Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват жътвената кампания в област Ямбол

Снимка: БГНЕС

Днес официално се открива жътвената кампания в област Ямбол. Прогнозите са за високи добиви, както при пшеницата, така и при ечемика.

Със сърпове, паламарки и народни песни ще бъдат отрязани първите ечемични класове в ямболското село Търнава. Два конкурса обяви община  „Тунджа”  за старта на кампанията, уточни зам.-кметът на общината Димитър Димитров.

" За участие в категория по изобразително изкуство, където са подадени повече от 30 творби и категория за обредни хлябове. В деня на зажънването ще бъдат представени обредните хлябове и жетварските трапези от тунджанските села“, допълни той.

Средните добиви от ечемик и пшеница, които се очакват са около 500 кг от декар. В  община Тунджа земеделието е основният поминък, като на нейна територия се обработват над 1 млн. декара земеделски земи, около 400 000 дка от тях са заетите с есенници.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Милошев обсъди развитието на Странджа и Южното Черноморие

Перспективите България да развива климатолечение като част от здравния туризъм обсъди министърът на туризма Евтим Милошев заедно с представителите на Сдружение „Рафаел – инфо, култура и туризъм“. В срещата участваха заместник-министрите на туризма Ирена Георгиева и Павлин Иванов, както и заместник-председателят на Комисията по туризъм в Народното..

публикувано на 30.04.24 в 17:12

Трудови борси и обучения организират по проект сдружения от Бургас и Враца

Трудови борси и обучения за безработни организират по проект сдружения от Бургас и Враца. В рамките на 3 години "Академия за личен успех" ще предоставя и менторски програми за хора, които искат да развиват свой бизнес. Първата по проекта трудова борса в Бургас предстои на 30 май. Ще се проведе в БСУ съвместно с Бюрото по труда, посочи Николай..

публикувано на 30.04.24 в 12:40

Срокът за деклариране на доходите изтича днес

Данъчната кампания за деклариране на доходите, получени от физически лица през 2023 г., приключва в полунощ днес, 30 април, за ползващите електронни услуги, и в 17:30 ч. за избралите да подадат формулярите си на хартия в офисите на приходната агенция. До този момента над 707 000 души от цялата страна са подали годишните си данъчни декларации пред НАП,..

публикувано на 30.04.24 в 12:37

Нулевата ДДС ставка за хляба остава до края на годината

До края на годината се удължава нулевата ставка за ДДС за хляба и брашното, реши на второ четене бюджетната комисия. Също така има предложение за лимит от 15% надценка на цената на хляба в магазинната мрежа. Засега текстът отсъства от законопроекта. С друга промяна се връща данъкът върху доходите за гъбарите и билкарите. Промяната влиза в сила от 1..

публикувано на 30.04.24 в 10:50

Има предложения за ремонт на зала „Бойчо Брънзов“ и изграждане на парк Сарафово

Обновяване на спортна зала „Бойчо Брънзов“ и площада пред нея, както и реконструкция на ул. „Крайезерна“ са част от идейните проекти на община Бургас. Те бяха представени на информационна среща в сградата на НХК. Проектите ще бъдат подадени по приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на програма „Развитие на регионите“, а бюджетът..

обновено на 30.04.24 в 08:47

Днес изтича срокът за подаване на данъчна декларация

Крайният срок за подаване на данъчна декларация и плащане за данъка за довнасяне на доходите на физическите лица изтича днес, припомнят от Националната агенция за приходите (НАП). Данни за доходите си подават всички, които са се възползвали от данъчното облекчение за родители, имат хонорари или доходи от наем, както и други дейности. Анна Митова от..

публикувано на 30.04.24 в 08:07

Фестивал разкрива кемпера и къмпингуването като начин на живот

Хубавото време изкара бургазлии на Морската гара за кемпер изложението „Explore the world".  Първото издание на фестивала се организира със съдействието на община Бургас и Министерството на туризма.  На него се събраха много от хората, които обичат да почиват сред природата, но с удобствата на своя дом на колела или на палатка...

публикувано на 27.04.24 в 14:53