Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Служители на КЗП протестираха в Бургас

Служители на Комисията за защита на потребителите в Бургас, представители на КТ" Подкрепа", протестираха ефективно час. Те настояват за увеличение на заплатите.Повечето получават около и под 1000 лева. Възнагражденията не се променяни от  2018 година, малка индексация е имало през 2020 година, обясни Иван Костадинов, председател на регионалната структура на синдиката в Бургас:

"Ще се изненадате за какви нищожни суми работят хора, от които се очаква да се борят със спекулата, да налагат закона за защита на потребителите. От 6 месеца те имат синдикат. Ако днес членовете на "Подкрепа" са отвън, те не искат увеличение само на техните заплати.Те искат увеличение на всички."

Служители обясниха:

"Моята заплата е 880 лева чисто. Натоварването е голямо, особено в летния период.В момента сме много ангажирани и заради проверките за спекулата.Имам 7 години стаж, две висши образования.В бургаската комисия работят 12 души.Общо взето сме между потребителите и търговците.Все някой има недоволен. Никой не обича да го проверяват. На мен работата ми харесва, искам да я работя, но заплащането е меко казано обидно"

"Смятам, че е обидно заплащането.Работим с около 13 закона,отговорността и очакванията към нас са големи."

" Нашите искания са увеличение на заплатите поне с 60%, тъй като средната заплата е около 1000 лева, а някои колежки вземат под 900 лева.В условия на инфлация трудно се оцелява с тези пари."

Директорът на Комисията за областите Бургас, Сливен и Ямбол  Даниела Бонева поясни:

"Ние сме регулаторен орган, извършват се огромен по обем проверки. Като ръководство ние нямаме право да стачкуваме, ние не сме толкова важни, важни са нашите служители. Призоваваме министерството на икономиката, ако могат да направят нещо, това са млади хора, които започват да си търсят друга работа."

По публикацията работи: Десислава Златева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На 1 април започва прием на проекти по общинската програма за подпомагане на стартъпи

На 01.04.2023 г. започва приемането на проекти по програмата на Община Бургас за подпомагане на стартиращи предприятия, съобщават от институцията. Допустими участници ще бъдат физически или юридически лица, регистрирани по Търговския закон, като това се е случило до 3 години преди датата на кандидатстване. Те трябва да отговарят на условията за микро..

публикувано на 28.03.23 в 15:01
проф. д-р Милен Балтов

Проф. Балтов: Нормално е да има икономическа криза тази година

Предстои икономическа криза, но не и финансова, е мнението на проф. д-р Милен Балтов , ректор на Бургаския свободен университет. Според икономиста причината за фалитите на световни банки през последния месец са растящите лихви. Това обезценява закупените от тях държавни ценни книжа, като експертът коментира конкретно случая със „Силикън Вели“:..

публикувано на 28.03.23 в 12:57

Животновъди: Ще има достатъчно българско агнешко месо за Великден

Агнешкото месо родно производство е достатъчно, за да задоволи пазара за великденските празници, без да се налага внос. Това коментира Димитър Добрев от Айтос, председател на сдружението за развъждане на млекодайни овце в България. По думите му обаче вносителите често се опитват да подбиват цените:  "Другите вносители не спят, веднага бързат да залеят..

публикувано на 26.03.23 в 15:54
Самолетът от Варшава със 173 пасажери, от които 5 деца, на летище Бургас -  26 март 2023 г.

Първият полет с чуждестранни туристи беше посрещнат с водни салюти в Бургас

Първият полет с чуждестранни туристи беше посрещнат с водни салюти на бургаското летище. 173-ма полски граждани пристигнаха с полет от Варшава. Част от тях имат апартаменти в България, а други идват на почивка в различни курортни селища.  Първите чуждестранни туристи по Южното Черноморие идват в неделя с полет от Варшава Две седмици по-рано се..

публикувано на 26.03.23 в 12:24

Дубаров - Гъбката работи незаконно, Сабах - плащам наем

На заседанието присъства и Трендафил Трендафилов,който е представител на фирма "Авалг". Тя, според него, е подала  първа документите си за  Гъбката, в момента се обжалва: "Отказа на териториалния директор г-н Дубаров, който е съобразен с решението на Комисията, първото. На база, на което е постановен отказ и на нашата фирма, и на фирмата на..

публикувано на 23.03.23 в 17:13

Сменен е управителят на "Лукойл-България"

Иво Гуидо Хоскенс е вписан като нов управител на "Лукойл-България", показва справка в Търговския регистър. Той ще смени Андрей Матюхов, който заемаше поста малко повече от две години. В сайта на компанията като генерален директор все още е посочен Матюхов. До момента не е ясна причината за поредната смяна в ръководството, а от компанията не бяха..

публикувано на 23.03.23 в 14:26

Сватбен туризъм в област Бургас

Сватбеният туризъм става все по–популярен. В страни като Турция, от него се генерират едни от най-важните приходи в индустрията. Може ли Бургас и страната ни да развият този вид туризъм и да бъдат достатъчно конкурентноспособни на южната ни съседка? Красивата природа, вкусната храна, а и добрата цена, са предимствата на морския град...

публикувано на 23.03.23 в 13:33