Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Шест бала вълнение измериха в района на Ахтопол

Снимка: Румен Сарандев

В последните два дни за първи път по нашето крайбрежие инструментално, с помощта на закотвен в шелфовата зона на Ахтопол буй, е измерено вълнение на морето 6 бала. Най-голямата значима височина на вълната е достигнала 4,78 метра на 6 февруари. 

Симона Георгиева - синоптик във Филиал-Варна на Националния институт по метеорология и хидрология, обясни, че причината е силният вятър, който задържа посоката си от север продължително време под влияние на преминаващия циклон.

 Повече за физичните и метеорологични явления, които причиняват силното вълнение по крайбрежието можете да чуете в звуковия файл.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

WWF призовава за създаването на нови защитени територии

Часът на Земята  е най-мащабната международна инициатива, посветена на опазването на планетата. След броени часове тя ще стане факт за 16-а поредна година в повече от 190 държави, сред които и България. По традиция през  последната събота на март милиони хора от цял свят ще изгасят осветлението в домовете си между 20:30 и 21:30 ч.,..

обновено на 25.03.23 в 12:12

Тази нощ преминаваме към лятното часово време

Тази нощ преминаваме към лятното часово време. В 03:00 ч. в неделя преместваме стрелките с час напред. Местим часовниците с час напред в неделя Практиката я има в ЕС от 70-те години на XX век. А Веселин Гавалюгов от Института по метрология обяснява: "Стрелките трябва да бъдат преместени на всички часовници с 01:00 напред. Това важи за тези..

публикувано на 25.03.23 в 10:13

"Часът на Земята" – гасим лампите и осветяваме проблема за изчезващите животински видове

На 25 март ще изгасим светлините за час, за да подкрепим планетата, но същевременно осветяваме проблема с ограничените местообитания на дивите животни в България. В рамките на световната кампания "Часът на Земята" природозащитната организация WWF в България започва инициатива за възстановяване на популациите на риса и дунавските есетри по нашите земи,..

публикувано на 25.03.23 в 09:33

Град Елхово празнува

Днес град Елхово отбелязва своя празник. В програмата са включени празнично шествие, концерти и спортни състезания. Празникът на Елхово се отбелязва всяка година в последната събота на месец март и днес той съвпада и с големия християнски празник Благовещение.  В храма „Св. Димитър“ ще бъде отслужен благодарствен молебен за здраве и благоденствие на..

публикувано на 25.03.23 в 08:58
Св. Благовещение от неизвестен автор от XVI в., от църквата

Благовещение е

Днес е Благовещение, празник по време на великия пост, затова е считан от вярващите православни християни за половин Великден. На този ден архангел гавраил се явил на дева Мария в галилейския град Назарет и ѝ съобщил Божията воля, че тя ще зачене и роди многоочаквания месия - Исус Христос. В календара на християнската църква празникът е утвърден през 7..

публикувано на 25.03.23 в 08:53

"Ден до пладне" на 25 март:

Акции на полицията срещу купуването на гласове, лихварството и престъпността, както и срещу пътните нарушители. Ще има електронна платформа за наблюдение на цените на основните хранителни продукти, като част от борбата на държавата с инфлацията и прекупвачите. В същото време Агенцията по храните провери сигнал на собственици на птицевъдни ферми, за..

публикувано на 25.03.23 в 08:40

58-годишна украинска бежанка роди здраво бебе в Бургас

58-годишната украинска бежанка Валерия Яроцкая роди здраво бебе в бургаската университетска болница „Дева Мария“. В 10,57 часа днес малката Виктория (3 кг. и 49 см.) проплака в ръцете на акушер-гинеколога д-р Сибел Татарова, Валерия Яроцкая е балерина, мечтала за второ дете повече от 20 години. Бременността, обаче, настъпва в разгара на войната в..

публикувано на 24.03.23 в 16:21