Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пази ли от вълни вълноломът на рибарския порт в Несебър

Снимка: снимки и видео: Кръстьо Пеев/Обществен съвет

Изпълнява ли функцията си рибарското пристанище в Несебър? Този въпрос си задават местни жители, след последните нанесени щети по порта наскоро. От общината са категорични, че лодките са защитени.

Реконструираното и модернизирано рибарско пристанище „Северна буна“ беше открито и пуснато в експлоатация през август, миналата година. То беше финансирано по т. нар. „рибарска програма“, с около  7.5 милиона лева. От Община Несебър посочват, че е създадена защитена акватория с общо 121 места за акостиране, като за сравнение, преди реализацията на проекта, е имало само 30 места. И допълват:

„Изграден е плаващ кей-вълнолом, който не засяга дъното, следва колебанията на водната повърхност, проектиран е прелеваем и има за задача да пази акваторията. Част от проекта са и четири вътрешни пристана с по четири понтона всеки. Всички хидротехнически съоръжения са плаващи“


Снимки и видео, публикувани в групата „Обществен съвет Несебър“, наистина доказват, че съоръженията за плаващи. Буквално. Понтоните се мятат по вълните, виждат се и поражения. Според Кръстьо Пеев, от Обществения съвет, пристанището, в частност – т. нар. вълнолом, не изпълняват своите функции:

„Тези вълнобранни понтони, които са инсталирани на входа на пристанището, се скъсаха още в деня на откриването. Тогава беше първият им ремонт. Оттогава насам са се късали, мисля, 4-5 пъти. Идеята на този проект беше да се използва една европейска програма, с едно целево финансиране, което трябваше да изгради тези вълнобранни понтони, които да спрат навлизането на вълните и да се увеличи самото пристанище. Понтоните бяха сложени, но, за съжаление, това, което се сложи, е неефективно. Те са с много малък размер. Те бяха многократно скъсани. И вълните влизат в пристанището. Навлизайки вътре, тези понтони за лодки, които бяха направени, те също се късат постоянно, техните държачи“, посочи Пеев.

На подобно мнение е и Веселин Максимов. Той има лодка, с която ползва пристанището през лятото.

„Пристанището имаше един, така да кажем, хубав замисъл, който трябваше да се реализира. Но след изпълнението на вълноотбивната стена, тя вече е компрометирана от нормални времена, не мога да кажа, че са били чак толкова лоши. И за много кратко време. Тя, в момента, не върши функцията, за която е сложена там. И оттам идва целият проблем на това пристанище. Заради това се късат навътре другите понтони. Лодките хората трябва да ги наблюдават повече, защото ги е страх  да не се скъса нещо. Но, за мен, целият проблем идва от вълноотбивната стена, която не е направена както трябва. Вълните минават под нея, над нея и когато вълната влезе в пристанището, вече даже пречи да излезе вълната“, каза Максимов.

Поражения по вътрешен плаващ понтон и две от обслужващите пътеки има нанесени на рибарското пристанище в Несебър. Повредите не са съществени, за да попречат на функционирането на порта, отговориха от общината, след отправени от нас въпроси.

Нарушенията са или от неблагоприятни метеорологични условия, или от удар при маневриране, посочват от администрацията. Всички щети са отстранени, за сметка на изпълнителя. Поправени са част от поплавъците, допълват от там. На наше запитване, поясняват, че пристанището, което беше открито през август, миналата година, е с гаранция от 9 години, но обектът е и застрахован от общината. Всякакви повреди ще бъдат отстранявани от и за сметка на изпълнителя, допълват от администрацията. От общината са категорични, че „изграденият кей вълнолом изпълнява функцията си, няма върната рибарска лодка, няма и пострадала такава“. Посочват, че плаващият кей-вълнолом пази акваторията и това е факт. Проектното решение е съобразено със запазването на подводното културно наследство, казват още от община Несебър. На въпрос дали се обмислят действия, които да направят пристанището по-защитено, от администрацията поясняват, че това не е необходимо. Съоръжението е изградено съгласно статута на старинния град и пластовете на морското дъно не са засегнати. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чакали в Морската градина в Бургас, популацията им расте, алармират ловци

За масово навлизане на чакали в урбанизираните територии в Бургас и околните селища алармират ловци. Животни са забелязани дори в Морската градина в областния град. Причината е повишената им популация и приспособимостта им като инвазивен вид, поясни Невен Каравасилев от ловно-рибарското сдружение „Лебед“ в Бургас. Той апелира за спешни мерки с..

публикувано на 26.02.24 в 16:42

Рекорден брой участници в литературния конкурс на „Алеф”

Единадесетото издание на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“, ще приключи с рекорден брой участници. В надпреварата вече се включиха 280 младежи от България, Израел, Германия, Румъния, Австрия, Унгария, Украйна, Словакия,..

публикувано на 26.02.24 в 12:51

Протест след касирания избор на нов сливенски митрополит

Духовници и миряни днес излязоха пред Сливенска митрополия на мълчалив протест в знак на несъгласие с решението на Светия Синод да касира изборите за нов Сливенски митрополит. Според хората решението на Синода да отстрани миряните от последващо гласуване е неправилно и против църковните закони. Освен това те настояват да видят какво пише в жалбите,..

публикувано на 26.02.24 в 12:05
Красимир Вълев

Пътеките по плажовете да стигат до морската вода, предлагат хора с двигателни затруднения

Дървените пътеки по плажовете да достигат до морето, а не само до средата на пясъчната ивица, около заведенията, до чадърите и шезлонгите. Това предлага Красимир Вълев, който има двигателни затруднения.  Красимир Вълев е слушател на Радио Варна и е бил провокиран от предложените промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, според..

публикувано на 26.02.24 в 08:51

Къде няма да има вода в понеделник:

Днес, от 9:00 ч. до 15:00 ч. ще бъде спряно водоподаването в Централна градска част, на ул. „Д-р Нидер“, съобщи ВиК Бургас. За времето от 9:00 ч. до 16:00 ч. без вода ще бъде и бургаският квартал „Лозово“. До вторник (27 февруари) няма да има вода и в промишлената зона от Помпен свят в посока Бургас. Там водоподаването е спряно от петък. На..

обновено на 26.02.24 в 08:42

Студентски благотворителен базар набира средства за изграждане на паметник на Левски

Студенти от Университет "Проф. д-р Асен Златаров"-Бургас, които са и учредители на Фондация "Гордите българи", провеждат благотворителен мартенски базар.  Той ще е във фоайетата на Факултета по обществени науки и на Медицинския корпус на Университета. Ръчно направени мартеници ще се продават от днес, 26 февруари до 28 февруари. Средствата..

публикувано на 26.02.24 в 08:30
село Роза, община Тунджа

Издигнаха българския трибагреник на входа на село Роза

На входа на село Роза, община Тунджа, на пътя в посока от Ямбол към населеното място, бе поставен 5-метров пилон с българското знаме.  Инициативата е по идея на членовете на Сдружение "Роза-2022", на кмета на селото Енчо Йоргов и след усилията на жители на село Роза. Очаква се скоро пилонът да бъде осветен, за да привлича погледите и..

публикувано на 26.02.24 в 08:17