Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристическият бранш: Само България не се е възстановила от кризата след 2019

Автор:

Според данните на Министерството на туризма ще имаме добър летен сезон с увеличение на туристите на почти всички пазариОчаква се броят на туристите да е 4,4 милиона, което се доближава до нивата от 2019 година, когато те са били 4,6 милиона. Броят на българските туристи ще бъде над 2 милиона.

От основните европейски дестинации за летен туризъм, България е единствената страна, която още не се е възстановила от кризата след 2019 г. Всички други дестинации вече отбелязват стойности над този сезон.

Това каза в интервю за БНР председателят на Асоциацията на инкаминг агенциите Иван Грошев.

Забелязва се успокояване на клиентите след ковид пандемията и връщане на ранните записвания. Кривата обаче няма да бъде толкова възходяща, смята Грошев.

Очакванията за по-добър сезон спрямо 2022-ра са реалистични, но настоящият сезон няма да е най-добрият, откакто се води статистика, каквито очаквания има, уточнява той.

Иван Грошев посочва като аргументи отсъствието на три големи пазара – руски, украински и беларуски, както и значителния спад на германския пазар, който се очертава да бъде със знак минус спрямо 2019 г., но спрямо 2022 г. ще бележи ръст от 20-25%. Грошев отбелязва, че в основните медийни канали в Германия не е виждал реклама на България, докато Турция присъства ежедневно с модерна, свежа и атрактивна реклама на своя туристически продукт.

Отсъства и основен туроператор, вторият по големина в Европа, преустановил дейност през 2019 г., който е бил структуроопределящ за българския туризъм.

Няма играчи, които да заменят отсъстващата компания и да компенсират нейния обем, твърди Иван Грошев, който е "далеч от идеята, че този сезон ще бъде по-силен от 2019 г."

Вероятно ще доминира румънският пазар, вижда се и сравнително добро завръщане на източноевропейския пазар – Полша, Чехия, Словакия, Прибалтика, казва Грошев.

"Спрямо 2019-а Източна Европа е вероятно да подобри резултата."

България не си постла добре на немския пазар, коментира Иван Грошев. Според него страната ни си е направила лоша услуга с 30-35 евро субсидия на чартърните седалки по време на пандемията, които не са били изплатени на немските туроператори.

"Крилата на сезона" не са запълнени и не се полагат усилия да бъдат запълнени, дори се саботираме сами, изтъква още Иван Грошев.

Той коментира още, че в момента се наблюдава не толкова смяна на дестинациите, колкото съкращаване на престоя, промяна на плана на изхранване или на категорията хотел.

В началото на юни е все още леко хладно. Времето влияе на туристите да решат дали да отменят резервацията си, или да я отложат. След 15 юни нещата рязко се обръщат, поясни за предаването "Хоризонт до обед" Павлин Косев, председателна Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация – Варна.

За министри на туризма се избират политически фигури, а е логично да бъдат професионалисти, които разбират от материята, да бъдат дипломати и да говорят чужди езици, смята Косев.

Според него Илин Димитров е наистина експерт, който е показал активност на поста си и е решил "доста казуси, които се бяха затлачили с времето". По думите му е имал и ясна визия за бъдещето на туризма.

"Всеки министър на туризма си има почерк и стил на работа. Докато влезе, 9 месеца са нищо. Нов човек, който не е адаптиран към министерския пост, е по-добре да не прави големи промени, защото вероятността от грешка е много голяма", коментира още Павлин Косев.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Южният плаж на Приморско

В Приморско се радват на добър летен сезон

Община Приморско спечели проект за въвеждане на енергоспестяващи мерки за сградата на общинската  администрация. С подобренията тя ще бъде по-ефективна и устойчива. Стойността на проекта е в размер на малко над 842 хиляди лева без ДДС. Летният сезон е много добър, с преобладаващо български туристи, чужденците са по-малко, но още отсега се..

публикувано на 12.07.24 в 12:28
Димитър Николов, кмет на Бургас

Финансовото състояние на Бургас е по-добро от средното и за страната, и за областните центрове

Многобройни външни икономически и политически фактори са оказали натиск върху бюджета на Община Бургас за 2023 година, но въпреки тях тя е запазила финансовата си самостоятелност. Това посочва кметът Димитър Николов в доклада си към отчета за изпълнението на бюджета за миналата година , който е внесен в Общинския съвет. Заключението му е потвърдила и..

публикувано на 11.07.24 в 15:03
Габриела Руменова

Най-често туристи сигнализират за некоректни агенции и неправилно описани хотели

Спорове свързани с туристически агенции за промяна на дата на пътуване или погрешно описание на хотел, са част от сигналите подадени до момента в платформата "Ние потребителите". Когато възникне несъответствие трябва да се направят компромиси и от двете страни, смята експертът Габриела Руменова. Тя даде за пример случай с летовничка, която е..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Бургас трябва да инвестира в образование и привличане на млади хора

Бургас трябва да инвестира в образование и привличане на млади хора, за да развива потенциала си. Според  Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика г рада има нужда от още повече млади хора и таланти. Образователните показатели трябва да се подобрят, за да влезе областта в топ 3.  Това което, според Ганев трябва да се..

публикувано на 10.07.24 в 10:44

Удължават срока за прием на документи за интервенции в агроекологията

До 30 септември се удължава се срокът за предоставяне допълнителни документи за част от интервенциите в областта на агроекологията. Това предвижда публикуваният за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение  на Наредба № 10 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на околната среда и климата и хуманно отношение..

публикувано на 10.07.24 в 08:24

Евтим Милошев: По Черноморието има предложения за всекиго, дори за най-капризните

По Черноморието има предложения за всекиго - и за най-капризните туристи, и за най-платежоспособните. Има великолепни места.  Това каза в предаването "Пътувай с Хоризонт" служебният министър на туризма Евтим Милошев и уточни: "Това не е благодарение само на държавата, това е благодарение на пазара, благодарение на всички хора, които са заети в..

публикувано на 07.07.24 в 14:28

Средните добиви при пшеницата и ечемика са по- ниски в сравнение с миналата година в ямболска област

Приключва прибирането на зърнената реколта в Ямболска област.  Заради засушаването добивите са по- ниски, както при ечемика, така и при пшеницата, отчитат от областната служба „Земеделие“. От декар тази година са прибрани средно по 525 кг пшеница и 560 ечемик, докато миналата година и при двете култури са били около 600 кг.  Притеснително е..

публикувано на 06.07.24 в 13:28