Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Галъп": ПП-ДБ пред ГЕРБ-СДС, пет формации сигурни в НС, ИТН на ръба

Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" е пред ГЕРБ-СДС, пет формации влизат в Народното събрание, като има възможност да станат шест, тъй като "Има такъв народ" (ИТН) е на ръба на 4-процентната бариера. Това сочи екзитпол към 20 часа на "Галъп интернешънъл болкан" - социологическата агенция, който е партньор на БНР на изборите.

Данните на "Галъп" сочат, че към 20 часа до урните са отишли 37,4% от избирателите.

Екзитполът показва, че ПП-ДБ получават 25,6% от гласовете. Следват: ГЕРБ-СДС - 24,8%, "Възраждане" - 14,2%, ДПС - 13,0%, БСП - 10,0% и ИТН - 4%.

Под бариерата от 4% за влизане в Народното събрание остават "Български възход" с 2,8%, "Левицата" - 2,2%, НДСВ - 0,4%, като за други формации са гласували общо 3,0%.

Опцията "Не подкрепям никого" са избрали 3,8% от отишлите до урните избиратели, сочат още данните от екзитпола на "Галъп", който не отчита гласуването в чужбина.

Според данните на "Галъп" коалицията ПП-ДБ ще има 67 депутати, а народните представители на ГЕРБ-СДС ще са 65. "Възраждане" печелят 37 депутатски места, ДПС - 34, БСП - 26, а ИТН - 11.

Тази патова ситуация е била предвидена, зави пред БНР изпълнителният директор на агенцията Първан Симеонов.

Шестпартиен парламент би означавал повече пространство за маневриране. Освен това "Има такъв народ" има отворени врати и към двете страни - и към либералите, и към по-консервативната част от българските формации ГЕРБ, ДПС, БСП, каза той.

Според него "едно "Възраждане" на трето място е по-голям подтик да се направи правителство между първите две, макар че правителство между първите две е също добра новина за "Възраждане", защото ги поставя в ситуация да са единствената алтернатива":

"От избори на избори "Възраждане" сякаш спори за все по-челни места. Това е нещо добре познато в политологията". 

Квадратчето "Не подкрепям никого" пак се очертава около 4%, подчерта Симеонов.

"Гласовете от чужбина могат да наклонят везните. Нека видим вота зад граница", посочи той. 

Интервюто на Явор Стаматов с Първан Симеонов можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работиха: Николай Петров, Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Васил Кендов: Законът за личния фалит е изцяло грешен, за политиците е важно за вземат парите по Плана

Законът за фалит на физическите лица, приет на първо четене в НС, е изцяло грешен и не подлежи на поправки, трябва да бъде изцяло написан наново, препоръча финансистът Васил Кендов в интервю пред БНР. "От дълги години се мисли, всички го искат, но никой не го харесва. Такъв закон е ясно, че трябва да има, изхождаме, ч е навсякъде го има,..

публикувано на 01.07.24 в 11:49
Лодката над тълпата на фестивала в Гластънбъри, 29 юни  2024 г.

Банкси стои зад лодката с мигранти на фестивала в Гластънбъри

Известният британски уличен творец Банкси е автор на проекта за лодка с мигранти, което се появи над тълпите по време на фестивала в Гластънбъри. Надуваемата лодка беше пълна с манекени, изглеждащи като мигранти, опитващи се да прекосят Ламанша. Тя беше издигната над тълпата и се предаваше от посетителите на фестивала по време на изпълнението..

публикувано на 01.07.24 в 11:33

По-високи цени на кафето и безалкохолните напитки в Гърция

Повишиха цените на кафето и безалкохолните напитки в Гърция от днес.  Клиентите го пият накрак, за да платят по-евтино. "Горчиво кафе пият от днес клиентите на гръцките заведения", казаха собствениците им. Премахнат бе намаленият данък от 13% върху кафе и безалкохолни напитки. При 24% ДДС сме принудени да увеличим цената, коментират..

публикувано на 01.07.24 в 11:20
Боряна Ботева, председател на Сдружението за развитие на българското здравеопазване

Отказ на аптеки да работят с НЗОК ще се отрази върху достъпа до лекарства в селата

Ако аптеки откажат да изпълняват рецепти по Здравна каса (НЗОК), част от пациентите ще изберат да си заплащат изцяло лекарствата за сърце и кръвно, които не са скъпи. Това ще обезсмисли решението на Касата за 100-процентова реимбурсация на над 50 такива медикамента, заяви пред БНР Боряна Ботева, председател на Сдружението за развитие на..

публикувано на 01.07.24 в 11:16

Съдът отхвърли жалба срещу заповед на МОСВ за забрана на развъждане на норки

Състав на Административния съд в София-град отхвърли със свое решение от 27 юни жалбата на фермата за норки, собственост на Иван Ангелов с прякор Пилето, срещу издадената от екоминистреството Заповед за забрана на вноса и развъждането на вида “Американска норка” в България. Отворено писмо до премиера Николай Денков за забрана на фермите..

публикувано на 01.07.24 в 11:07

Гръцки медии: Ружа Игнатова се издирва в Атина

Медиите в Гърция публикуват обширни материали по повод обявената от САЩ награда от 5 милиона долара за откриването на българката Ружа Игнатова, издирвана за участие в една от най-мащабните схеми за измами в света. "Ружа Игнатова се издирва в Атина" – под това заглавие няколко централни гръцки издания публикуват днес пълна информация за..

публикувано на 01.07.24 в 10:50

ГДБОП откриха база за производство за фалшиви пари в провадийско село

Служители на ГДБОП откриха база за производство за неистински парични знаци в провадийско село. В хода на предприетите действия по неотложност са открити заготовки, материали, техника, като двама са задържани по случая, съобщават от пресцентъра на МВР. Специализираната операция е проведена от служители на ГДБОП на 30 юни на територията на с...

публикувано на 01.07.24 в 10:49