Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перкусионистка с международна кариера с рецитал на "Солинария" в Созопол

| обновено на 12.07.23 в 11:00
Снимка: Таня Грозданова


Предстои втория ден от Младежкият арт фестивал „Солинария“. Тази вечер перкусионистката Василена Серафимова ще предложи електронна музика с класическо и дори съвременно звучене и ще пренесе публиката в света на ударните инструменти със свой авторски проект. 

Перкусионистката с успешна международна кариера Василена Серафимова е носителка на приза "Млад музикант на годината" 2008, от много години живее и работи в Париж. Търсена е като солистка и участва в няколко популярни многожанрови проекта: свири в дуо с джаз пианиста Тома Енко, с диджейката Клое, с Парижкия перкусионен ансамбъл. От няколко години и преподава. В България Серафимова е наследничка на известна музикантска фамилия от Плевен и част от организационния екип на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти в родния си град.
"Ще импровизирам върху мой албум и ще направя първорманс на живо. Освен това, ще сложа няколко мои парчета и Пиацола. 

Аз живея във Франция вече от 20 години. Основната ми част от концертната ми дейност е във Франция. Рядко съм в България. Това е причина също да съм супер щастлива и радостна да свиря в Созопол. Според мен, най-силното и хубаво преживяване все пак е живото преживяване. Затова си позволявам да поканя вашата аудитория на концерта тази вечер, където ще се срещнем и ще прекараме един магичен момент заедно."

Концертът на Василена Серафимова е тази вечер (12 юли) от 20:30 минути. Фестивалната сцена под звездите е разположена в местността „Буджака“ в Созопол.

БНР Бургас е медиен партньор на събитието. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Ангелина Абаджиева

Духът на "Солинария" в ефира на БНР-Бургас и радио София

Първи в концертния афиш на "Солинария" ще бъде вокалният ансамбъл "Фортисимо" с диригент Милена Добрева. Бургазлии, които два пъти са печелили приза "Ансамбъл на годината" в анкетата на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", ще..

обновено на 09.07.23 в 19:33

Младежкият арт фестивал „Солинария“ предлага майсторски клас по цигулка с Ангелина Абаджиева

Майсторски клас по цигулка ще води и тази година Ангелина Абаджиева в рамките на Младежкия арт фестивал „Солинария“. Той ще се проведе в дните от 5-ти до 13-ти юли, като всеки участник ще има възможност да вземе четири индивидуални урока.  Вили..

публикувано на 29.06.23 в 14:56

"Солинария" се завръща за трети път в Созопол

Третото издание на фестивала „Солинария“ се провежда в Созопол. Основната му цел е да подпомогне млади артисти от различни сфери на изкуствата с предоставяне на ново творческо пространство за изява на техния талант и потенциал. В..

публикувано на 07.07.23 в 09:20
Вили Стоянов на Солинария 2022 г. в Созопол

Вили Стоянов с майсторски клас по време на "Солинария" 2023 в Созопол

Майсторски клас по Мултифункционален брас ще води тази година тромбонистът Велислав Стоянов в рамките на Младежкия арт фестивал „Солинария“. Той ще се проведе в дните от 5-ти до 13-ти юли, като всеки участник ще има възможност да вземе четири..

публикувано на 23.06.23 в 09:08

"Фортисимо" откриват Младежкия арт фестивал "Солинария" в Созопол

Програмата на Младежкият арт фестивал "Солинария" започва с концерт на вокалния ансамбъл "Фортисимо". Събитието е на 11 юли от 20.30 часа на открита сцена в местността Буджака в Созопол. Бургаският състав начело с диригента Милена Добрева за първи..

обновено на 11.07.23 в 08:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

Приморско е домакин на фестивала "Фолклорна плетеница 2024"

Предстои 5-ото издание на музикалния и танцов фестивал „Фолклорна плетеница“, който за първи път ще се проведе в Приморско и ще има конкурсен характер. Той ще бъде в дните между 12 и 14 юли, на сцената на Амфитеатъра в Приморско, под..

публикувано на 10.07.24 в 14:29

Ясни са изпълнителите на SPICE Music Festival 2024

Ясни са изпълнителите в шестото издание на  SPICE Music Festival 2024  в Бургас! Тази година  2 и 3 август  са датите, които ще съберат изпълнителите на най-големите хитове на 90-те и феновете им на метри от морския бряг. В първия..

публикувано на 10.07.24 в 11:04

„Джаз в Бургас 2024" с три вечери през юли и две през август

Фестивалът „Джаз в Бургас“ е не изменна част от бургаското музикално лято.  Новото му издание идва с 3 дати през юли и 2 през август. Мястото е известно – уютният двор на експоцентър „Флора“. През  годините събитието, организирано с желание..

публикувано на 09.07.24 в 10:59

Джаз Уикенд предлага Бургас

Уикенд на музиката ще оцвети летните дни в Бургас през тази седмица. Жителите и гостите на града ги очаква музикалният фестивал "Джаз в Бургас". Културната програма на общината започва още от 11 юли, четвъртък, когато е и началото на феста. А през август..

публикувано на 08.07.24 в 14:23

Голям концерт събира в Бургас най-обичаните странджански изпълнители

Голям концерт на младия странджански народен певец Стойко Василев ще събере на  една сцена Янка Рупкина, Галя Гильова, Милка Андреева, Лазар Налбантов, Станка Пейчева, Никола Данданов, Стоян Ганчев, Костадин Михайлов, Катя Георгиева, стойко Петков, Нели..

публикувано на 08.07.24 в 13:09
Проф. Борислава Танева

Вечер на майсторските класове днес на "Солинария"

Класически произведения са подготвили за концерта тази вечер участниците в майсторските класове на младежкия арт фестивал „Солинария“. Тази година фестивалът предложи два мастър класа – по пиано и камерна музика, както и цигулка. Млади музиканти от..

публикувано на 08.07.24 в 12:18

Силвия Кацарова гостува с концерт-спектакъл в Поморие

Община Поморие подарява днес на своите жители и гости концерт-спектакъл на Силвия Кацарова. Тя ще заплени сърцата на публиката със „70 нюанса любов“, с които отбелязва и своя 70-и рожден ден и 50 години от първата си сценична изява.   На сцената ще се..

публикувано на 07.07.24 в 17:00