Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В Бургас на 24 май откриха планетариума на Морска гара (снимки и видео)

| обновено на 24.05.23 в 17:27

В Бургас на 24 май откриха планетаруим. Новата туристическа атракция е изградена от Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура". 

Планетариумът е част от научния център "Планет Ум“ на Морска гара. На откриването кметът на Бургас Димитър Николов подчерта:

"На тези, които коментират, че в Бургас се отнемат корабни места, искам да кажа-корабни места в Бургас има в изобилие, стига да има товари. Ние не отнемаме корабни места, а Бургас става, с това съоръжение, още по-морски град. Тук ще е центърът на познанието и науката."


Съоръжението представлява сферична метална конструкция с прожекционен купол от 8 метра в диаметър. Подходящо е за изнесени часове по география, физика и астрономия на учениците от целия регион. Планитариумът е достъпен за хора с увреждания. Тайните на необятния Космос чрез 2D и 3D визуализации могат да наблюдават 50 души едновременно. Първите посетители споделиха:

"Видяхме красивия космос, който ни очарова с историята на Вояджър 1 и Вояджър 2. Интересно е, препоръчвам го."

"Беше 3D атракция, филмът беше много хубав. Внукът е много доволен. Ние сме радостни, че това нещо съществува в Бургас."

Днес стана ясно и, че се водят разговори за прехвърлянето на научния център за стопанисване от Община Бургас.Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силвия Кехайова изработва кутии за бижута и кутии - книги (СНИМКИ)

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 28.05.23 в 17:30

Странджанска кухня и автентични хора превземат Малко Търново днес

Странджанска кухня и автентични хора превземат Малко Търново днес. В рамките на кулинарния фестивал "Вкус(на) Странджа" посетителите ще могат да видят демонстрация на странджански зелник, предвидена е и дегустация. Автентични хора от различните етнографски области пък ще се вият на фолклорния фестивал "Хоро в Странджа".  Докато..

обновено на 27.05.23 в 07:28

На 24 май откриват планетариума в Бургас

В Бургас официално ще бъде открит планетариума при Морска гара. Той е изграден  от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“. Сградата ще бъде отворена за посетители днес от 14,00 часа от кмета Димитър Николов и от генералния директор на ДППИ Петър Сеферов.  Всеки ден от понеделник до неделя от 10,30 до 19,00 часа модерното съоръжение ще..

обновено на 24.05.23 в 10:23

Пам: Закръглените дами да носят дрехи, които подчертават извивките

Закръглените дами спокойно могат да носят дрехи, които подчертават техните извивки. Не е препоръчително да се обличат в рокли, които приличат на чували, за да прикриват формите си. Не бива да се страхуват и от светлите цветова, защото изключително много отварят. Това коментира  Пламена Велкова, позната още като Пам Велидис. Участничката от..

публикувано на 23.05.23 в 11:30

Цвети Асенова: С морския си стенопис искам да направя Приморско още по - красиво

Цвети Асенова превръща стената на кея на Приморско в мащабна картина на тема „Морски свят“. Тя рисува морски обитатели от Черно море и световния океан. Идеята й се ражда миналата година и среща подкрепата на Община Приморско. Цвети е възпитаничка на националната художествена гимназия „Илия Петров“ в София. Тя има една самостоятелна..

публикувано на 23.05.23 в 10:35

Историята на египетския лешояд Джени

Оказва се, че понякога животът и съдбата на птиците са близки до тези на човека. Истории разказват за тяхната моногамност и това, че се обричат на един партньор. Понякога обаче заради непредвидени обстоятелства това се променя и се случва да се … разведат. Благодарение на технологиите орнитолозите вече могат да следят не само миграциите..

публикувано на 22.05.23 в 15:56

Мирослава Чунчукова изработва картички, пликове и рамки за снимки с квилинг техника

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 21.05.23 в 17:30