Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) осигурява редовно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър на територията на Украйна.

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ не показват замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на инцидента.

Вече са готови и резултатите от извършеното седмично пробонабиране за радионуклида цезий-137, като те са под границите за определяне на метода.

На 27 юни 2023 г. Басейнова дирекция „Черноморски район“ извърши пробонабиране от три пункта във вътрешните морски води. Първите резултати от изследванията се очакват в рамките на 10 дни.

МОСВ е в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море. Радиационният фон в Одеска област е в норма. За това информира българското посолство в Киев в редовната си информация, изпратена до МОСВ. Актуална информация за резултатите от направените измервания се предоставя своевременно на компетентните институции и обществеността.

Мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма с оглед спокойното протичане на туристическия сезон.

Сигнали при възможни признаци за замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на Зеления телефон на МОСВ: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: nccw@moew.government.bg, а така също и на Зеления телефон на РИОСВ - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, РИОСВ - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД „Черноморски район“ – гр. Варна: 0886 406 816.

По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Плаж в Слънчев бряг

Първите работници от Бангладеш, Индия и Киргизстан са в Слънчев бряг

Първата по-голяма група работници от Бангладеш, Индия и Киргизстан пристигна в курортния комплекс "Слънчев бряг".  Въпреки, че частично има издадени визи за работници от трети страни, проблемът с бавните и тромави процедури в дипломатическите ни консулства в Азия остава. Това каза  зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска..

публикувано на 28.05.24 в 10:11

Осигуряват сезонни автобусни линии до Южното Черноморие

От 1 юни ще бъдат осигурени автобуси за сезонните линии до морето. Това обяви една от големите транспортни компании, осъществяваща превоза между София и Южното Черноморие. Една от причините е, че българите все повече предпочитат да почиват е този регион. „Линиите, които тръгват в 15.30 ч. от София се удължават до Ахтопол, а линиите, които в..

публикувано на 28.05.24 в 08:30
Иван Гайков

С иновации регулират паркирането в Приморско

С иновации регулират паркирането в Приморско. Още тази година в черноморската община ще бъдат въведени интегриран електронен фиш и електронни скоби. Работи се и по изграждането на буферни паркинги.  Кметът Иван Гайков посочи, че те ще се намират на различни места в града според предварително проучване къде има най-голяма нужда.  "Планираме..

публикувано на 27.05.24 в 11:12
Пазар

Продължава поскъпването на някои храни на борсите

Продължава поскъпването на борсите на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци – показват данните за изминалата седмица на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът на цените на едро се повишава с 1,37 до 2,140 пункта. Поскъпват морковите (с 10,9% до 1,32 лв./кг.), вносният зрял кромид лук (с 12% до 1,77..

публикувано на 26.05.24 в 09:28

Алтернативните спортове като метод за лятна почивка край морето

Алтернативните спортове набират все повече популярност и по българското Черноморие. Един от тях е сърфингът.  "Промотираме най-вече уинд сърфинга, тъй като за кайт сърф не е много благоприятна средата по Южното ни Черноморие. По-скалисто е. Плажовете са по-малки и затворени", каза Веселин Деспотов, който е управител на специализиран парк за..

публикувано на 23.05.24 в 09:00

Токът поскъпва средно с 2% от 1 юли

Средно с 2 процента ще поскъпне тока за страната от 1 юли, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов на брифинг в сградата на регулатора. Промяната в цената ще е различна за трите дружества, които оперират на територията на страната. Иванов уточни, че цената на електроенергията, произведена от АЕЦ "Козлодуй", ще остане същата.  По думите му все още се..

публикувано на 22.05.24 в 17:09
Череши

Късните череши - дребни, с цени между 3 и 4 лева за килограм

Пазарни цени между 3 и 4 лева за килограм за късните череши очакват производители от Айтоско. Изкупните цени са двойно по-ниски. В района отчитат слаба реколта, с дребен плод.  Основната причина, според Панайот Которов от земеделска кооперация „Единство“, е сушата. По-късните дъждове не са помогнали съществено, дори при ранните череши са нанесли..

обновено на 21.05.24 в 13:17