Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Започва спешно укрепване на пречиствателната станция на язовир „Ясна поляна“

Чрез пряко договаряне областният управител проф. Мария Нейкова ще проведе процедурите за избор на изпълнител

Снимка: МРРБ


Започва спешно укрепване на пречиствателната станция за питейни води на язовир „Ясна поляна“, която водоснабдява населените места южно от Бургас. Това стана ясно след среща на министъра на регионалното развитие Иван Шишков с областния управител на Бургас професор Мария Нейкова, депутати и кметове от региона, съобщиха от пресцентъра на ведомството. 

Предприети са спешни действия за стартиране на аварийното укрепване. Проверка на „Български ВиК холдинг“ ЕАД на място показа, че станцията е в изключително тежко състояние. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков на работната среща. Той информира, че до края на седмицата ще се направи анализ колко средства са необходими за спешно укрепване на авариралите съоръжения в станцията, за да може да се кандидатства за тях пред Министерския съвет. Подготвя се и необходимото техническо задание за ремонт. Веднага след това документите ще бъдат предоставени на областния управител на Бургас, който да проведе чрез пряко договаряне процедурите по избор на изпълнител на ремонтите предвид аварийната и спешна ситуация. Пред БНР-Бургас професор Нейкова посочи:

"Решаването на проблема за 2023 година е приоритет въпрос, както за мен като областен управител, така и за министър Шишков. Към настоящия момент се правят проучвания от представители на БАН. В същото време се извършва проектиране. Следва да бъдат гласувани необходимите средства. Много се надявам да бъдат предприети необходимите конкретни стъпки, за да може и фирмите, на които ще бъде възложено изпълнението, да успеят за завършат този ремонт до началото на сезона. Добре е да се знае също, че едновременно със санирането на пречиствателната станция, която има нужда от неотложен ремонт, ще стартира и изграждането на нова пречиствателна станция." 

Арх. Шишков уточни, че вероятно сумата ще бъде около 15 млн. лв., като освен за укрепване, ще се ползва и за изграждане на дублираща линия, която да подава вода докато траят ремонтните дейности. Укрепването на авариралите басейни ще отнеме около два месеца, а цялостните ремонтни дейности ще приключат до началото на активния летен туристически сезон - около 15 юни т.г. Според регионалния министър паралелно с това ще се работи и за изграждане на чисто нова пречиствателната станция, тъй като съществуващата е силно амортизирана и наближава края на своя експлоатационен живот. Станцията е в лошо състояние от години и министър Шишков е поискал обяснение от ръководството на ВиК - Бургас защо е допуснало да се стигне до настоящата критична ситуация.

На срещата стана ясно, че Созопол може да получава вода и от деривация „Камчия“, но всички останали населени места на юг разчитат на вода от яз. „Ясна поляна“. С укрепване на пречиствателната станция ще спасим летния туристически сезон и жителите трябва да са спокойни. Започваме веднага, а времето ще е основният ни критерий за отстраняване на проблема, подчерта арх. Шишков.

По време на срещата бе поставен и въпросът за ситуацията около язовирите „Порой“ и „Ахелой“, които трябваше да се ползват за алтернативно водоснабдяване на Бургас и региона. Министър Шишков напомни, че за двата обекта са дадени пари от бюджета предварително, без проектна документация и без анализ дали водата става за питейно водоснабдяване. Извършени са частични ремонти на стените, доставени са тръби, които стоят в полето, но няма проектна готовност, дадени са само пари, което е прибързано решение, коментира регионалният министър. Той уточни, че няма одобрени подробни устройствени планове и разрешителни за строеж за обектите, които се изискват, както и няма пречиствателни станции, за да може да се ползват за водоснабдяване.

Чуйте още в звуковия файл. 

По публикацията работи: Християна Йорданова
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

80 земеделци от Бургаско на блокадата на граничен пункт Кардам

80 земеделци от Бургаска област се включиха в блокадата на граничния пункт Кардам. Заедно с колегите си от Варна и Добрич с около 200 машини затвориха границата с Румъния между 10 и 11 часа. В бранша настояват да се преустанови безмитният внос на стоки от селскостопански произход от Украйна. Зам. председателят на Националната асоциация на..

публикувано на 29.03.23 в 12:43

Жители на съставните селища могат да платят местни данъци на място по график

Жителите на съставните селища на Бургас за поредна година могат да заплатят задълженията си на място, без да пътуват до общинския град, съобщават от Общината.  За целта е създадена организация за отваряне на изнесени приемни по следния график: ДАТА СЕЛИЩЕ 10.04.2023 г. с. Извор 11.04.2023 г. с. Маринка..

публикувано на 29.03.23 в 12:15

НАП: Доставчиците на платежни услуги водят регистър за плащанията

Доставчиците на платежни услуги, като банки, дружества за електронни пари, платежни институции и други, са задължени да подават данни в НАП за обработените от тях трансгранични плащания, за което е необходимо да водят електронен регистър. Това предвиждат промените в Закона за ДДС, обнародвани в Държавен вестник, брой 102/23.12.2022 г., които ще..

публикувано на 29.03.23 в 11:47

От 3 април земеделските производители могат да кандидатстват за държавна помощ заради войната в Украйна

От 3 април земеделските производители могат да кандидатстват за подпомагане по държавна помощ заради войната в Украйна, съобщи министерството на земеделието. Бюджетът на помощта е в размер на 213 млн. лева и е 50% от планираното за годината подпомагане по мярката.  Държавната помощ цели подкрепа за ликвидността на земеделски стопани за преодоляване..

публикувано на 29.03.23 в 07:45

НАП напомня: 5% отстъпка при електронно деклариране до 31 март и заплащане на данъците

От НАП Бургас напомнят, че до 31 март физическите лица могат да ползват отстъпката от  5 процента от данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация . За да се възползват от нея, гражданите трябва не само да подадат декларацията си по електронен път до 31 март, но и да внесат целия размер на данъка за довнасяне, намален с отстъпката до..

публикувано на 28.03.23 в 16:56

На 1 април започва прием на проекти по общинската програма за подпомагане на стартъпи

На 01.04.2023 г. започва приемането на проекти по програмата на Община Бургас за подпомагане на стартиращи предприятия, съобщават от институцията. Допустими участници ще бъдат физически или юридически лица, регистрирани по Търговския закон, като това се е случило до 3 години преди датата на кандидатстване. Те трябва да отговарят на условията за микро..

публикувано на 28.03.23 в 15:01
проф. д-р Милен Балтов

Проф. Балтов: Нормално е да има икономическа криза тази година

Предстои икономическа криза, но не и финансова, е мнението на проф. д-р Милен Балтов , ректор на Бургаския свободен университет. Според икономиста причината за фалитите на световни банки през последния месец са растящите лихви. Това обезценява закупените от тях държавни ценни книжа, като експертът коментира конкретно случая със „Силикън Вели“:..

публикувано на 28.03.23 в 12:57