Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пази ли от вълни вълноломът на рибарския порт в Несебър

Снимка: снимки и видео: Кръстьо Пеев/Обществен съвет

Изпълнява ли функцията си рибарското пристанище в Несебър? Този въпрос си задават местни жители, след последните нанесени щети по порта наскоро. От общината са категорични, че лодките са защитени.

Реконструираното и модернизирано рибарско пристанище „Северна буна“ беше открито и пуснато в експлоатация през август, миналата година. То беше финансирано по т. нар. „рибарска програма“, с около  7.5 милиона лева. От Община Несебър посочват, че е създадена защитена акватория с общо 121 места за акостиране, като за сравнение, преди реализацията на проекта, е имало само 30 места. И допълват:

„Изграден е плаващ кей-вълнолом, който не засяга дъното, следва колебанията на водната повърхност, проектиран е прелеваем и има за задача да пази акваторията. Част от проекта са и четири вътрешни пристана с по четири понтона всеки. Всички хидротехнически съоръжения са плаващи“


Снимки и видео, публикувани в групата „Обществен съвет Несебър“, наистина доказват, че съоръженията за плаващи. Буквално. Понтоните се мятат по вълните, виждат се и поражения. Според Кръстьо Пеев, от Обществения съвет, пристанището, в частност – т. нар. вълнолом, не изпълняват своите функции:

„Тези вълнобранни понтони, които са инсталирани на входа на пристанището, се скъсаха още в деня на откриването. Тогава беше първият им ремонт. Оттогава насам са се късали, мисля, 4-5 пъти. Идеята на този проект беше да се използва една европейска програма, с едно целево финансиране, което трябваше да изгради тези вълнобранни понтони, които да спрат навлизането на вълните и да се увеличи самото пристанище. Понтоните бяха сложени, но, за съжаление, това, което се сложи, е неефективно. Те са с много малък размер. Те бяха многократно скъсани. И вълните влизат в пристанището. Навлизайки вътре, тези понтони за лодки, които бяха направени, те също се късат постоянно, техните държачи“, посочи Пеев.

На подобно мнение е и Веселин Максимов. Той има лодка, с която ползва пристанището през лятото.

„Пристанището имаше един, така да кажем, хубав замисъл, който трябваше да се реализира. Но след изпълнението на вълноотбивната стена, тя вече е компрометирана от нормални времена, не мога да кажа, че са били чак толкова лоши. И за много кратко време. Тя, в момента, не върши функцията, за която е сложена там. И оттам идва целият проблем на това пристанище. Заради това се късат навътре другите понтони. Лодките хората трябва да ги наблюдават повече, защото ги е страх  да не се скъса нещо. Но, за мен, целият проблем идва от вълноотбивната стена, която не е направена както трябва. Вълните минават под нея, над нея и когато вълната влезе в пристанището, вече даже пречи да излезе вълната“, каза Максимов.

Поражения по вътрешен плаващ понтон и две от обслужващите пътеки има нанесени на рибарското пристанище в Несебър. Повредите не са съществени, за да попречат на функционирането на порта, отговориха от общината, след отправени от нас въпроси.

Нарушенията са или от неблагоприятни метеорологични условия, или от удар при маневриране, посочват от администрацията. Всички щети са отстранени, за сметка на изпълнителя. Поправени са част от поплавъците, допълват от там. На наше запитване, поясняват, че пристанището, което беше открито през август, миналата година, е с гаранция от 9 години, но обектът е и застрахован от общината. Всякакви повреди ще бъдат отстранявани от и за сметка на изпълнителя, допълват от администрацията. От общината са категорични, че „изграденият кей вълнолом изпълнява функцията си, няма върната рибарска лодка, няма и пострадала такава“. Посочват, че плаващият кей-вълнолом пази акваторията и това е факт. Проектното решение е съобразено със запазването на подводното културно наследство, казват още от община Несебър. На въпрос дали се обмислят действия, които да направят пристанището по-защитено, от администрацията поясняват, че това не е необходимо. Съоръжението е изградено съгласно статута на старинния град и пластовете на морското дъно не са засегнати. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

Затварят улица в кв. "Рудник" за един месец

Реконструкция и модернизация ще се извършват на участъци от водопроводната и битова канализация в бургаския квартал „Рудник“. Те ще започнат на 10 юли.  Във връзка с това се налага спиране на движението по ул. „Йорданка Николова“ – от входа на квартала до ул. „Искър“. Строителните дейности ще продължат до 10.09.2024 г. От "Бургасбус"..

публикувано на 09.07.24 в 15:34

Концерт „С обич за Делян“ събира средства за терапия в Москва

Благотворителен концерт "С обич за Делян" ще се състои днес от 19 часа в дома на НХК. Делян Иванов е диагностициран с множествена склероза през 2005 година . След години приемане на лекарства, които забавят заболяването, той се запознава с хора, преминали терапия, която, все пак, стопира прогресирането. За процедурата, която ще бъде..

обновено на 09.07.24 в 15:30

13 села в Поморие с ново улично осветление

Близо 3000 модерни светодиодни фотоволтаични лампи, с понижени загуби на електрическа енергия ще бъдат монтирани в 13 от селата на Поморие. Проектът се финансира по Националния план за възстановяване и устойчивост.  Очаква се да бъде въведена и система за мониторинг на енергопотреблението и управление на осветителните системи чрез централна софтуерна..

публикувано на 09.07.24 в 14:30

Боляровската улица „Нико Пехливанов“ е с нов облик

На финал е изпълнението на етап едно от реконструкцията на улица "Нико Пехливанов" в Болярово, която включваше цялостна подмяна на пътната настилка, поставяне на бордюри и подновяване на тротоарната част. Кметът Христо Христов припомни, че улицата е една от най-дългите и натоварени улици в Болярово. Предстои през септември  да започнат планираните..

публикувано на 09.07.24 в 09:30

От днес въвеждат промяна на маршрута на автобус №6

Поради извършване на строително-ремонтни дейности на ул. “Йорданка Николова” в кв. "Рудник", се налага промяна в маршрута на линия № 6, уведомяват от "Бургасбус". В посока Бургас автобусите ще минават по ул. “Жечка Карамфилова” и спирка "Йорданка Николова" няма да се обслужва.  Промяната се въвежда от днес.

обновено на 09.07.24 в 07:25

Движението по част от улица "Д-р Нидер" се затваря за два месеца

От 11 часа днес ще бъде спряно движението на  автомобили по ул. „Д-р Нидер“ в участъка от ул. „Райна Княгиня“ до ул. „Антим I“. Временното ограничение ще бъде в сила до 9 септември.  Причината е ремонт след реконструкция на ВиК мрежа. 

публикувано на 09.07.24 в 07:14

Водата ще бъде спряна в квартал Рудник днес

Днес от 9 часа до 14 часа ще бъде спряно водоподаването в кв. Рудник  на карето между ул. "Лиляна Димитрова", "Кирил и Методий", "Пейо Яворов" и "Ахелой".

публикувано на 09.07.24 в 07:10