащаме такси?"   

Събралите се двайсетина души в подкрепа на инициативата посочиха, че защитават  Гъбката като обект, който е важен за бургазлии от емоционална гледна точка. Настояват и за максимална прозрачност при отдаването на търговски точки, на които малкият бизнес в града разчита за прехраната си. 

  

Пред БНР-Бургас директорът на Центъра за административно управление "Зора" Стефан Дубаров, на чиято територия се намира търговската точка и през когото преминава процедурата за отдаването й  отново потвърди, че бизнесменът Рауф Сабах след 28 февруари трябва да напусне мястото. Той определи казуса като "Параграф 22", а относно процедурата оттук нататък коментира:

"Гъбка ще има. Тя е символ на Бургас-така го искат гражданите. Евентуалната нова Гъбка ще мине през експертен съвет преди издаването на разрешително. Жалбата в съда си е жалба, но поради това, че се разровиха тук колегите в голяма Община и в дирекция "Зора"-обектът категорично е по член 56. Това, което той твърди, не отговаря на истината."


Дубаров уточни, че очаква протокола от проведената комисия по член 56 като най-вероятно и двамата кандидати за търговската точка ще получат отказ. Отново ще има комисия, която ще отчете новите обстоятелства-становището на заместник-кмета по казуса със статута на Гъбката и решението на съда, поясни директорът на ЦАУ "Зора". 

На въпроси на БНР-Бургас до общината, какво следва оттук нататък от администрацията поясняват, че съгласно Наредбата, Комисията се произнася по постъпилите заявления, като предлага на директора на Център за административни услуги при Община Бургас да уважи заявлението или да откаже издаване на разрешение. Практиката на администрацията е, че директорът винаги се съобразява с предложението, уточняват от общината.  Не е приключила и проверката на препратеното от правната комисия на Общинския съвет за становище към заместник-кмета по строителство молба на бизнесмена за произнасяне дали обекта е по член 56 или член 120, има ли валидни разрешение за строеж и Акт 16, както той твърди.

Повече чуйте в звуковия файл.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Животновъди: Ще има достатъчно българско агнешко месо за Великден

Агнешкото месо родно производство е достатъчно, за да задоволи пазара за великденските празници, без да се налага внос. Това коментира Димитър Добрев от Айтос, председател на сдружението за развъждане на млекодайни овце в България. По думите му обаче вносителите често се опитват да подбиват цените:  "Другите вносители не спят, веднага бързат да залеят..

публикувано на 26.03.23 в 15:54
Самолетът от Варшава със 173 пасажери, от които 5 деца, на летище Бургас -  26 март 2023 г.

Първият полет с чуждестранни туристи беше посрещнат с водни салюти в Бургас

Първият полет с чуждестранни туристи беше посрещнат с водни салюти на бургаското летище. 173-ма полски граждани пристигнаха с полет от Варшава. Част от тях имат апартаменти в България, а други идват на почивка в различни курортни селища.  Първите чуждестранни туристи по Южното Черноморие идват в неделя с полет от Варшава Две седмици по-рано се..

публикувано на 26.03.23 в 12:24

Дубаров - Гъбката работи незаконно, Сабах - плащам наем

На заседанието присъства и Трендафил Трендафилов,който е представител на фирма "Авалг". Тя, според него, е подала  първа документите си за  Гъбката, в момента се обжалва: "Отказа на териториалния директор г-н Дубаров, който е съобразен с решението на Комисията, първото. На база, на което е постановен отказ и на нашата фирма, и на фирмата на..

публикувано на 23.03.23 в 17:13

Сменен е управителят на "Лукойл-България"

Иво Гуидо Хоскенс е вписан като нов управител на "Лукойл-България", показва справка в Търговския регистър. Той ще смени Андрей Матюхов, който заемаше поста малко повече от две години. В сайта на компанията като генерален директор все още е посочен Матюхов. До момента не е ясна причината за поредната смяна в ръководството, а от компанията не бяха..

публикувано на 23.03.23 в 14:26

Сватбен туризъм в област Бургас

Сватбеният туризъм става все по–популярен. В страни като Турция, от него се генерират едни от най-важните приходи в индустрията. Може ли Бургас и страната ни да развият този вид туризъм и да бъдат достатъчно конкурентноспособни на южната ни съседка? Красивата природа, вкусната храна, а и добрата цена, са предимствата на морския град...

публикувано на 23.03.23 в 13:33
снимката е илюстративна

КЗК образува три производства заради евентуален картел в цените на храните

Комисията за защита на конкуренцията е образувала три производства за установяване на извършени евентуални забранени споразумения от страна на производители и търговци по цялата верига на дистрибуция в хранителния сектор. Преди ден от антимонополният орган съобщиха, че проверяват хипермаркети и браншови организации за наличие на картел при цените на..

публикувано на 23.03.23 в 13:05

Бургас е домакин на голям Българо-турски бизнес форум

Бургаският конгресен център е домакин на голям Българо-турски бизнес форум. То е поредния който  организира Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, като следващото ще е през юни в Банско. Подписване на меморандум за сътрудничество между двете страни за насърчаване възможностите за бизнес между малки и средни..

публикувано на 23.03.23 в 12:58