Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корнелия Нинова в Бургас: Няма да подкрепим бюджета

Корнелия Нинова, БСП
Снимка: БТА

Скандал между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС може да взриви бюджета и той да не бъде приет. Това каза в Бургас лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите ѝ спорът е за заложените като приход 100% дивиденти в размер на милиард и 200 млн.лв от Българския енергиен холдинг (БЕХ).

„Асен Василев ги е заложил като приход в бюджета. Това са т.нар. 100% дивиденти от енергийните дружества, които ще иска да събере. Той ги е заложил като приход, но тези пари ги няма. Според министъра на финансите съществуват два отчета на БЕХ. Единият е през февруари, където тези пари ги има, а втори, в който те не са вписани, както той казва счетоводно от енергийния холдинг са ги скрили.  Така или иначе тези пари трябва да влязат като приход, защото срещу тях стои разход.

В същото време коалиционният им партньор ГЕРБ-СДС чрез Делян Добрев сигнализираха прокуратура срещу Асен Василев, че иска да вземе тези пари и по този начин да фалира БЕХ. Т.е. двата коалиционни партньора се съдят за тези пари, спорят. Асен Василев спори със служебния кабинет къде са парите, а в бюджета ги има като приход и срещу тях стоят разходи - за пенсии, за заплати и т.н. Ето в това състояние влиза бюджетът в парламента. Какво означава това, че двете коалиционни партии да не гласуват еднакво бюджета. Това означава също, че може да се мине на плаващи мнозинства, а това означава, че може и да не се съберат гласове за бюджета. Това е голямата опасност пред България.

Ако ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС не се разберат за тези милиард и 200 милиона лева, евентуално ще трябва да се режат разходи, вероятно социални. Това е една от причините ние да не подкрепим бюджета. 

Второто е обаче абсолютно замразяване на социалните плащания. Отхвърлиха нашето предложение минималната работна заплата за 500 хиляди работещи бедни да се увеличи от 1 юли, на 50% от средната заплата, т.е. между 950 и 1000 лв. Те го отхвърлиха, а ние не приемаме такава политика. 

Заради увеличените от 1 юли цени на ток, парно и топла вода, а със замразените доходи се увеличава бедността. И разбира се притеснението, че за да влязат парите по Плана за възстановяване и устойчивост трябва да се приемат 10 закона още, докато те се разправят и се карат. 

В бюджета е предвидено именно по Плана за възстановяване и устойчивост трябва влязат милиард и 100 хиляли лева. Ако и това не стане, представете си каква огромна дупка ще се отвори. 

Ето по такива причини ние няма да го подкрепим. Ние ще предложим между 1-во и второ четене в парламента БСП ще предложат алтернативен бюджет с дефицит от 4 %. Например във Франция е 8%, в Германия е 5% и т.н., това е нормално в криза. Разликата от 1 млрд и 600 млн.лв е този 1% дефицит, да бъде разпределен справедливо, за най-уязвимите групи.

Нашите предложения са между първо и второ четене, затова очакваме при второ четене отделни текстове да бъдат подкрепени.

Очакваме майчинството през втората година да стане колкото минималната работна заплата. Изравняването на коефициента на пенсионерите и вдовишките пенсии да бъде подкрепено. Категорично имаме несъгласие от мнозинството за минималната заплата, което не тревожи“, каза Корнелия Нинова.

Чуйте повече в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Миризма на нефт в Бургас заради претоварване от един на друг танкер

Извършена е процедура по претоварване на нефт на рейда на пристанище Бургас, това е причината  за осезаема миризма на нефтопродукти в ранния следобед в града. Десетки са били сигналите на гражданите, съобщи във фейсбук профила си кметът Димитър Николов. След разговори с Морска администрация и РИОСВ, е установено, че се касае за разрешена от Морска..

публикувано на 15.07.24 в 17:54

Да помогнем на малкия Алекс в тежката му битка с рака

Малкият Алекс се нуждае от помощ, за да пребори раково заболяване. Детето е диагностицирано с тумор в мозъка. Майката е учител в бургаското училище СУ „Петко Росен“ и колегите й се обръщат към всеки, който има възможност да помогне в тежката битка, която им предстои. Алекс се нуждае от операция в Турция, а необходимите средства за нея са..

публикувано на 15.07.24 в 17:01

Обновиха местността „Краставото кладенче“ край Стефан Караджово

Община Болярово и кметство Стефан Караджово обновиха местността „Краставото кладенче“.  Там са поставени нови пейки и маси. Има обособен кът за децата. Чешмите, от които тече лечебната вода срещу кожни заболявания, са почистени.  Съществува легенда, че водите извират от античен нимфеум. Красивото кътче в боляровската община се посещава почти ежедневно,..

публикувано на 15.07.24 в 16:41
ГКПП Малко Търново

Възстановяват дезинфекцията на граничните пунктове с Турция

Заради влошаване на епизоотичната обстановка от днес Агенцията по храните (БАБХ) възстановява профилактичната дезинфекция на граничните пунктове с Турция.  Дезинфекцията на превозните средства, влизащи в страната от Турция, беше спряна в началото на миналата година след поредица от скандали и след преценка, че няма риск от влизане на заразни..

публикувано на 15.07.24 в 16:37
Сухи треви горят до Твърдица

Сухи треви горят до Твърдица и широколистна гора край село Габър

В ранния следобед е получен сигнал за пожар малко преди село Твърдица, посочи старши комисар Николай Николаев, началник Областната служба Пожарна безопасност. Горят сухи треви и храсти, има опасност за селскостопанска постройка и конюшни, но не и за населеното място. Три екипа работят на място, очаква се и водоноска от Бургас. Горски пожар..

публикувано на 15.07.24 в 16:07
снимката е илюстративна

Все още не е изцяло ликвидиран пожарът между ямболските села

Все още не е изцяло ликвидиран пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово, който избухна на 12 юли. Засегнати от огъня са около 8 000 декара, от които 2500 широколистна гора.  Два противопожарни екипа са разположени до селата, като се следи за възпламеняване на загасени огнища. В целия регион рискът от възникване на пожари е екстремен-..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Бургас отбеляза 111 години от кончината на Коджакафалията

Бургас отбеляза 111 години от кончината на най-големия дарител на морския град Александър Георгиев – Коджакафалията. Той е роден в село Зидарово през 1830 година. В знак на признателност към делото му, граждани и представители на общината поднесоха цветя пред паметника му на ул. „Цар Симеон I”.  Сред гостите на събитието бе и родственицата..

публикувано на 15.07.24 в 14:10