Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима са задържани за купуване на гласове в област Бургас (обновена)

| обновено на 22.03.23 в 15:07

Четирима са задържани за купуване на гласове от началото на специализираната полицейска операция по противодействие на купения вот, конвенционалната престъпност и миграционния натиск, протичаща на територията на ОДМВР Бургас.

Към момента се проверяват общо 15 сигнала за купуване на гласове. Освен в частни адреси, полицейските служители осъществяват проверки и в търговски обекти, предоставящи продукти на „версия”, заложни къщи, пунктове за черни и цветни метали, питейни и увеселителни заведения и други места, за които има данни, че евентуално може да се извършва престъпна дейност.

Комисар Марин Димитров

Към 14.00 ч. са проверени 606 МПС и 819 лица. Задържани по Закона за МВР са 28 лица.

Има задържан от кв. „Долно Езерово”. Иззет е тефтер с имена и лични данни. 

Комисар Димитров уточни за задържания:

"Колегите на място са намерили тефтери, в които има лични данни на лица за даване на заеми и на стоки на вересия. Проверява се съпричастността на лицето към този тип престъпление и всичко, свързано с това."


Други двама са задържани в Районно управление – Поморие. При проверките в села от Община Сунгурларе е установено едно лице, извършвало лихварска дейност. Установява се съпричастността на лицето към опрощаване на вземанията в замяна на гласуване за определена политическа сила.

Проверки са извършени на територията на общо четири общини – Бургас, Камено, Поморие и Сунгурларе.


Припомняме, че при предишната специализирана операция в Пето Районно управление Бургас бе образувано бързо производство за извършено престъпление по чл. 167, ал. 2 от НК – „Който предложи или даде на другиго имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция или да гласува на референдум по определен начин се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева”.Производството е образувано с разпити на свидетели, според които са им предложени по 50лв. за да гласуват на предстоящите избори за конкретна политическа партия.
По публикацията работи: Десислава Златева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама души пострадаха при пожари в Сливенска област

Двама души са пострадали при пожари през последното денонощие в Сливенска област. Екипите на пожарната са се отзовали на 12 сигнала за възникнали пожари в сухи треви и отпадъци.  Жена на 61 години е пострадала при възникнал пожар в офиса и на улица „Генерал Столипин“ в Сливен. Тя е получила леки изгаряния при опита си сама да изгаси огъня...

публикувано на 09.07.24 в 10:56

Разследват полицай заради смъртта на мъж от Ямбол, починал в районното управление

Полицейски служител ще бъде разследван във връзка със смъртта на 32- годишен мъж от Ямбол, починал при неизяснени обстоятелства в помещението за задържане на районното управление. Дисциплинарното производство срещу полицейския служител е разпоредено от директора на ямболската полиция старши комисар Иван Русев. Същевременно ще започне и проверка  на..

публикувано на 09.07.24 в 10:28

Тялото на мъж е открито край Поморие

Тялото на мъж е открито в местността "Косата" в землището на Поморие на 8 юли.  Сигналът е подаден в полицията около 7:35 часа.  Мъжът е с неустановена самоличност, на възраст около 50-60 години, облечен в черен бански. По тялото не са открити видими следи от насилие. То е откарано за аутопсия в държавната болница в Бургас. По случая е образувано..

публикувано на 09.07.24 в 07:20

До дни ще е готова експертизата за смъртта на арестант в Ямбол

До дни ще бъде готова съдебно- медицинската експертиза,  назначена по случая с починалия при неизяснени обстоятелства  32 – годишен мъж в помещението за задържане  на ямболската полиция. Трупът беше открит в ранната сутрин на съботния ден, часове след като мъжът  е бил арестуван за притежание на наркотици. Все още няма яснота как е настъпила смъртта..

публикувано на 08.07.24 в 16:46

Обвиненият в убийство Христо Димитров остава в ареста

По искане на Окръжна прокуратура в Бургас бе взета мярка за неотклонение "задържане под стража" на 38-годишния Христо Димитров, обвинен в убийството на 31-годишен мъж.  Престъплението е извършено на 5 юли, около 19 часа, в к.к. Слънчев бряг.  До момента са разпитани над 15 свидетели. Предстои да се извърши техническа експертиза на предоставените..

публикувано на 08.07.24 в 15:36

Наложиха най-тежката мярка на мъж, обвинен в убийството на своята майка

Мярка за неотклонение „задържане под стража“ наложи Окръжният съд в Ямбол на мъж, обвинен в убийството на своята майка. Престъплението е осъществено на 05.07.2024 година в Ямбол. По главата и тялото на 88-годишната жена са нанесени  множество удари с ръце и крака. Определението на Окръжния съд в Ямбол може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в..

публикувано на 08.07.24 в 12:21
Снимката е илюстративна.

Дете на годинка пострада в катастрофа на пътя Варна - Бургас

Дете на една година е пострадало при пътен инцидент на пътя Варна – Бургас в събота, съобщи бургаската полиция днес.  Сблъскали са се два леки автомобила. Момченцето е било в обезопасително столче. То е с натъртвания и след преглед във варненската болница е освободено за домашно лечение. Няма опасност за живота му.  Единият водач е..

публикувано на 08.07.24 в 12:10