Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

МФ предлага авансово внасяне на част от еднократната вноска за свръхпечалбите

| обновено на 18.03.23 в 13:59

Авансово внасяне на част от еднократната солидарна вноска за свръхпечалбите е предвидено в предложените от Министерството на финансите промени в данъчните закони. По-рано през седмицата бе анонсирано, че такава вноска ще бъде изисквана с цел укрепване на бюджетните позиции.

От 1 юли отпадат и част от намалените ДДС ставки и се предлага двойно намаляване на разрешената сума за плащане в брой – от 10 000 на 5 000 лева. Търговията с криптовалути вече също ще присъства конкретно в Закона за доходите на физическите лица, става ясно от предложените промени. Те бяха публикувани за обществено обсъждане късно снощи.

33-процентата солидарната вноска на свръхпечалбите е временна мярка, подчертават от Министерството на финансите и предлагат тя да е валидна за втората половина на годината. За да има регулярност на постъпленията в хазната, както и при другите закони, ще има авансови вноски.

Намалена ставка за ДДС запазват бебешките храни, книжните изделия и настаняването в хотелите, но от списъка отпадат ресторантьорските и кетъринг услуги, както и услугите в спортните центрове. Според финансовото министерство "въвеждането на намалени ставки не води до по-ниски цени на продаваните стоки и услуги".

В Закона за доходите на физическите лица се предлага промяна в текстовете за облагане на доходите от финансовите активи, като се предлага да се въведат 10% нормативно признати разходи. Сред изброените активи вече изрично се посочват и виртуални валути (криптовалути). Също така се разширява обхватът на акцизните плащания, като към тютюневите изделия се въвежда ставка за определен вид никотинови течности, както и стъпка към покачването на акцизите върху тях.

В мотивите за промени в законите, които този път се правят през Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, е посочено, че въведените мерки за подкрепа на бизнеса през различните кризи от последните години са били навременни и са дали резултат, но това са временни мерки.

В същото време финансовото министерство възнамерява да предложи годишен бюджет с дефицит от три процента.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пясъчни дюни - Каваци

Дюни ли са дюните в Каваци

Около 80% от площта на пясъчните дюни в Каваци е изключена и не присъства в най-новата специализирана карта в сравнение с предишни заснемания . Позицията е на природозащитника Тома Белев, според когото така се дава зелена светлина за застрояване в района .  Междувременно от екоминистерството обявиха, че са изразили особено..

обновено на 30.03.23 в 15:06

Община Айтос ще кандидатства за проект за Защитено жилище

На редовното заседание на Община Айтос през март, Съветът одобри предложението на кмета Васил Едрев, за съфинансиране на проект за закупуване на оборудване и обзавеждане на помещения на Защитено жилище за лица с умствена изостаналост. Общата стойност на проектното предложение е в размер на 34 500 лева. Малко над 31 хиляди ще бъде размерът на..

публикувано на 30.03.23 в 14:59

В Странджа все още има свободни къщи за гости за Великден

Все повече хора са привлечени от красотата на Странджа и предпочитат да съчетаят празничните и почивни дни с природата, като наемат с компания или семейно  къщи за гости.Според Йордан Стефанов, който отдава такава къща в царевското село Кости все още в населеното място могат да се намерят места за Великденските празници.  „За Великден сме заети..

публикувано на 30.03.23 в 13:53
Румен Драганов

Румен Драганов: Очакваме доста интензивни пътувания около Великден

Над 320 хиляди пътувания ще има за Великденските празници, от тях 60 хиляди ще бъдат в чужбина. До 1000 лева за четиричленно семейство на ден ще бъде почивката на българите. Това сподели за БНР Бургас и предаването „Виа Понтика“ Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма, според предварителните резервации: „Очакваме доста..

публикувано на 30.03.23 в 12:58

МОСВ не съгласува новата карта на дюните в Каваци

Представителят на екоминистерството изрази особено мнение и не съгласува проекта на специализираната карта на пясъчните дюни на Каваци на проведеното вчера заседание на комисия към Агенцията по кадастъра в Бургас, съобщиха от ведомството. Става въпрос за дюни, разположени извън морските плажове „Каваците – Север“ и „Каваците – Юг“ в землището на..

публикувано на 30.03.23 в 12:53

"Виа Понтика" на 30 март:

В днешното предаване за туризъм и маршрути „Виа Понтика“ в рамките на час Ви предлагаме практична информация, ако все още не сте решили дали и как ще почивате за Великденските празници.  Коментираме с Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма къде обича да почиват българите и срещу колко пари, с акцент върху предварителните резервации,..

публикувано на 30.03.23 в 10:40

80 земеделци от Бургаско на блокадата на граничен пункт Кардам

80 земеделци от Бургаска област се включиха в блокадата на граничния пункт Кардам. Заедно с колегите си от Варна и Добрич с около 200 машини затвориха границата с Румъния между 10 и 11 часа. В бранша настояват да се преустанови безмитният внос на стоки от селскостопански произход от Украйна. Зам. председателят на Националната асоциация на..

публикувано на 29.03.23 в 12:43