Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филми, изложби и знакови гости за вековния юбилей на Апостол Карамитев в Бургас

Стогодишнината от рождението на една от най-големите звезди на българския театър и кино – актьорът Апостол Карамитев, ще бъде подобаващо отбелязана в родния му Бургас. 

Инициативата на Община Бургас е под надслов „Многоликият Апостол Карамитев“ и ще представи поредица от вълнуващи събития до края на годината, които включват филми, изложби и интригуваща срещи. 

На 5 юни, понеделник, от 18.30 часа на площад „Тройката“ ще бъде открита външна изложба, посветена на Апостол Карамитев. В нея са събрани непоказвани до сега архивни документи, дарени на Държавен Архив Бургас от Борис Цацов през 2021 година. Те съдържат кадри на актьора както от роли в театъра и киното, така и от срещи с публиката. Има още снимки с автографи, визуализации на дипляни и афиши от театрални постановки и филми.

Специално място заемат снимки, направени от Апостол Карамитев на родителите и децата му. Малко известен факт е, че незабравимият актьор, е бил любител фотограф.

Веднага след това, от 19.00 часа в зрителна зала „Тончо Русев“ на Културен дом НХК ще бъде показан документалният филм „Апостол Карамитев“.

„Апостол Карамитев“ е 56-минутна документална копродукция на България, Италия и САЩ, на български език с английски субтитри. Лентата разказва за живота и кариерата на известния и обичан български актьор, но е и духовно пътешествие, в което един син преоткрива баща си. След прожекцията публиката ще има възможност да разговаря със сина на актьора – Момчил Карамитев, който е режисьор, сценарист и оператор на документалния филм.

Час преди откриването на изложбата на площад „Тройката“, екип на Българско национално радио – Бургас, които са медийни партньори, ще обособят специално открито студио. На мястото ще прозвучат реплики на актьора от негови емблематични роли и интервюта, запазени в Златния фонд на БНР.

Гласът на актьора ще звучи и във фоайето на Културен дом НХК преди прожекцията на филма.

Апостол Карамитев е роден в Бургас на 17 октомври 1923 година. Тук, завършва италианската гимназия, след което записва да учи право в София, но в крайна сметка избира да се посвети на театъра. До 1947 г. той учи актьорско майсторство във Висшия институт за театрално и филмово изкуство (днес НАТФИЗ) в София, след което става актьор в Народния театър „Иван Вазов“. Дебютира като филмов актьор през 1951 г. с „Утро над родината“ на Антон Маринович и Стефан Сърчаджиев. Спечелва благоразположението на публиката с ролята си на романтичен герой. За ролята на Мишо във филма „Това се случи на улицата“ на Янко Янков е удостоен с почетен диплом на кинофестивала в Карлови Вари през 1956 г. Друга популярна роля на Карамитев от този период е Радослав в „Любимец 13“ (1958) и Апостол от „Специалист по всичко“ (1962). Александров във филма „Бялата стая“ (1968) на Методи Андонов му носи наградата за актьорско майсторство на кинофестивала във Варна. В германско-българската копродукция Heimlichkeiten (1969) на режисьора Волфганг Щаудте, Апостол Карамитев изпълнява главната роля на полковник Дамянов. Последната му филмова изява е през 1974 г. в историческата роля на Иван Асен II във филма на Вили Цанков „Сватбите на Йоан Асен“ („Царска сватба в Търново“), когато вече е тежко болен.

През 2007 г. Апостол Карамитев е избран сред 100-те най-велики българи в историята от тв формата „Великите българи“.
Момчил Карамитев е роден през 1960 г. в семейството на Апостол Карамитев и актрисата Маргарита Дупаринова. Обучава се в студиото на Сюзън Страсбърг в Рим, Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ в България, Сюзън Коен Студио в Ню Йорк. След дипломирането си дебютира като актьор в театъра, киното и телевизията, но скоро се премества в Лос Анджелис. Участва в „Застраховка“, в сериалите „Стар Трек: Ентърпрайз“ и „Кости“. Понастоящем Момчил Карамитев живее и работи в София.

В негова чест в родния му Бургас има именувана улица и е направен красив монумент. Всеки може да се преклони пред него и да постави цвете в чест на актьора. Символично паметникът е поставен точно до Летния театър в Морската градина.


По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първото издание на конкурса "Фредерик Франсоа Шопен" ще се проведе в Бургас

Първото издание на музикалния конкурс  "Фредерик Франсоа Шопен" ще се проведе на 25 и 26 април от 17.00  до 20.00 часа в Културния център “Морско казино” в Бургас, съобщават от Общината.  Целта е да се даде възможност на всички участници да представят уменията си и да обменят практическа информация в областта на музиката.  Събитието се организира от..

обновено на 25.04.24 в 15:34

"Дюн" с дарителска кампания, за участие на световните финали в Прага

През юни и юли Танцова школа "Дюн" има възможност да участва в световните финали на престижния танцов конкурс Dance World Cup в Прага.  "Дюн" ще се състезава с 30 деца във възрастовите категории "мини", "деца" и "юноши" и в състезателните стилове "съвременен танц", "танцово шоу", "джаз танц", "характерен танц", "лирикъл".  За да получат правото на..

публикувано на 25.04.24 в 15:18

Бургас отбеляза 62 години от рождението на Петя Дубарова

Има няколко знакови имена, които всеки свързва с Бургас, както и Бургас с тях. Своето запазено място заема и Петя Дубарова – едно от чудесата на България. Отива си твърде млада, само с намек за огромния си талант и без възможност да разкрие изцяло възможностите си. На нас оставя негодуванието за несправедливостта към нея и догадките за развоя на живота..

публикувано на 25.04.24 в 14:03

Младежкият фестивал "Солинария" се завръща в Созопол през юли

Четвъртото издание на младежкия арт фестивал „Солинария“ ще се проведе от 2 до 13 юли в Созопол. През 2024 година ще има два мастър класа – по пиано и камерна музика на проф. Борислава Танева и д-р Елена Чолакова, както и цигулка – на Ангелина Абаджиева. Интересът е сериозен и групите за майсторските класове са почти запълнени. Програмата в..

публикувано на 25.04.24 в 13:16

Представят в Бургас книгата за Апостол Карамитев „Рицарят на доброто“

Две литературни премиери ще зарадват четящата публика в Бургас, днес на 25 април. Това са книгите „Рицарят на доброто“, посветена на личността и творчеството на незабравимия актьор Апостол Карамитев и "Възхвала на провинцията”. Автори на първата книга са Олга Маркова и Момчил Карамитев. Втората  е последното книжно бижу на драматурга и поет Александър..

публикувано на 25.04.24 в 12:38

Александър Секулов представя в Бургас "Възхвала на провинцията”

Писателят и лауреат на наградата „Христо Фотев“ Александър Секулов  представя днес в Бургас най-новата си книга "Възхвала на провинцията”.  Това е книга събрала негови кратки белетристични форми, малки текстове, създавани по различни поводи, философски прозрения, спомени и  афоризми.  "Ноевият ковчег на Александър Секулов е провинцията, която авторът..

публикувано на 25.04.24 в 10:42

Бургаска поетеса събра в антология стихове от 15 държави

42 автори от 15 държави, преведени от 9 езика и представени с над 100 творби, са събрани в антологията "Преоткрити в словото", чийто съставител и преводач е бургаската поетеса Наталия Недялкова.  В книгата са включени произведения на съвременни емблематични автори не само от съседните балкански страни и Европа, но също така и представители на..

публикувано на 24.04.24 в 13:05