Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пред редовното правителство

Созопол настоява да реализира проекта си за нова автогара (видео)

От НИНКН, въпреки възраженията си по визията на сградата, са дали положително становище

Искаме решение от Министерството на културата за реализиране на проекта ни за автогара. Вече има редовно правителство и ние категорично заявяваме, че Созопол има нужда от такава нова сграда, каза кметът Тихомир Янакиев на обществено обсъждане, което се проведе тази вечер в препълнената зала на читалище „Отец Паисий“.

„Вече две години нашият проект не се съгласува от НИНКН и Министерството. От тогава града губи, защото ако беше дадено разрешение  вече щеше да имаме автогара. Бързината, с която беше одобрен проектът на частен инвеститор, който се намира на 20 метра от нашия обект,  за около 40 дни с археологически наблюдения, а не с археологически разкопки, които неофициално ни беше казано, че ще се изискват от нас, а нашият проект още не е одобрен, това трябва да ви говори нещо!“

Янакиев посочи, че е коментирано от експерти на среща в Министерството на културата, че проектът не е красив, но според него това е субективно и по важно е всъщност дали е законен и целесъобразен.  

повече може да чуете в звуковия файл:


„Ако автогарата беше вече построена Общината щеше да печели на година между 250 – 400 хиляди лева приходи на година. Щяхме да имаме едно модерно лице на входа на Созопол, с туристически информационен център, с офиси на транспортни фирми, общинският отдел „Транспорт“ също щеше да се намира в тази сграда. Миналата година имахме необходимите средства за реализирането на проекта."

Главният архитект Радост Георгиева представи проекта на новата автогара. Тя ще е на площ от 400 кв.м. На стоянките ще има място за 6 перона. Прогнозната цена е 1,7 млн. лева и тя би могла да се изплати за 6-7 години.

На срещата изненадващо за присъстващите беше и представител на НИНКН. Арх. Емил Мечикян взе думата и посочи, че преписката с идейния проект за автогарата му е била разпределена в началото на декември, заради напускане на негов колега. В средата на декември със спорове от негова страна, той е дал положително становище към Министерството на културата.


„В края на януари трябва да има положително становище за проекта. НИНКН не е съгласуващ орган, а само консултира министъра на културата и крайното решение е на министерство. Според културният институт стила на сградата не е подходящ за Созопол. С едрите корнизи и остъкляванията тя прилича на гаровите сгради между двете войни. По – добре било автогарата да е с модерен облик, в този смисъл са били препоръките, но не са били откази. НИНКН, обаче изисква да бъдат извършени археологически разкопки преди строителството, защото там може да има археологически артефакти, които ще останат погребани под сградата.“  

повече може да чуете звуковия файл: 

Гражданите коментираха, че на мястото има пясъци, защото там е провлакът, а НИНКН "мери с двоен аршин", защото само на метри има построени магазини, за чиито строителство не са изисквани разкопки преди това, а само археологически наблюдения. Созополчани и кметът на града попитаха представителя на НИНКН защо държавата се държи различно спрямо частния инвеститор и Общината.


Община Созопол има алтернативен вариант за мястото, където да бъде изградена автогара, то е общинска собственост, но има много минуси, коментира кметът Тихомир Янакиев.

„То е в кв. „Месаря“, който е отдалечен от града. Това ще изисква нова траспортна схема с вътрешен транспорт и натоварване на ул. Одеса, което е невъзможно! Държим на проекта за кокетната автогара, която ще е срещу Общината, а на другото място може да реализираме друг по - голям проект на по – късен етап за транспортен хъб“ .

повече може да видите и чуете във видеото:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Искат друг управител на общинската фирма "Гробищни паркове" в Сливен

Удължаването на договора на управителя на общинската фирма „Гробищни паркове" в Сливен от Общинския съвет с още три години, доведе до недоволството на част от траурните агенции в града. От трибуната на Общинския съвет Христо Кабранов, управител на агенция обяви, че гробищните паркове са в лошо инфраструктурно състояние, служителите правят своеволия и,..

публикувано на 23.05.24 в 18:23
снимката е илюстративна

Съветниците дадоха имена на две улици в Сливен

Две улици в Сливен ще носят имената „Шести артилерийски полк“ и „Мари Кюри“. Това реши Общинския съвет днес на редовното си заседание. Приета бе и поредната актуализация на бюджета, като средствата от него отидат за неотложни разходи за ремонт и поддръжка на уличната мрежа, придобиване на стопански инвентар, благоустрояване на райони в няколко квартала..

публикувано на 23.05.24 в 18:19

Ето кой проект спечели конкурса за издигането на кръст в Созопол

Проектът на арх. Кирил Арнаудов спечели конкурса „Монумент християнски кръст и парково пространство около него в гр. Созопол“, организиран от сдружение с нестопанска цел „2600 години Созопол“. Мястото – лесопарк „Санта Марина“ е одобрено от Общинския съвет в Созопол и благословено от Сливенския митрополит . „Това е най-силният символ на..

публикувано на 23.05.24 в 18:11

Нов парк ще има в Приморско

Нов парк ще има в Приморско от следващия сезон. Той ще се намира на мястото на имот на "Гранична полиция". На официална церемония вътрешният министър Калина Стоянов връчи решението на Министерски съвет, с което се прехвърля безвъзмездно на общината 14 дка. до морето. "На мястото общината ще изгради парк, зона за отдих, фитнес на открито и паракалис",..

публикувано на 23.05.24 в 14:56

"Върнете ни улицата" - протест на бургазлии от ж.к. "Славейков"

Живущи в бургаския комплекс „Славейков“ се събират на протест в събота, заради продължаващия година и половина ремонт на прилежаща улица. Тя засяга хората, които живеят в  блокове с номера  15, 16, 19, 20, 21, 22, 65, 71, 72, 113 и 114.  Протестиращите очакват представители от Община Бургас и от водоснабдителното дружество в града..

публикувано на 23.05.24 в 13:12