Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Световния ден на здравето:

Опашки за болницата на открито в Бургас (ГАЛЕРИЯ)

Кардиолог, пулмолог и очен лекар са най-търсените специалисти

| обновено на 07.04.23 в 13:07

Опашки за профилактични прегледи се извиха в центъра на Бургас. Здравното градче до Часовника е по повод Деня на здравето. Инициативата е на Сдружението "Младите лекари", Община Бургас и Медицинския факултет на университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

До 17 часа бургазлии могат да използват възможността за безплатен преглед в 7 пункта. Консултациите на здравния статус правят лекари от различни медицински специалности – кардиология, ендокринология, пулмология, неврология, ортопедия, очни и УНГ болести. 


Сред тези, които се възползват от инициативата е Чана Фучеджиева:

"Хубава е инициативата! Пенсионер не съм, не мога да възползвам много от специалисти. Измерих си кръвната захар, която е добре. Кръвното обаче беше 150/100. Предложиха ми кардиограма да направят. Може би трябва да сменя хапчетата, щом се вдига кръвното."

Кардиологът д-р Диян Господинов, заместник-председател на Сдружение "Младите лекари" посочи:

"Много хора се възползват от импровизираната ни болница на открито. За съжаление, това, което установяваме е, че заболяванията, които нашите съграждани имат, са зле контролирани. Те са приели това и не полагат усилия за адекватно лечение. Всеки втори или трети е със стресово заболяване. Това е и причината за тази кампания-да направим един базов скрининг за социално-значимите заболявания. Нашето сърце е създадено да работи с една стойност под 140 кръвно налягане, след това нашето сърце се затормозява. Подобен е и случаят с много ниското кръвно."


В здравните пунктове се измерва артериално налягане, кръвна захар, прави се електрокардиография, неврологични прегледи, скрининг за катаракта, за глаукома и зрителна острота. Бургазлии могат да се възползват и от беседа с диетолог. 

Много са желаещите да се консултират и с пулмолог. Пандемията отмина, но не и последиците, посочва д-р Иван Власов: "Една част от пациентите, прекарали ковид инфекция, развиват бронхиална астма, което е проблем, защото влошава качеството на живот и се започва едно ходене по лекари защо човекът се задъхва. Споделят за стягане в гърдите, симптоми, на които не са обърнали внимание. Тази инициатива дава възможност да бъдат насочени към правилния специалист."


Профилактиката е на първо място, категоричен е неврологът д-р Стелиян Веселинов:

"Всякакви хора идват, най-често с болки в кръста, с хронични световъртежи и главоболия. Имаше и пациентка, която е прекарала мозъчен инсулт и търси съвети. Като цяло идеята е да направим такава профилактика на социално-значимото заболяване, затова и мерим кръвното налягане и кръвната, които са рисковите фактори. Трябва да се следи за изтръпване на крайник, завалване на говора. Мъчим се да обясним на пациентите, че е много важно мозъчния инсулт да се лекува с т.нар. интравенозна тромболиза, която трябва да стане до четири часа и половина след започването на симптомите."


В една от шатрите студенти по медицина и членове на Асоциацията на студентите-медици в България - Бургас дават информация и правят демонстрация за оказване на първа медицинска помощ, като сърдечен масаж и обдишване. Общопрактикуващият лекар д-р Вержиния Георгиева разяснява как трябва да се действа, когато видим човек в безпомощно състояние:

"Много е важно тялото да не се мести, вдига или влачи. Трябва да се провери дали човекът е в съзнание или не, което изисква докосване или ощипване по болезнените точки. Сърдечната дейност и дишането също трябва да се проследят с поставянето на ръка или ухо до главата. След това, ако се налага да се направи сърдечен масаж и обдишване."



Председателят на Сдружението "Младите лекари" д-р Стамен Пишев обобщава: "Покриха се очакванията ни към кампанията. Интересът е доста голям. Прави впечатление, че много хора има пред кардиологичния пункт и ендокринологичния, също и пред шатрата, където се провежда скрининг за очни заболявания. Това е и идеята-да се възползват повече хора и да съответно да ги насочим за последващи изследвания или лечение, ако се налага."

Кампанията ще продължи с посещение на всички пенсионерски клубове в Бургас от мобилни лекарски екипи, които ще правят базов скрининг, профилактика и здравна беседа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Жени Стоичкова е избрана за председател на бургаската структура на БЛС

Д-р Жени Стоичкова е новият председател на бургаската структура на Българския лекарски съюз. Тя получи най-много гласове на отчетно-изборно събрание днес.  Известният детски пулмолог ще замени на поста д-р Цветомир Цветков.  Другите кандидати бяха анестезиологът д-р Николай Игнатов и личният лекар д-р Михаил Христов. На събранието днес бяха гласувани..

публикувано на 26.06.24 в 16:46

Проект: Електронните рецепти по НЗОК да могат да се изпълняват частично в аптеките

Електронните рецепти за лекарства по Здравна каса да могат да се изпълняват частично в аптеките, предвиждат нормативни промени, публикувани за обществено обсъждане. Идеята е при липса на даден медикамент, пациентът да го потърси на друго място или да изчака доставката му в същата аптека в рамките на 24 часа. Ако в аптеката са налични само някои от..

публикувано на 22.06.24 в 16:46

Лекари от "Пирогов" за пореден път ще преглеждат безплатно деца в Бургас

Водещи специалисти от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ с различни специалности ще преглеждат безплатно децата от Бургаска област. Кампанията отново е по инициатива на областния управител проф. Мария Нейкова и на кмета на Община Бургас Димитър Николов и се провежда за трети път. Повод на инициативата е големият интерес и високата оценка, която дадоха..

публикувано на 21.06.24 в 14:50

Логопед: Електронно устройство трябва да се дава на дете след третата година

За развитието на речта и уменията за общуване често пречат електронните устройства, които се дават на децата в ранна възраст. Това посочи логопедът Ива Александрова. Тя уточни, че позитивното родителство върви с поставянето на граници и всяка майка в крайна сметка намира къде точно е линията. Понякога майката е уморена и затова дава..

обновено на 19.06.24 в 11:22

Обсъдиха сътрудничество в областта на медицината с посланика на Куба

Посланикът на Република Куба в България Нейно Превъзходителство Мариета Гарсия Хордан е на двудневно посещение в Бургас. Днес тя се срещна с кмета Димитър Николов в неговия кабинет. Двамата се обединиха около мнението, че има потенциал за развитие на нови връзки и възможности, за търсене на общи интереси в различни сектори. Посланик Хордан предложи да..

публикувано на 18.06.24 в 16:23
Белодробната болница в Бургас

Безплатни прегледи за туберкулоза в Белодробната болница на Бургас

Седмица на отворените врати ще се проведе в  Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – СБАЛПФЗ - Бургас. Идеята е  превенция и контрол на туберкулозата.  Затова и в  периода от днес до 21 юни 2024 г. от 10.00 до 16.00 часа  ще се извършва  скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета и  консултации.  На..

обновено на 17.06.24 в 08:50
Снимката е илюстративна

Безплатни прегледи за туберкулоза в Ямбол

Безплатни прегледи и изследвания за туберкулоза ще се извършват от днес до петък в белодробното отделение  на ямболската болница  „Свети Пантелеймон“.  Прегледите ще се извършват  от днес до  21 юни, от 12:00 до 15:00 часа, уточняват от лечебното заведение. Изследванията  е в рамките на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в..

публикувано на 17.06.24 в 08:43