Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Признаване и регулиране на професията парамедик искат в бранша

Снимка: Даниела Костадинова

Признаване и регулиране на професията парамедик искат от Съюза на парамедиците в България. Те настояват още за увеличаването на щатните им бройки в Спешните центрове и осигуряването на поне 2-ма парамедици в екип на Спешна помощ. В Бургас днес се проведе първото Общо събрание на бранша. 

Над 2 хиляди души има квалифицирани като парамедици в Бъргария, но тези, които са се реализирали, са едва 150. За какво настояват от бранша обяснява председателят на Съюза на парамедиците Ива Пехливанска.

"Ние искаме да се регулира професията парамедик, да бъдат създадени нови държавни образователни изисквания, които да отговарят на реалната подготовка на парамедика, на европейско ниво, създаването на наредба за регламентирането на професионалните дейности, които парамедиците могат да осъществяват самостоятелно или в екип. Трябва да се допълнят основните здравни закони, като Законът за лечебните заведения, Законът за здравното осигуряване, Надедбата за медицински стандарт в спешната медицина".

2-ма трябва да бъдат парамедиците в екип, каза Невена Костова, която работи в Спешния център в Средец.

"На терен отивам сама с шофьор, ако можем също и това да променим ще е голям напредък, както знаем в целия свят обикновено са по двама парамедика. Едно е човек да работи сам, друго е да има още един човек до него, който да оказва адекватна спешна медицинска помощ".

Проекти с исканията на парамедиците са внесени в МЗ и в НА за професионално образование и обучение.


 


По публикацията работи: Нина Рангелова
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За първи път в Бургас – турски професор лепи разширени вени с лепило

Нова техника за лечение на разширени вени бе приложена за първи път в Бургас, съобщават от УМБАЛ Бургас. Технологията използва за  залепване тъканно лепило. Материалът е съвсем нов и до момента не е използван в други болници в страната. Разликата с други подобни е в много по-бързото му действие. След процедурата пациентът си тръгва веднага и се връща..

публикувано на 25.05.23 в 14:38

Министърът на здравеопазването на посещение в Царево

На работно посещение в Царево пристигна д-р Асен Меджидиев, министър на здравеопазването, информират от Общината.  Той е придружаван и от д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ гр. Бургас.  Заедно инспектираха изграждането на спешния медицински център в града.  Откриха филиал на спешна медицинска помощ в Созопол Обсъдени бяха..

публикувано на 23.05.23 в 16:50

Спешно се търсят кръводарители за 24-годишния Георги Терзиев

24-годишният Георги Терзиев, баща на две малки деца, се бори за живота си. Той пострада тежко при катастрофата, станала на пътя между Каблешково и Лъка. Млад мъж и 16-годишна в болница след катастрофа на пътя Каблешково-Бургас Близките призовават всеки, който може, да дари кръв в Кръвния център в Бургас до 14:00 часа днес.  Бележките..

публикувано на 23.05.23 в 12:20

Д-р Маркова: Препоръчително е естественото раждане, възстановяването е по-бързо

Все повече жени избират да родят секцио, тъй като искат да избегнат болките при естественото раждане. Според акушер-гинеколога д-р Стефани Маркова от бургаската клиника New Life, няма значение на колко години е жената, за да роди нормално: "В модерните времена, в които живеем, има много начини една жена да роди по естествен път. Дори и да е над 40..

публикувано на 17.05.23 в 14:35

Бургас ще отбележи Световния ден за борба с хипертонията

Бургас ще отбележи Световния ден за борба с хипертонията – 17 май, с измерване на кръвното налягане на пл. „Атанас Сиреков“ днес от 10.00 до 16.00 часа и на входа на Морската градина на 20 май, отново от 10.00 до 16.00 часа. Това съобщават от Общината. Участниците ще бъдат информирани за рисковете от хипертонията, като получат информационни материали..

публикувано на 17.05.23 в 11:10

Секцио или нормално раждане питаме днес в "Без направление"

Секцио или нормално раждане е темата на днешното издание на предаването "Без направление". Наш събеседник ще е гинекологът Стефани Маркова.  Тя е амбициозен и отдаден на работата си млад лекар, част от екипа на NewLife Clinic. В момента специализира в УМБАЛ Бургас. Завършва медицина в МУ Варна. Член е на БЛС и БДАГ. Взема активно участие в конгреси и..

публикувано на 17.05.23 в 09:54

Регистрираха първите донори на банката за семенна течност в Бургас

Вече са регистрирани първите дарители на донорската банка за семенна течност в Звеното по асистирана репродукция в УМБАЛ Бургас, съобщават от здравното заведение. Водещият мотив на дарителите е удовлетворението, че помагат. Сред мъжете има дългогодишни безвъзмездни кръводарители, които са се отзовавали винаги, когато има нужда от тях. Семейни са и имат..

публикувано на 17.05.23 в 08:10