Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Галъп" преброяване на 70%: ГЕРБ-СДС излиза пред ПП-ДБ

Автор:

Коалицията ГЕРБ-СДС води на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), пет формации влизат в Народното събрание. Това сочи паралелното преброяване с извадка от 70% на "Галъп интернешънъл болкан" - социологическата агенция, която е партньор на БНР на изборите. Данните от екзитпола даваха преднина на ПП-ДБ пред ГЕРБ.

Данните от това преброяване на "Галъп" сочат, че до урните са отишли 38,9% от избирателите.

Според тях ГЕРБ-СДС получават 24,4% от гласовете, като изпреварват ПП-ДБ - 23,4%, следват ДПС - 14,5%, "Възраждане" - 14,2%, БСП - 9,5%.
Известни шансове за преодоляване на 4-процентната бариера запазва "Има такъв народ" (ИТН), които получават 3,8%.

След тях остават "Български възход" с 3,0%, "Левицата" - 2,3%, НДСВ - 0,3%, като за други формации са гласували общо 4,6%.

Опцията "Не подкрепям никого" са избрали 4,2% от отишлите до урните избиратели, сочат още данните на "Галъп", които не отчитат гласуването в чужбина.

Според данните на "Галъп" коалицията ГЕРБ-СДС ще има 68 депутати, народните представители на ПП-ДБ ще са 65. ДПС печелят 40 депутатски места, "Възраждане" - също 40, БСП - 27.

Според паралелното преброяване на "Тренд" при 51 процента изпълнение на извадката "Има такъв народ" влизат в парламента с 4,4 на сто от вота.

Първи са ГЕРБ с повече от 3 процентни пункта над  Продължаваме промяната и Демократична България. И според "Тренд" ДПС изпреварват партия "Възраждане", следвана от БСП.

Същото е подреждането на политическите сили в новия парламент и според частичното паралелно преброяване на агенциите "Алфа Рисърч" и "Маркет линкс", само че без участието на ИТН.


По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ахмед Доган пред младежкия актив на ДПС: Това е едно препятствие, с което трябва да се справим

"Гордея се с вас! Вие всъщност сами предложихте изхода, сами очертахте стратегията на ДПС. Това е едно препятствие, което трябва да преодолеем, едно предизвикателство, с което трябва да се справим." Това заяви пред младежкия актив на ДПС почетният председател  Ахмед Доган във видео, разпространено от пресцентъра на партията във фейсбук.       Доган..

обновено на 20.07.24 в 22:59

Лидерът на Младежкото ДПС: Ахмед Доган е истинският председател /ОБНОВЕНА/

Единственият лидер на ДПС е Ахмед Доган. Това заявиха от младежката организация на партията, които проведоха национална среща в Бургас. На нея присъстваха председателят на ДПС Джевдет Чакъров, евродепутата Илхан Кючюк и част от изключените от парламентарната група на ДПС депутати. След форума в Бургас представители на младежката организация се..

обновено на 20.07.24 в 16:29

Среща на Младежкото ДПС в Бургас

В Бургас се провежда среща на Младежкото ДПС.  На нея ще се вземат решения за справяне с проблемите в партията. Преди началото на форума председателите Ибраим Зайденов и Танзер Юсеинов заявиха, че Младежкото ДПС не се приема отделно от партията.  На срещата присъстват всички областни председатели и централния оперативен съвет на младежката..

публикувано на 20.07.24 в 10:22

НС задължи правителството да осигури средства за пострадалите от пожарите

Единодушно с 201 гласа парламентът прие решение, с което задължава правителството да предприеме необходимите действия за осигуряване на средства от бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите. В решението се посочва, че Министерският съвет трябва всяка седмица да информира НС за предприетите действия.  В проекторешението бяха включени..

публикувано на 19.07.24 в 11:42

Предсрочните избори са почти сигурни

Предсрочните избори наесен са почти сигурни, смята бургаският депутат от „Да, България“ Димитър Найденов.  Според него след като не са намериха 160 депутати, които да подкрепят техните антикорупционни мерки, по-добре да се иде на избори. Димитър Найденов: "Третият мандат може да спаси парламентаризма" "Ще гледаме да не губим..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат

ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат за създаване на правителство - това обявиха на брифинг в парламента депутатите от парламентарната група. На проведените вчера срещи по предложената от коалицията декларация за антикорупционно законодателство те получиха откази за подкрепа от ГЕРБ-СДС, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" "Няма да..

публикувано на 18.07.24 в 09:23

Вицепрезидентът Йотова критикува координацията на институциите за борба с пожарите

Забавя се реакцията на българското правителство, което трябва да потърси съдействие от Европейския координационен център за борба с кризи и гражданска защита. Това заяви в Созопол вицепрезидентът Илияна Йотова по повод разрастващите се пожари в страната. Тя критикува действията на институциите като посочи, че липсва добра координация между тях, както и..

публикувано на 17.07.24 в 22:27