Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Робева - усмихнатата майсторка на фолклорни кукли



Мария Робева от Горна Оряховица изработва сувенирни кукли свързани с българския фолклор. Тя е педагог по образование, но приложните изкуства я привличат и се отдава на хобито си да изработва кукли от плат, които радват българите у нас и зад граница. Мария е много усмихнат и позитивен човек и е категорична, че всеки трябва да следва мечтите си и да е упорит, за да ги постигне.

"Аз съм Мария на куклите и това представяне всъщност най - точно ме описва! Те са повлияни от българските народни приказки, от разказите на Елин Пелин и Йордан Йовков. Изработвам и тематични кукли за различни празници. Започнах преди 8 години като на шега и след това реших, че това ще е основното ми занимание. То е много трудоемко и изисква голямо старание, но на мен това не ми тежи, а ми носи удоволствие и ме прави щастлив човек!" 


Мария изработва куклите си от автентични и природни материали. Те са облечени в дрешки от ръчно тъкани стари платна, украсени са със шевици, косите са от вълна и калпаците на момците от естествена кожа. Те излъчват настроение и позитивизъм, всяка е с една характерна лека усмивка, която стопля сърцето и също те кара да се усмихнеш. Мария обича да пътува по фолклорни събори и да представя своите кукли. Тя се облича в народна носия и казва, че това я кара да се чувства преобразена: 


"Нека куклите ми да пътуват по целия свят, но аз оставам тук в България, защото тук са моите корени. Обичам да се запознавам със своите клиенти по тези събори и там срещам прекрасни хора. От началото на януари правя само Баба Марта, която е най - поръчвана. След това ще обърна внимание и на другите поръчки. Идва Лазаровден и Цветница ще направя кукла с някое цвете в косите, после е лятото ще има кукли с лавандула и с жита."       

Мария Робева е категорична, че е щастлив човек, защото се занимава с това, което обича!     

повече може да чуете в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас има двойна шампионка в престижно състезание за танцьори

Бургас има двойна шампионка от състезанието Dance World Cup Finals, което се проведе в Прага и събра танцьори от цял свят, съобщи Община Бургас.  Двете световни титли са за 16-годишната Ванеса Калчева, която добави към успеха си и една вицешампионска. Ванеса е ученичка в Немската езикова гимназия „Гьоте“. Тя е първата световна шампионка за България..

публикувано на 13.07.24 в 13:19
Куче на разходка. Снимката е илюстративна.

Царево организира летен кучешки фестивал

Община Царево организира първия по рода си кучешки фестивал на българското Черноморие. Началото му е днес от 9 часа, а програмата включва изложението "Всичко за кучето", викторини и конкурсите "Най-бърз нос" и "Най-лакомото куче". Предвидени са и лекции, които да помогнат на стопаните в отглеждането на четириногите им любимци. От 19.30 ч ще има..

публикувано на 13.07.24 в 09:02

50 години от пресичането на Атлантика от Дончо и Юлия Папазови с лодка

Петдесет години се отбелязват от пресичането на Атлантическия океан от Дончо и Юлия Папазови със спасителна корабна лодка “ДЖУ IV”. Това се случва през лятото на 1974 г., като за първи път в историята на световното мореплаване се преминава океан, използвайки спасителна конвенционална лодка с платна и без кил. Историята на мореплавателите тръгва преди..

публикувано на 11.07.24 в 13:47

Пощенска кутия за приказки започва лятото си турне от Царево

"Пощенска кутия за приказки" отбелязва своята 14- та годишнина с лятно турне. Комедийният формат ще премине през летните театри на Царево, Созопол, Бургас, Варна и Пловдив. Събитието за ценителите е в Царево на 13 юли. "Събираме се хора, които се тук и ни е приятно да се срещнем на сцената. С мен ще бъдат Красимира Хаджииванова, която познавате..

публикувано на 10.07.24 в 13:53

платена публикация
Как можем да подобрим съня си чрез магнезий и ашваганда

В днешния забързан свят, качественият сън е от съществено значение за поддържане на доброто здраве и благосъстояние. За съжаление, много хора изпитват проблеми със съня поради стрес, напрежение и други фактори. Две природни съставки, които могат значително да подобрят съня ви, са магнезий и ашваганда . Ето как тези добавки могат да ви помогнат да..

публикувано на 10.07.24 в 12:55

Започнаха археологическите проучвания на Акве калиде

Начало на новия археологически сезон, бе дадено в най-прочутите антични и средновековни бани по българските земи – Акве калиде. Те се намират в бургаския квартал „Ветрен”. Проучванията са финансирани и тази година от Община Бургас през Регионалния исторически музей в града. През следващите месеци усилията на научните ръководители доц. д.н.а. Димчо..

публикувано на 10.07.24 в 11:31

Черна чайка долетяла във Варна от остров Свети Иван?

Възможно е черната чайка, която през почивните дни стана хит в социалните мрежи, да е долетяла във Варна от остров Свети Иван. Това коментира за Радио Варна Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците. Той обясни, че преди три години на острова е била заснета друга черна чайка. Иванов припомни, че на остров Свети Иван се..

публикувано на 09.07.24 в 13:20