Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Участници от 13 държави в първия международен балетен конкурс „Сара - Нора Прима" в Бургас

Събитието предстои от 1 до 9 юли в Операта


Интересът към предстоящото първо издание на балетния конкурс е много голям, като има заявки от Франция, Испания, Италия, Португалия, Германия Гърция, Сърбия, Русия и др. Над 120 са участниците до момента и за конкурса и за Академията, но удължаваме срока и до края на май ще станат повече, съобщи примабалерината Сара - Нора Кръстева, която е сред организаторите на престижния форум: 

"Много съм щастлива от този интерес! Ще приемаме още заявки, защото имаме запитвания от цял свят, от участници които са разбрали по - късно за конкурса. Той е за професионалисти - ученици от балетни училища и артисти от балетни трупи. Има три възрастови групи от 9 - 12 години, 13 - 16 г. и 17 - 26 г. , като най - голям е интересът в първа и трета възрастова групи. Искаме да дадем шанс на младите за изява, затова и много от наградите ни са за гастроли и изяви на престижни сцени у нас и по света!"     


Предстоящият международен балетен форум се организира от Асоциация International Ballet Association SARA - NORA PRIMA,със съдействието на Държавна опера - Бургас, Община Бургас и Министерството на културата. 
Конкурсът ще се проведе от 1 до 9 юли 2023 г. в многофункционалната сграда на Операта.
повече може да чуете в звуковия файл:

ПРОГРАМА НА ФОРУМА:
На 1 и 2 юли ще се проведе Фестивал на детски балетни и танцови спектакли и Олимпиада за музикално и танцово изкуство.

От 1 до 9 юли ще се провежда Балетна академия International Ballet Academy SARA-NORA MASTER / BOURGAS 2023, в която всички заявили участие, ще имат изключителната възможност да усъвършенстват своите балетни умения под вещото наставление на звезди на Софийска опера и балет и Болшой театър.

От 4 до 9 юли ще се проведе Mеждународният балетен конкурс "Сара-Нора Прима" INTERNATIONAL BALLET COMPETITION SARA-NORA PRIMA 2023.

Организаторите уведомяват, че във връзка с многобройни молби от страна на международни участници, регистрацията за конкурса и академията е удължена до 30 май 2023 г.

Условия и регистрация на сайта: www.saranoraorima.org



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерт и музикална комедия предлага Острова през август

Две музикални събития и театрална постановка предлага остров Света Анастасия през август. На 2 август (петък) от 21.00 ч. ще може да се насладите на концерт на бургаско трио "Deja Vu" - Миро Станчев, Бранимир Недков и Дражо Бошнаков. Те успешно съчетават поп пеене с оперно звучене. На откритата сцена на острова изпълнителите ще представят на 30..

публикувано на 30.07.24 в 12:56

Графа представя "Най-щастливото турне" в Бургас

Влади Ампов-Графа тази вечер ще представи в Бургас концерта си, който е част от „Най-щастливото турне”. В Летния театър от 20.30 часа  на 30 юли публиката ще може да види преработения вариант на големия концерт на изпълнителя на националния стадион от миналата година. Тогава се получи нещо ново и различно за българската поп музика, заедно с..

обновено на 29.07.24 в 17:56

Добромир Банев представя в Царево новата си книга с поезия

Един от най-популярните съвременни български автори Добромир Банев пристига в Царево, за да представи своята нова книга с поезия „Всички дни ще се казват неделя“. Жителите и гостите ще могат да се насладят на лична среща с поета на 14 август от 20 часа в Летен Кинобар до Общински исторически музей в морския град. Тогава ще бъде и официалното представяне..

публикувано на 29.07.24 в 09:52

Публиката избра „Ти ми обеща“ на ВА "HighLight", журито отличи „Булевардът“ (ВИДЕО)

Песента "Ти ми обеща" получи наградата на публиката от 41-то издание на конкурса Фестивал "Бургас и морето" . Тя е по текст и аранжимент на Петър Алексиев и вокален ансамбъл "HighLight". Победителите заявиха: "Чувстваме се страхотно, защото това, което свършихме през последния месец, беше уникално като работа и се радвам, че резултатът е..

публикувано на 29.07.24 в 00:21

Конкурсът "Бургас и морето" за 41-и път на Летния театър

Националният конкурс за песен „Бургас и морето“ е тази вечер на Летния театър. Музикалното събитие е от 20.30 часа. 10 песни достигнаха до финала на 41-то издание на конкурса. Представят ги предимно млади изпълнители, които познаваме от музикалните формати като Симеон Славев, Яница Кънева, Георги Костадинов, Огнян Георгиев. Зад тях обаче като..

обновено на 28.07.24 в 09:11
Победителката в конкурса за млади изпълнители

16-годишната Теодора Велева спечели първото младежко издание на "Бургас и морето"

Теодора Велева спечели първото издание за млади изпълнители в конкурса "Бургас и морето". Във финалната вечер снощи 16-годишната софиянка преодоля конкуренцията на седем индивидуални изпълнители и две групи с кавъра на "Завръщане" и авторската си Losing my mind. Освен статуетка, Т еодора печели 10 хил. лева.  В рамките на тази сума тя ще получи..

публикувано на 28.07.24 в 07:53

Модерно звучене с песни на български и английски в "Бургас и морето" за млади изпълнители

Десет млади изпълнители ще влязат в надпреварата на най-новия формат за българска авторска музика "Бургас и морето". Те ще бъдат оценявани от международно жури, което включва някои от най-големите имена на Италия в музикалната индустрия. Целта ни е да открием поне един артист, който да се хареса на младите, коментира доцент Дарияна Куманова, която..

обновено на 27.07.24 в 09:46