Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Сватбен туризъм в област Бургас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сватбеният туризъм става все по–популярен. В страни като Турция, от него се генерират едни от най-важните приходи в индустрията. Може ли Бургас и страната ни да развият този вид туризъм и да бъдат достатъчно конкурентноспособни на южната ни съседка?

Красивата природа, вкусната храна, а и добрата цена, са предимствата на морския град. Около това мнение се обединяват хора, работещи в този бранш в Бургас.

През миналата година около 950 двойки са избрали да сключат брак в морската община. „63 бяха смесени като 13 от тях са изцяло между чужденци. В останалите 50 двойки, единият от младоженците е български гражданин. Като най-екзотични бих посочила, Китай, Филипините, Тринидад и Тобаго. Най-честите са от Руската федерация, Украйна, държавите от Европейския съюз, Турция и Великобритания“, посочи Магдалена Карастоянова, управител на Общинското предприятие „Обреден комплекс“.

От 3 януари тази година Община Бургас създаде и електронна платформа за регистрация на желаещите да сключат брак. По този начин се улесняват не само двойките в България, но и тези в чужбина - бързо и лесно да подготвят документите си, без да се изисква от тях физическо присъствие. До момента в платформата са подадени около 380 заявки.  9 от тях ще бъдат сключени днес. Причината за избора на датата са повтарящите се цифри 23.03.2023. „Ще бъдат сключвани през половин час, за да се удовлетворят всички желаещи. Един от бракосъчетаващите се е американски гражданин“, допълни Магдалена Карастоянова.

Според Христина Секлемова, собственик на сватбена и парти агенция в Бургас, особено през летните месеци градът развива успешно сватбения туризъм. Логично, акцентът е към морските сватби, но все по-предпочитани са и горските в райони като кв. „Крайморие“ и Отманли. Това, което най-много привлича чужденците е добрата цена, а в България сватбата им може да излезе с около 70 % по-евтина. „Търсят екзотика, нещо по-различно. Храната е изключително много им харесва, обслужване. Много е добро обслужването, особено ако се правят подобен тип събития като сватби, рождени дни, лични празници“, посочи Секлемова. Според нея обаче е необходимо да се прави повече реклама за този вид туризъм, който може да се развие в Бургас. „Все още е слабо предлагането на подобни пакети. Там може би е и работата на туристическите агенции, на хотелиерите. Самите те, когато се представят на туристическите борси, да включват този пакет в техните услуги. Това е една сериозна заетост – дали си ресторант или хотел, това са едни 150 души, които ти гарантират приход“, допълни тя.

През последните години намалява интересът към една традиционна дестинация за сватбен туризъм, каквато е Несебър. „През лятото има много хора там и за да се получи както трябва, изисква много сериозна организация. Като че ли започнаха да предпочитат романтични ритуали на пясъка, към Царево, църквата там е много красива, в Черноморец. Като че ли търсим повече гледки. Несебър е може би по-традиционното място за сватби, но определено има отлив“, коментира Секлемова.

В района на Бургас може да се сключват и нетрадиционни сватби. Като примери Секлемова посочи подводните, в района на Авиомузея, а и такива в парти автобуса на „Бургасбус“. 


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Организират пътешествие по море до КТК "Ченгене скеле"

Посещение по море до културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“ ще се проведе днес, съобщават от Община Бургас. Приключението ще е с кораб „Анастасия“ до рибарското селище. Отплаването е от Магазия 1 в 11.00 часа.  Комплексът се намира до едноименното рибарско селище и в него, в три експозиционни къщички, са представени рибарските традиции...

публикувано на 04.06.23 в 08:00

Нестинарските игри привлякоха хиляди туристи в странджанското село Българи

И тази година традиционните нестинарски игри в чест на „Св. Св. Константин и Елена” привлякоха вниманието на хиляди туристи, съобщиха от Община Царево. Празненствата от години се организират в нощта на 3-ти срещу 4-ти юни, когато по стар стил е денят на светиите. Програмата на празника започна сутринта с тържествена литургия за..

публикувано на 04.06.23 в 07:28

Изграждат нов морски център към рибарското пристанище в Поморие

Модернизацията на съществуващото Рибарско пристанище - Поморие продължава чрез създаване на Морски център „Магазия”, съобщиха от общината. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Програмата за морско дело и рибарство.  Новият морски център ще обслужва цялостната дейност на рибарското пристанище, за пристанищен склад - хранилище на..

публикувано на 03.06.23 в 16:30
архив

Демерджиев: Установени са дублирани регистрации на украински бежанци в хотелите

Установени са дублирани регистрации на украински бежанци в хотелите, това заяви по време на блиц парламентарния контрол министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Проверка на МВР е доказала, че в някои от хотелите  са настанявани  над 1,5 пъти повече хора от максималния капацитет, както и деца, които не са се родили, и хора, които не са влизали в..

публикувано на 02.06.23 в 13:38
Илия Проданов

Илия Проданов: Декларирането на ренти под 5 хил. лв. е административно непосилно

Националната асоциация на зърнопроизводетелите (НАЗ)   иска промяна на прага от 5 000 лева за деклариране на ренти. От асоциацията се изпратили становище  до Министерството на финансите. Според бранша това е  непосилно за земеделските производители, които изплащат суми под 5 хил. лв. на множество собственици В края на миналата година 48-то Народно..

публикувано на 02.06.23 в 09:44

Нулевоенергийна каравана е разположена пред „Флората“ в Бургас

Нулевоенергийна каравана е разположена пред Експозиционния център „Флора“ в Бургас. Тя има дървена носеща конструкция, хидро и топлоизолация. Покривът е с топлоизолация от минерална вата и покритие от керемиди. Караваната използва само възобновяеми източници на енергия, като слънчеви панели, вятърни турбини или хидроизточници, които генерират..

обновено на 02.06.23 в 08:54

Откриха плажния сезон в Слънчев бряг

Туристическият сезон в Слънчев бряг вече е открит, а пясъчните ивици посрещнаха в изряден вид първите си туристи. На Северния, Централния и Южния плаж са подредени чадъри и шезлонги; осигурени са спасители, които от днес бдят за сигурността на летовниците. Спазено е изискването за 50 на сто свободна зона, в която плажуването е безплатно. Преди да бъдат..

публикувано на 01.06.23 в 16:32