Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Зелени Балкани: Кайтсърфисти прогониха розовото фламинго от Поморийското езеро

Отзовали сме се на 30 сигнала за три години, казват от РИОСВ

| обновено на 08.06.23 в 15:04

Нерегламентираното практикуване на водни спортове в Поморийското езеро прогони розовото фламинго, алармират от "Зелени Балкани" и настояват за ефективен контрол от страна на институциите. От регионалната екоинспекция съобщиха, че за последните три години имат над 30 сигнала за кайтсърфисти там, трудно обаче се стига до налагане на глоби.

Поморийското езеро е защитена територия и дейности като водни спортове са абсолютно забранени там. Практикуването им обаче вече е довело до негативни резултати, казва Димитър Попов от „Зелени Балкани“:

"Ставаме свидетели как години наред този проблем се неглижира от властите и продължават водните спортове да се практикуват от една малка групичка нарушители - кайтсърфисти, което води до безпокойство на птиците и включително такъв емблематичен вид като розовото фламинго, което привличаше много посетители, вече не обитава езерото".

Освен кайтсърфистите, проблем за птиците в езерото, голяма част от тях защитени, се оказват плуващите през летния сезон туристи.

"Хора навлизат във водите на езерото буквално пред