Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Доброволци от РИОСВ-Бургас изчистиха "Ченгене скеле" (СНИМКИ И ВИДЕО)

7
Снимка: Християна Йорданова

Доброволци от РИОСВ – Бургас почистиха днес местността "Ченгене скеле". В рамките на инициативата "Да сложим точка на замърсяването" на Министерството на околната среда и водите, всички екоинспекции в страната се включват, за да допринесат за опазването на природата. 

Макар и не толкова благоприятен, в днешния ден служители от РИОСВ - Бургас сложиха ръкавици и взеха чували, за да почистят защитената местност. Сред отпадъците те откриха тръби, битови отпадъци и матраци. 


Павел Маринов, директор на РИОСВ - Бургас, също участва в инициативата. Той коментира:

"Осигуряваме ръкавици и чували. Това е защитена местност, която трябва да се опази. Събрахме близо 15 чувала отпадъци за първите 30 минути, в които сме тук. Вероятно ще повторим тази акция, дори и ще я потретим."


Защитената местност е дом на 180 вида редки птици. Поради това е мястото, избрано от РИОСВ Бургас за днешната инициатива, която е част от национална кампания на екоминистерството. Доброволците днес се събраха на моста на спирка Граничар, от където тръгнаха в различни посоки, за да покрият по-голям терен.

Почистването премина през трудности, заради влажното време. Сред събраните от доброволците отпадъци имаше дори матраци, които бяха изхвърлени насред гористата местност. 


"Мотивация за мен да дойда тук, е любовта ми към природата и добрия пример, който трябва да се дава" , каза Мария Андреева, експерт в екоинспекцията. Сходни бяха доводите и на останалите доброволци:

"Трябва да даваме пример на хората, че не правилно това изхвърляне."

"Участвала съм и в други инициативи и ще участвам и за в бъдеще."

"За да ни е чисто и приветливо за гледане, е добре да не си изхвърляме отпадъците на нерегламентираните места."

154 чувала с битови отпадъци от дрехи, опаковки, памперси, прибори за хранене, шамандура и матраци се събраха в акцията, потвърдиха от екоинспекцията.


Още можете да чуете в звуковия файл:


По публикацията работи: Християна Йорданова
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Минчо Афузов в ляво (архив)

Областният управител на Сливен подаде оставка и излезе в отпуск

Областният управител на Сливен Минчо Афузов подаде молба за напускане и излезе в отпуск, преди да бъде сменен от новото правителство. Днес той направи отчет на извършената от него и екипа му работа. До назначаване на нов областен управител неговите функции ще изпълнява заместникът му Антоний Андонов.  Афузов коментира, че няма информация кой..

публикувано на 08.06.23 в 17:05

Обществено обсъждане ще се проведе в Созопол за автогарата там

Обществено обсъждане ще се проведе в Созопол във връзка с автогарага там, информират от пресцентъра.  Срещата ще се проведе на 13.06.2023 г. от 17:30 ч. в кино-видеоклуб - НЧ „Отец Паисий“.  Гражданите, които са възпрепятствани да присъстват на срещата, могат да изпращат до 12.06.2023 г. своите предложения, въпроси и становища на e-mail:..

публикувано на 08.06.23 в 16:24

БАБХ - Бургас с нов директор

Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас вече има нов директор и това е Любимка Вълкова. Отстраниха окончателно директора на Агенцията по храните в Бургас Промяната е от понеделник, 5 юни, когато е отстранен от длъжност досегашният ръководител на местния клон на агенцията д-р Георги Митев, това потвърдиха от пресцентъра на..

публикувано на 08.06.23 в 16:01

Системен тормоз в бургаска детска градина?

Сигнал за тормоз на деца е подаден в бургаската детска градина „Изгрев“. Първо към директора на детското заведение се е обърнала вече бившата медицинска сестра Мария Стоянова, която е заявила, че нейна колежка проявява насилие над децата от яслена група „Сладурани“. По нейни думи, сигналът ѝ не е взет сериозно и не са предприети нужните мерки:..

публикувано на 08.06.23 в 15:13

Зелени Балкани: Кайтсърфисти прогониха розовото фламинго от Поморийското езеро

Нерегламентираното практикуване на водни спортове в Поморийското езеро прогони розовото фламинго, алармират от "Зелени Балкани"  и настояват за ефективен контрол от страна на институциите. От регионалната екоинспекция съобщиха, че за последните три години имат над 30 сигнала за кайтсърфисти там, трудно обаче се стига до налагане на глоби...

обновено на 08.06.23 в 15:04

"Булевард Демокрация" - на 8 юни

Ще започна с коментар за случващото се във Висшия съдебен съвет и стартиралата процедура за отстраняване на главния прокурор от страна на други прокурори. Той ще е изчерпателен. ………………………………………………………………… (да се чете като мълчание) Ами, аз това разбрах. Едни хора внасят едно искане, после преживяват катарзис и си го оттеглят. А..

публикувано на 08.06.23 в 15:00

Почистиха плаж Корал след изхвърления на брега бик

Почистиха плаж Корал след  изхвърления на брега бик, съобщават от Община Царево. Наложило се е използването на техника, заради размерите на животното. Районът е дезинфекциран и обеззаразен.  Акцията е проведена съвместно с Областна управа, РИОСВ гр. Бургас и Българска агенция по безопасност на храните.  На мястото бяха областният управител..

публикувано на 08.06.23 в 14:41