Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празничното шествие в Бургас ще тръгне от "Тройката"

| обновено на 24.05.23 в 07:50
Снимка: Община Бургас

 Близо 10 000 души ще участват в празничното шествие в Бургас днес. Това са представители на 33 детски градини, 44 училища, на четирите университета, духовенството, читалища и културни институти. Музикални и мажоретни ученически състави също ще се включат.

Събитието започва  в 10:30 часа с маршрут: пл. „Тройката“ – ул. „Александровска“ – ул. „Алеко Богориди“ – Балюстрадата до Културен център „Морско казино“.

Учениците ще поднесат цветя на паметник от Алеята на възрожденците, след което могат да посетят един от двата концерта, които ще се проведат веднага след шествието на открита сцена „Охлюва“ и на Летния театър.

 Ще бъде затворена за движение на автомобили улица „Левски“ в участъка от бул. „Христо Ботев“ до бул. „Стефан Стамболов“. Пресечните улици на бул. „Алеко Богориди“ ще бъдат с регулирано от органите на реда движение.

Веднага след шествието от 11.00 часа на открита сцена „Охлюва“ ще започне празничният концерт „Език свещен“ с участието на детски хор „Милка Стоева“, вокална формация „Морски песъчинки“ и смесен хор „Родна песен“. Водещи ще бъдат Пепа Николова и Никола Парашкевов.

В 11.30 часа в Летния театър ще започне втори празничен концерт – „Фолклорни ритми“ с участието на ДФФ „Шарени гайтани“, гайдарски състав към ЦПЛР, ДФА „Радост“, ДНХ „Трепетлика“, Паола Йорданова, възпитаници на СУ „Добри Чинтулов“ и ФГ „Тракийски танц“ към ОУ „Елин Пелин“.

В Дружество на художниците в Бургас на ул. „Александровска“ № 22 от 13.00 часа ще бъде открита традиционната изложба на бургаските художници „24 май“ и ще бъде връчена наградата „Млад художник на годината“.

От 13.00 часа честванията ще се преместят в Центъра за съвременно изкуство и библиотека, като първото от тях е „Книгата, която ме намери“ или „Сляпа среща с книга“, когато деца и възрастни ще получат книга-подарък от Библиотеката.

По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Созопол отново ще бъде домакин на НАТО научен форум

От 14 до 22 септември 2024 г. в Созопол, с финансовата помощ от НАТО по програмата „Наука за мир и сигурност“, ще се проведе научен форум посветен на най-новите достижения в областта на наноматериалите и нанотехнологиите използвани в различни сфери на сигурността. Директори на форума ще бъдат проф. Пламен Петков от Химикотехнологичен и металургичен..

публикувано на 12.09.24 в 15:03

Царево временно ще депонира отпадъците си в Братово

Временно ще депонираме отпадъци в депото в Братово, каза кметът на Царево Марин Киров. Това изисква огромен ресурс, тъй като ще возим на много по-голямо разстояние, уточни той. Припомняме, че от няколко дни гори депото край Равадиново, което се използва от три общини – Созопол, Приморско и Царево. Проблемът е, че то на практика е запълнено,..

публикувано на 12.09.24 в 14:05

Частица от Светия кръст ще бъде изнесена за поклонение в храм "Св.св. Кирил и Методий" в Бургас на 14 септември

  Сливенският митрополит Арсений ще отслужи празнична Света литургия на Кръстовден (14 септември) в катедрален храм „Св.св. Кирил и Методий“ в Бургас.  Частица от Светия кръст ще бъде изнесена за поклонение в най-големия бургаски храм на големия християнски празник.  Миряните ще могат да се поклонят пред светинята от 09.00 часа. На 14 септември Църквата..

публикувано на 12.09.24 в 12:11

Извънредно заседание на екокомисията към Общинския съвет за зачестилите задушливи миризми в Бургас

Зачестилите остри задушливи миризми, които притесняват бургазлии, са темата на извънредното заседание на Постоянната комисия по опазване на околната среда земеделие и храни на 12 септември от 11 часа в зала 1 на Община Бургас. Заседанието е с една единствена точка –анализ на причините и факторите, довели до усещането за неприятните миризми в..

обновено на 12.09.24 в 08:23

В Поморие кметът представя публично докладните преди сесията

В сградата на бившата Ритуална зала в град Поморие, кметът Иван Алексиев публично ще представи от 18 часа всички докладни записки, които ще бъдат внесени за разглеждане в комисиите преди вземане на решение от общинските съветници на предстоящото редовно заседание на Общински съвет.  Инициативата е с цел подобряване взаимодействието между..

публикувано на 12.09.24 в 08:13
Горящото депо за отпадъци.

Депото за отпадъци на Созопол, Царево и Приморско е почти пълно, остават му месеци живот

По-рано днес пожарът беше локализиран. Той е изцяло в клетката, която се експлоатира, последната работеща трета клетка. Оттам нататък са започнали дейностите по запръстяване:  "Насипваме земна маса, с която да затиснем, условно, това, което излиза от боклуците като пламъци и дим", обясни Тихомир Янакиев. Той предупреди, че излизащият дим..

публикувано на 11.09.24 в 17:10
Снимката е илюстративна

Полицаи ще контролират в Бургас безопасното придвижване на учениците до учебните сгради на 16 септември

80 процента от констатираните нередности по пътната инфраструктура в Бургас, която отвежда до детски градини и училища, са отстранени. Това съобщи за БНР Бургас началник сектор „Пътна полиция” при бургаската дирекция главен инспектор Пламен Николов.На 16 септември, който ще бъде първият учебен ден, полицаи ще следят за пътната безопасност.  Това..

публикувано на 11.09.24 в 16:06