Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще посрещаме ли туристи с режим на водата?*

| обновено на 29.03.23 в 08:07
Пречиствателната станция на яз. Ясна поляна
Снимка: Здравко Василев

На 8 декември 2022 г. от областната администрация в Бургас „биха камбаната“, че спешно трябва да започне ремонт на яз. Ясна поляна, иначе населените места на юг от Бургас може да преминат на режим на водата. Беше обявено частично бедствено положение, което изтече и… до ден днешен никакви ремонтни дейности не са започнали. Какво се случва и има ли опасност да посрещаме туристи със сухи чешми лятото? 
Язовир Ясна поляна е основният източник на питейна вода за почти цялата община Созопол и за целите общини Приморско и Царево. Частично захранва и Средец. Потреблението от него се движи около 350-400 л/сек. през зимните месеци. Лятото скача повече от двойно - около 850 л/сек. 
В началото на декември, на събрание на ВиК-асоциацията, се представи доклад от водното дружество, в който се сочи, че пречиствателната станция за питейни води е силно компрометирана и трябва спешен ремонт. Иначе - се „поставя пред реален риск част от населените места от област Бургас да останат без качествено водоподаване и преминаване на режим на водата“. 
Седмица по-късно, директорът на ВиК-Бургас Ганчо Тенев поясни, че е скъсана стомано-бетонната конструкция на пречиствателната станция. Едната клетка била пропаднала още през лятото, а на 6 декември - още две. И тогава посочва, че за лятото на 2023 г. се очертава проблем. 
Започнаха да се търсят пари за ремонт. Първо от Междуведомствената комисия, но се оказа, че няма как да бъдат осигурени от нея и се зачака държавата, изпаднала в политическо безвремие. Държавата обаче не се разбърза и в началото на януари регионалният министър Иван Шишков отговори на депутатски въпрос, че нямал доверие на ВиК относно исканите за ремонт 15 милиона и чакал анализ. 
Така дойде началото на февруари и Шишков все пак каза, че сумата май била около 15 милиона, укрепването на авариралите басейни щяло да стане за два месеца, а цялостния ремонт - до началото на активния летен сезон. 
„Започваме веднага, а времето ще е основният ни критерий за отстраняване на проблема, подчерта арх. Шишков“, се казва в прессъобщение на МРРБ. 
Е, нещата не се случиха веднага. Едва на 21 февруари Министерският съвет излиза със свое решение, че одобрява финансиране в размер на близо 23.5 милиона лева за обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ и за обект „Временно укрепване на носещата конструкция на резервоара за питейна вода на ПСПВ на язовир „Ясна поляна“. В решението обаче има едно притеснително изречение: 
„Средствата по т. 1 се одобряват … след влизането в сила на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г.“
А нито закон има, нито бюджет, нито Народно събрание, който да го гласува. Отправихме въпроси към Министерския съвет дали ще чакаме бюджет, за да почнем с ремонта. От институцията поясниха:
„… финансирането е одобрено и средствата са налични, като при сключване на договори за възлагане могат да бъдат заявявани. С решението изпълнението се възлага на областния управител на област Бургас, който възлага дейностите по реализиране на обекта. За осигуряване на водата за летния сезон следва неотложно да бъде извършена аварийна реконструкция, която да касае първо укрепването на носещата конструкция на резервоара за питейна вода и второ, реконструкцията на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“.
От областната администрация поясниха, че работят във връзка с предприетите мерки и се очаква повече конкретика до дни. 
Въпросът е, че лятото вече чука на вратата и не се знае за кого ще има вода. Кога ще започнат и приключат ремонтите, засега не е ясно. Както и дали ще може да функционира съоръжението. В обратния случай възможностите са или режим на водата в зависимост от потреблението, или подаване на вода, но не за питейни нужди. За изминалите два месеца два пъти отправяхме въпроси към МРРБ по този важен за региона проблем, но те останаха без отговор. Сега очакваме реакцията на институциите, за да не бъде поставен летният сезон под въпрос за част от южното Черноморие. 
--------------
*Текстът е авторски коментар



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арменската общност в Бургас отбеляза 109 години от геноцида

Бургас почете 109-ата годишнина от геноцида над арменците, извършен в пределите на Османската империя през 1915 година. Присъстваха десетки граждани и общественици.  Пред църквата „Сурп Хач“ в центъра на Бургас прозвучаха химнът на Република България и този на Република Армения. Слово произнесе общинският съветник Мадлен Мутафян: "На този ден е..

обновено на 24.04.24 в 18:37

Планова техническа профилактика на предавател на БНР Бургас

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни утре (25 април) за района на Малко Търново.  Причината е редовната годишна профилактика на предавателя на честота 98,9 MHz.  Програмата на общественото радио няма да може да се слуша ефирно в споменатия район днес от 9:00 до 17:00 часа.  Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта..

публикувано на 24.04.24 в 17:27

Питат в анкета жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги

Община Бургас предлага на жителите на „Възраждане“ идеи за изграждането на етажни паркинги на 5  възможни свободни терена. Това са: Локация 1: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Любен Каравелов“ и ул. „Васил Левски“; Локация 2: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Ал. Стамболийски“ и ул. „Сливница“; Локация 3: между ул...

публикувано на 24.04.24 в 14:29

Искат църковен съд за двама свещеници

Свещеници от Сливенска епархия с писмо до Светия синод, в което искат църковен съд спрямо двама свещеници, единият от които е и епархийски избирател. В писмото са описани всички нарушения, които двамата са извършили, плюс участието им във фирми и дружества в нарушение на Устава на Българската православна църква. В писмото се..

публикувано на 24.04.24 в 14:17

Рибари протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Безпрецедентна забрана за улов на бяла мида променена от един на три месеца предизвика недоволството на рибари и рибопреработвателни предприятия по Южното Черноморие. Забраната влиза в сила от 1-ви май. Днес близо 100 представители на бранша от Южното Черноморие протестираха пред сградата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас..

публикувано на 24.04.24 в 13:58

Община Созопол търси 60 младежи за участие в „Созопол на младите“

Община Созопол обявява старта на нова инициатива - изграждането на Младежка стратегия. Целта е да превърне нашите градове и села в още по-привлекателни места за живот за младите хора. Стратегията е насочена към създаването на устойчиви и динамични общности, където младите могат да намират възможности за развитие и реализация. В този процес, Общината..

публикувано на 24.04.24 в 11:44

Изплащането на великденските добавки започва от петък

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми имат около 534 000 души...

публикувано на 24.04.24 в 10:23