Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Бургас реши: Затвор за тримата сирийци по обвиненията в каналджийство (ОБНОВЕНА)

| обновено на 19.04.23 в 16:30
Снимка: Радио Бургас

Бургаският районен съд призна за виновни тримата сирийски граждани Омар Аднан, Ахмад Муфид и Абдулах Абдулуахед по обвиненията в каналджийство.

Другото дело - за причиняването на катастрофата с автобус миналата година в района на "Трапезица", при която загинаха двамата полицейски служители, още не е започнало. Днешното дело се гледа по съкратеното производство, въпреки че защитата на подсъдимите поиска споразумение с държавното обвинение. Прокуратурата обаче отказа това заради високата обществена опасност на деянието. Държавното обвинение поиска спрямо тримата да бъде наложено най-тежкото наказание, предвидено по закон - затвор до 6 години. Заради това, че делото се гледа по съкратеното производство, наказанията са редуцирани. 

4 години и 10 месеца затвор, както и глоба от 11 000 лв. е наказанието за обвинения в 4 престъпления Омар Аднан. Освен каналджийство, те включват управлението на автобуса без шофьорска книжка, възпрепятстване работата на полицейските служители и това, че е шофирал превозното средство, което е със сменени регистрационни номера.

Непълнолетният Ахмад Муфид е с наказание 1 година и 10 месеца. При организацията той е насочвал в автобуса 47-те мигранти, сред които и 12 деца, съветвал ги е и да се крият между седалките, което е застрашило живота им. 50-годишният  Абдулах Абдулуахед е с присъда от 4 години и 4 месеца и глоба от 18 000 лв. Той има сходни обвинения с тези на Омар. Пред съда те посочиха, че подкрепят фактите по обвинителния акт.

По време на заседанието Омар продължи да твърди, че е бил непълнолетен по време на извършване на престъплението. Според обвинението обаче той е роден през 2004 г., а не през 2007 г. Адвокатът му Камен Кънев посочи, че сириецът най-вероятно и не знае кога е бил роден. Впоследствие Омар се съгласи с датата по обвинителния акт. 

По време на разследването са включени и записи от телефоните на подсъдимите, в които има разговори, свързани с организацията на т.нар операция. "В телефоните им е намерена информация, която датира от началото на 2022 г., в която са уговорки за предходни случаи на превоз на мигранти, които не са документирани. Множество моторни превозни средства, които са закупувани и част, от които са използвани в страната, други са изнасяни в чужбина. Множество данни за активна дейност по трафик на мигранти. В част от разговорите, които са документирани по делото, са налични такива, които са между самия организатор от турска страна, който набира и транспортира мигрантите и като цяло организира преминаването им до Западна Европа. И разговори в чисто битов стил - обсъждане на автомобилите, колко в багажника ще се поберат, колко в задните седалки. Негодувал е човекът, че автомобилите, които е намирал подсъдимият Абдулуахед са стари и очукани", обясни прокурор Христо Христов. 

От разговор между Омар и Ахмад става ясно, че те съзнателно са се опитали да се измъкнат от полицията. "Виждайки КПП-то, подсъдимият Омар Аднан се обръща към присъстващите в автобуса и им казва "дръжте се" със сравнително спокоен тон. След като наближава самото КПП пита подсъдимия Ахмад Муфид какво да прави и той му казва "минавай през блокадата". Полицаят, който е подал стоп палка и сигнал, се е отместил своевременно, отскочил е, за да не бъде пометен от автобуса", поясни Христов. 

Той допълни, че продължава разследването по отношение на двама души в Турция, за които се предполага, че са помагали на тримата сирийци. "За едно от лицата има евентуално данни кое е, но в момента все още се уточнява точната му самоличност, за да бъде обявено", поясни прокурорът. 

Омар е неграмотен, 9-то дете от многодетно семейство. По време на заседанието стана ясно, че в Сирия не е работил. Неговият адвокат Камен Кънев посочи, че той е извършил престъплението, тъй като е бил заплашван.

"Това, което той казва самият и е записано в протокола по делото, че е бил заплашен от лице, което е било в лагера и което успя да избяга от България, че ако не извърши това, което го доведе до този процес, може да се случат неприятни неща на самия него, а и на близките му, като му пе показвал на телефона си къде точно се намират неговите близки - в Турция, в София и в Германия. Доколкото е известно той е сириец, бил е мигрант, със същия хуманитарен статут в България, но е напуснал страната преди да бъде задържан и привлечен като обвиняеми евентуално по това дело", обясни адвокатът. 

