Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Трифон Зарезан обявиха:

Поморийските лозари са компенсирани за щетите от миналогодишната буря (ВИДЕО)

Българското вино гледа към пазари като САЩ и Азия, заяви заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков

| обновено на 14.02.23 в 16:05
8
Областният управител Мария Нейкова и кметът на Поморие Иван Алексиев зарязват лозята

Всички поморийски лозари, които пострадаха при голямата буря от септември 2022 година, са обезщетени. Това обяви в Поморие заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков. В един от възстановените масиви край града се състоя традиционният на Трифонов ден ритуал по зарязването на лозята. На събитието присъства и вицепремиерът по социалните въпроси Лазар Лазаров, който поздрави заетите в бранша, както и областният управител проф. Мария Нейкова, кметовете на Поморие, Айтос и Малко Търново. Агатополският епископ Йеротей благослови лозята и стопаните им. 


Над 550 земеделски производители са компенсирани за загубата на продукция на близо 4 000 декара след щетите, нанесени от миналогодишната буря. Те са получили по 250 лева на декар, уточни  заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков.

Инициирано е създаването на междуведомствена работна група в Министерство на земеделието с участието на винопроизводители, маркетингови специалисти, научни работници и икономисти от няколко университета. Нейната задача е изработването на маркетингова стратегия с 3-годишен хоризонт за възстановяване позициите на българското винопроизводство на световните пазари, посочи:

Вицепремиерът Лазар Лазаров поздрави заетите в бранша

"На кои пазари е необходимо да присъстваме, с какво трябва да се съобразим, по какъв начин държавата трябва да застане зад винопроизводителите, защото е ясна формулата на успеха-за да могат да получават адекватна и добра цена за своята продукция производителите на винени сортове лозя, трябва да имаме хубав пазар. Тенденцията, която наблюдаваме и икономическата конюнктура, която е ясна е, че ние имаме нужда от сериозни присъствие на американския и на азиатските пазари."

Парите по директните плащания вървят, годината е преходна за европейско финансиране, а браншът с надежда гледа към новия програмен период и настоява за изравняване на евросубсидиите във всички държави. Председателят на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски коментира, че през новата календарна година се очаква висок добив и грозде с отлични качества:

Не по-малко от 10 евро трябва да струва бутилка българско вино в чужбина смята председателят на НЛВК Йордан Чорбаджийски

"Идеята на бранша е да се прави експорт на качествени вина, скъпи вина-продукт с добавена стойност. Да върнем българското вино на винената карта там, където му е мястото, а не като отидете в Англия да видите българско вино, което е на последния рафт и е 2 паунда. На каква цена трябва да излезе? Не по-малко от 10 евро трябва да е на външния пазар."

Празникът продължи от сцена до винзавода с участието на Жечка Сланинкова и Нели Петкова. 120 литра греяно вино за местни и гости приготвиха технологът Надежда Маринова и екипа й. Поморийския винзавод произвежда между 2 500 тона и 3 000 това вино и още толкова ракия годишно. Продукцията му е насочена основно към вътрешния пазар, информира директорът Христо Янков:

"В момента повече върви бялото вино и розето, отколкото червеното, но го отдавам на това, че българинът си прави много домашно вино и то основно червено."


Кметът на Поморие Иван Алексиев благодари на областния управител професор Мария Нейкова за активната й роля след бурята и комуникацията с държавата по подпомагането на поморийските земеделци. 

20% от лозята  и 10 от 27-те винарски изби и заводи в Бургаска област се намират на територията на Община Поморие, съобщи директорът на Областната служба "Земеделие" Лидия Станкова. 

120 литра греяно вино за днешния празник приготви технологът Надежда Маринова

Чуйте още в звуковия файл.

По публикацията работи: Петя Янакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Централният бургаски пазар

Повечето зеленчуци и плодове поевтиняват на борсите у нас тази седмица

Повечето зеленчуци и плодове и някои основни хранителни стоки поевтиняват на тържищата у нас през седмицата, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се понижи..

публикувано на 28.07.24 в 09:39

Ръст в интереса към детските и ученическите пътувания

Между 15 и 20 % увеличение на интереса към детските и ученическите пътувания в страната, отбелязват туроператори. Ръстът на екскурзиите в чужбина е почти двоен.  Записванията за детските лагери тази година са започнали много рано, посочи Свидна Динева – управител на туроператор, който предлага такива пътувания. Има увеличение на цените на пакетите..

публикувано на 27.07.24 в 10:17

Марин Киров: В наредбата за свободно къмпингуване има неясноти, но Община Царево я подкрепя

Българското кемпер общество сигнализира в отворена позиция, че служебното правителство се опитва да върне стария вариант на наредбата за свободно къмпингуване. Те посочват, че предишната версия е събрала над 600 отрицателни становища. Според тях тя няма роля на регулация, а на индиректна забрана на къмпирането в страната. От..

публикувано на 26.07.24 в 14:30

НС: До края на годината бизнесът ще получава компенсации заради високите цени на тока

До края на годината бизнесът ще продължи да получава компенсации заради високите цени на тока. Те ще са 100% при цена от над 180 лева на мегаватчас на борсата, независимо в коя мрежа крайните небитови потребители са присъединени. Това решение беше подкрепено от 185 депутати от всички парламентарни групи и независими, само петима от ПП-ДБ се въздържаха...

публикувано на 26.07.24 в 14:12

Плажовете в Приморско са препълнени от туристи

Северният плаж на Приморско беше препълнен от туристи преди дни. Кадрите с летовниците разпространи в социалните мрежи хотелиерът от морския град Здравко Василев. Според него, подобен наплив от туристи този плаж не помни от десетилетие.   „Израснал съм на този плаж и го помня в този вид. Винаги е бил в този вид. Винаги е бил..

публикувано на 26.07.24 в 13:42

Прави се опит да се върне стар вариант на проекта на наредбата за къмпингуването

Прави се опит да се върне стар вариант на проекта на наредбата за къмпингуването. Това заяви председателят на Българското кемпер общество Йордан Ибришимов. Той алармира, че представители на общността не са поканени на работната среща на междуведомствената група тази седмица, която излезе със срок до 1 август да бъдат обобщени предложенията и..

обновено на 26.07.24 в 11:59

Николай Киров: Земеделците могат да загубят 100 млн. лева

Земеделците може да загубят 100 милиона лева, защото процедурата по прием на документи за проекти за поливните площи не е започнала, съобщи председателят на бургаския съюз на зърнопроизводителите Николай Киров. Причината е разминаване в данните. Информацията на хартия е от преди 20 години, тези терени сега не са поливни, поясни той:..

обновено на 25.07.24 в 18:15