Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

4 900 000 туристи чакат по Българското Черноморие

2
Снимка: Даниела Костадинова

4 900 000 туристи се очакват това лято по Българското Черноморие. Това каза в началото на туристическия сезон в Приморско служебният министър на туризма Илин Димитров. Той и неговият колега министърът на здравеопазването Асен Меджидиев откриха филиал на Спешната помощ в града. В церемонията се включи областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова.

От 5 до 7% ръст на туристите в сравнение с рекордната 2019-а година се очакват този сезон. Няма да има повишение на цените на чадърите и шезлонгите, заяви министър Димитров. 

След 15 години чакане в Приморско най-после има филиал на Спешната помощ. Само преди седмица спешни екипи започнаха работа и в Созопол. Две линейки ще бъдат осигурени за Приморско, съобщи министър Меджидиев.

В Деня на светите братя Кирил и Методий Приморско чества празник на града.


Първите туристи пристигат в курортите още тази седмица, а местни хотелиери отчитат ръст на резервациите както на традиционните за региона туристи от Централна Европа, така и на българи, съобщи кметът Димитър Германов:

“След проведени разговори с концесионерите и наемателите на плажовете в Община Приморско имаме уверението им, че цените на шезлонгите и чадърите ще останат без увеличение спрямо миналата година."

Инфраструктурни подобрения, брегоукрепване в Китен, ремонти на улици, подмяна на осветление, озеленяване и обособяване на още над 200 паркоместа в курортите на общината ще осигурят по-добри условия за туристите, добави Германов. 

От този сезон Приморско посреща летовниците и с нова арт атракция – светещи стенописи с площ от 120 кв. м, разположени по протежението на крайбрежната алея в града. Те са дело на младата художничка Цвети Асенова и изобразяват над 100 морски обитатели – от познати черноморски видове като лефер, барбун и попче, през любимите на децата делфини, косатки, октоподи и морски костенурки. Чрез LED осветление със сменящи се цветове флуоресцентни бои  “оживяват” със създаването на 3D-eфект на морските дълбини. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Жътвата на ечемика в Ямболска област ще започне преди края на юни

Жътвата на ечемика в Ямболска област ще започне преди края на юни. Състоянието на всички есенници към момента е добро, очакват се добиви сравними с миналогодишните.  Официален старт на жътвата ще бъде даден и тази година в община Тунджа, където са засети над 350 000 декара с ечемик и пшеница. Към момента състоянието на зърнените култури на..

публикувано на 08.06.23 в 11:34

Цените на чадърите и шезлонгите ще варират между 8 и 10 лева

Въпреки изискването от 1 юни концесионерите и стопаните на плажове да осигуряват спасители  и медицинско обслужване на ивиците, посетителите все още са малобройни. Още по-малко са тези, които се осмеляват да влязат във водата. Плажният сезон е зависим от времето и реално последните години започва след 15-20 юни -това коментира пред БНР-Бургас..

публикувано на 08.06.23 в 08:30

Геотермалната енергия като начин за отопление и охлаждане на сгради

Геотермалната енергия може да се използва като алтернативен начин за отопление и охлаждане на сгради. „Това е източник, който е възобновяем, с нулев въглероден отпечатък. Това е нещо, на което България е много богата дори имаме находища на геотермална енергия, топли минерални води с температура дори 150 градуса, така че България е една от..

публикувано на 06.06.23 в 15:34

Програма „ELENA“ в подкрепа за енергийно ефективни проекти

Програма „ELENA“ (European Local ENergy Assistance) предоставя безвъзмездни средства на публични и частни организации. Тя може да се използва за устойчиви инвестиции в енергийната ефективност и възобновяемата енергия, насочени към сгради и иновативен градски транспорт. Чрез нея може да се финансират проекти за обновяване и изграждане на..

публикувано на 06.06.23 в 13:56

Община Поморие хвърли ръкавицата към бизнеса за многоетажния паркинг

Община Поморие е разработила проект на многоетажен паркинг. През последните години при всяко обществено обсъждане, включително и за синята зона, идеята се лансира от граждани. Този път кметът Иван Алексиев хвърли ръкавицата към бизнеса по време на среща в морския град с хотелиери, туроператори, концесионери, собственици на заведения и къщи за..

публикувано на 06.06.23 в 11:53

Геотермалната енергия на фокус в "Ескпертът говори"

Използването на алтернативни източници на енергия е тема, която става все по-актуална. Една от причините за това е и че е сред приоритетните цели на Европейския съюз. Една част от средствата, които ще бъдат отпуснати по Плана за възстановяване и устойчивост, ще бъдат предназначени именно за подобни проекти.  Използването на геотермална енергия все..

обновено на 06.06.23 в 10:03
Снимката е илюстративна.

Има недостиг на кадри в строителния бранш, свързан с енергийната ефективност

Наблюдава се недостиг на кадри в строителния бранш, особено в сферата, свързана с внедряването на методите за енергийна ефективност. Това показва проучване на „Маркет Линкс“ сред около 100 фирми в цялата страна. Основната причина е, че няма достатъчно обучени професионалисти. Над 80 % от фирмите твърдят, че са напълно готови в организационен план,..

обновено на 06.06.23 в 08:41