Непълнолетният Ахмад Муфид също посочи, че е бил заплашван, за да извърши престъплението. Данните от телефоните на подсъдимите обаче не показват подобно нещо, посочи прокурор Христов. ""Даже напротив, данните са в обратния аспект. От фактите по делото, които признаха тримата подсъдими, Омар Аднан се обажда на Ахмад Муфид и му казва ако иска да се включи и той, пътувайки, тъй като му трябва втори човек. Всъщност подсъдимият Муфид, тъй като от много време го е молел да го включи в трафика на мигранти, се съгласява и директно излиза сам от Центъра, т.е. никой не го е принуждавал. Тримата всъщност работят доста обиграно за този човек, който се намира в Турция. Действително всеки от тях е приел да изпълнява определена роля в цялата дейност по превеждането на мигрантите. Абдулуахед е шофирал автобуса до една точка и след това е оставил другите да се оправят. Обучавал е неправоспособния как се кара автобус в продължение на два часа", разказа Христов.

През Бургаският районен съд тримата казаха, че съжаляват за случилото се. 

Решението на Бургаския районен съд може да бъде обжалвано в 2-седмичен срок.
По публикацията работи: Петя Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Ямболския съд гледат мярката на мъж, обвинен в убийството на жена си

Окръжният съд в Ямбол гледа мярката за неотклонение на обвинен в убийството на 55-годишната си съпругата. Престъплението е осъществено на 03.06.2024 година в село Хлябово, общ. Тополовград. По време на разследването е установено, че до убийството се е стигнало след възникнал спор между двамата съпрузи. Пострадалата е умъртвена с два удара в главата,..

публикувано на 06.06.24 в 13:35

Започна делото за убийството на 57-годишния шофьор Руско Танев в с. Прилеп

В Окръжния съд в Бургас започна делото за убийството на 57-годишния шофьор Руско Танев. Той загуби живота си след нападение и саморазправа на пътя в сунгурларското село Прилеп през август 2023 година. Подсъдим за смъртта му е Стефан Дехнев, чието 6-годишно внуче малко по-рано загива след удар от товарния автомобил, управляван от Танев...

публикувано на 06.06.24 в 13:26

Опит за грабеж в центъра на Бургас: нападател стреля с тейзър по продавачка (ОБНОВЕНА)

Мъж се е опитал да обере златарско ателие в центъра на Бургас днес преди обед, около 11.25 часа, съобщи Областната дирекция на МВР в града. Продавачката в магазинчето на ул. "Александровска" №69 не е пострадала, нито е било откраднато нещо. Тя е успяла да натисне паник бутона, въпреки че нападателят е стрелял по нея с тейзър (електрошоково оръжие) -..

публикувано на 06.06.24 в 12:18

Иззеха автомобил на мъж в село Люляково, шофирал с 2,36 промила

31-годишен шофьор от сунгурларското село Съединение остана без автомобил след като е бил спрян за проверка от пътни полицаи. Това е станало в село Люляково. Служителите от Районното управление в Руен са установили след проверка с дрегер, че водачът шофира след употреба на алкохол. Техническото устройство е показало 2,36 промила алкохол в кръвта. Водачът..

публикувано на 06.06.24 в 09:09
архив

Украинец с електрическа тротинетка се блъсна в автомобил

Снощи, около 20:03 часа на бургаската улица „Одрин“, от ул. „Проф. Яким Якимов“ в посока ул. „Струга“, 32-годишен украински гражданин, живеещ в Бургас е претърпял пътен инцидент, съобщи полицията.  Той се е придвижвал с електрическа тротинетка - движейки се по велосипедната пътека е навлязъл внезапно на пътното платно. Блъснал се е в предната част на..

публикувано на 06.06.24 в 09:01
Съдебна палата - Бургас

Окръжният съд ще гледа делото за убийство в село Прилеп

Бургаският окръжен съд ще заседава днес по делото за умишлено убийство на 57-годишен мъж. Инцидентът е от 28 август 2023 година, в сунгурларското село Прилеп. Убийството е извършено чрез удар с нож в областта на левия прасец на пострадалия, довел до прекъснати артерии, нерви и мускул. Предават на съд мъж, обвинен в умишлено убийство в село..

публикувано на 06.06.24 в 07:15

Бойлер в бургаско училище вдигна на крак пожарната

Вътрешно задимяване от бойлер, в една от тоалетните  в Професионалната гимназия по химични технологии „Акад. Н. Д. Зелинский“ е станало причина да се сигнализира този следобед в противопожарната служба в Бургас.  От областната дирекция на полицията Цветелина Рандева съобщи за БНР Бургас, че няма обгазени или пострадали.  На място са изпратени два..

публикувано на 05.06.24 в 16:57