Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нефролози ще преглеждат безплатно в Бургас

Снимка: БГНЕС

Водещи нефролози ще преглеждат безплатно в Бургас на 9 и 10 март, съобщават от Община Бургас. Скринингът е част от кампанията на здравното заведение по повод Световния ден за борба с бъбречните заболявания, който ежегодно се отбелязва през втория четвъртък на месец март. Консултациите със специалистите са насочени към пациенти в преддиализен и диализен стадий (с хронични бъбречни заболявания и бъбречна недостатъчност), за които е необходима високоспециализирана и надеждна оценка на здравословното състояние.

Прегледите ще се състоят на 9 и 10 март, четвъртък и петък, в Диализен център „НефроЛайф“ – ул. „Транспортна“ (зад МОЛ Плаза), след предварително записан час.

Кампанията ще се осъществи от д-р Светла Стамова, проф. Талия Вайнщайн и д-р Николай Тодоров. 

Световният ден за борба с бъбречните заболявания е глобална здравна инициатива, посветена на профилактиката и лечението на бъбречните заболявания. Статистики показват, че приблизително всеки десети жител на планетата има хронично бъбречно заболяване, като в световен мащаб се очаква в близките години това да стане петата по честота причина, водеща до по-ниска продължителност на живота. В България хората с различна степен на бъбречна увреда надвишават 700 хил., като това представлява около 10-12 % от населението на страната.


По публикацията работи: Петя Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В РЗИ Бургас отваря врати кабинет за имунизация срещу коклюш за бременни

В РЗИ Бургас отваря врати кабинет за имунизация срещу коклюш за бременни. Това става възможно след заповед на  Министъра на здравеопазването.  В него могат да се преглеждат пациентки с документиран период на бременността между 27 и 36 гестационна седмица включително.  Работно време на кабинета: всеки работен ден от 10:00 – 14:00 часа 793 са..

публикувано на 08.05.24 в 15:43

Стягат извънредна сесия за общинската болница в Средец

Извънредна сесия в Средец се очаква да изясни въпросът за финансовото състояние на общинската болница в града.  Според кмета Иван Кичев 92% от приходите от медицинска дейност отиват за заплати на персонала. От здравното заведение отричат и твърдят, че болницата е финансово стабилна и на печалба.  Градоначалникът Иван Кичев заяви, че представения..

обновено на 08.05.24 в 12:32
Сградата на Община Ямбол

Здравна кампания за възрастни хора в Ямбол

Здравна кампания на Диагностично-консултативния център (ДКЦ) ще се проведе в Ямбол по повод Международния ден на сестринството - 12 май. Възрастните хора ще могат да измерят безплатно кръвното си налягане, кръвната захар и сатурацията (нивото на кислород в кръвта).  Медицински екип ще посети два от най-посещаваните от пенсионерски клубове в града. Днес..

публикувано на 08.05.24 в 08:33

Безплатни прегледи за разширени вени ще се проведат в Бургас

Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас ще проведе профилактични прегледи за разширени вени. Кампанията е част от цялостната програма на Клиниката за превенция на съдовото здраве. Целта е да се предотвратят венозни заболявания и произтичащите от тях усложнения. Прегледите започват на 13 май и ще се провеждат до края на месеца с предварително..

публикувано на 07.05.24 в 15:41

Над 1000 души са потърсили медицинска помощ в УМБАЛ Бургас през празниците

Над 1000  души са потърсили медицинска помощ в УМБАЛ Бургас и медицинския център на болницата „Св. Николай Чудотворец“ през почивните дни от 1 до 6 май. Лекарите са преглеждали близо 160 пациенти на ден. През Спешно отделение и прилежащите спешни кабинети – педиатричен, хирургичен и ортопедичен, са преминали 607 пациенти. Продължава тенденцията то да..

публикувано на 07.05.24 в 12:38
снимката е илюстративна

Два нови случаи на коклюш са регистрирани в Ямболска област

Два нови случаи на коклюш са регистрирани в Ямболска област. Заболяването е лабораторно доказано при деца на 3 и на 13 години.  И двете деца са ваксинирани и при тях не се е наложило болнично лечение, уточни директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Радостина Калчева: "И двете деца са имунизирани и карат по – леко заболяването. Те са в..

публикувано на 07.05.24 в 12:32

Изграждат спешен медицински център в Поморие

Спешен медицински център се изгражда в Поморие. Кметът на Общината Иван Алексиев поясни, че това се случва по проект на Министерството на здравеопазването.  "Ние като Община предоставихме терен, който се намира в двора на болницата, за да бъде в близост до МБАЛ - Поморие. В момента се изгражда основната сграда и тя трябва да бъде завършена до..

публикувано на 05.05.24 в 14:30