Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатът на българските нефтохимици "Лукойл" изпрати писмо до президента заради концесията на "Росенец"

Снимка: БГНЕС

Синдикатът на българските нефтохимици "Лукойл" изпрати писмо до президента Румен Радев, в което се изразява несъгласие с  прекратяването на концесията на "Лукойл" на терминал "Росенец". Те призовават държавния глава да  използва правомощията си и да спре решението на Народното събрание.

В писмото се посочва , че решението е взето без аргументиран дебат в пленарна зала и без обществено обсъждане. Нефтохимиците твърдят, че съществува сериозен риск от нарушаване на непрекъснатите доставки на суровини за бургаската рафинерия, което представлява  заплаха за благосъстоянието на хиляди работници от комбината и на сервизните организации, както и за приходите в бюджета.

Пълният текст на писмото (без редакторска намеса):

"През изминалата седмица станахме свидетели на въпиеща гавра със законността!

В рамките на няколко минути Народното събрание прие на две четения наведнъж съдбоносно за българската енергетика решение за прекратяване на концесията на „Лукойл” за терминала „Росенец”. Това беше направено без аргументиран дебат в пленарна зала, без обществено обсъждане, без необходимата оценка на въздействието, без надлежна обосновка.

Заради отмяната на концесията съществува сериозен риск от нарушаване на непрекъснатите доставки на суровини за бургаската рафинерия единствената в България и същевременно най-модерният комплекс на Балканите. Възможните проблеми в работата на рафинерията представляват заплаха за благосъстоянието на хиляди работници от нефтохимическия комбинат и на сервизните организации, както и за приходите в регионалния и държавния бюджет.

Действията на депутатите изглеждат не просто като провокация, а като опит за превземане с цел унищожаване на едно успешно предприятие и същевременно на съдбата на работещите тук хора. В чий интерес действат депутатите? Да предположим, че на вносителите на горива, които ще увеличат доставките чрез инфраструктурата на други пристанища и ще напълнят джобовете си за сметка на бедственото положение на работещите в завода и увеличените сметки по бензиностанциите и хранителните магазини.

Това безобразие се прикрива с аргументи за санкции срещу компанията, което не е вярно. „Лукойл”, като оператор на терминала „Росенец”, не е обект на санкции от страна на ЕС и САИД.

Още по-възмутителни са упреците КЪМ завода и терминала в контрабанда, въпреки че не е представен нито един факт, а цялото оборудване на терминала е снабдено с автоматизирани системи за отчитане и денонощно видеонаблюдение. Ако  бива да се превръщат в спекулации на депутатите, още повече че някои от тях самите са имали проблеми със закона.

Уважаеми г-н Президент, Вашият професионализъм, компетентност и политически опит ни дават основание и надежда, че Вие разбирате колко безпочвени са обвиненията на депутатите. България получи дерогация от ембаргото. Това бе направено, за да се запазят ниски цените на горивата на нашия пазар, да се предотврати стремителния ръст на инфлацията и затрудненията с доставките на горива.

Кога се превърнахме в държава, в която обвинени в корупция депутати определят държавната политика? Няма съмнение, че в дъното на историята с нашия завод стои нечий личен интерес. Само така може да се обясни липсата на реални аргументи в полза на решението на Народното събрание, безпрецедентната скорост на приемане на закона, както и изключването от текста му на задължението за уведомяване на Европейската комисия. Очевидно е, че това е опит да се прикрият следите.

Поради всички гореизложени причини ние, работещите в бургаския завод, Ви молим да използвате всички Ваши правомощия, за да спрете незаконното и безсмислено решение на Народного събрание от 21 юли 2023 г."
По публикацията работи: Десислава Златева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

5,7 млн за хотелиери, настанили украинци

Започна изплащането на преизчислените дължими суми към хотелиерите по Програмата за хуманитарно подпомагане на украинците, съобщават от Министерството на туризма.  Общият размер на преизчислените суми е в размер на малко над  5,7 млн. лв. Те са за перида юни 2022 г. до октомври 2023 г. и ще бъдат разпределени между 129 юридически и физически лица...

публикувано на 02.03.24 в 12:08

КЕВР утвърди новата цена на газа

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди предложената от "Булгаргаз" по-ниска цена на природния газ за март.  Този месец тя е е 57.59 лв. за мегаватчас. Това е с 19% по-малко, отколкото през февруари.

публикувано на 01.03.24 в 17:35

13 местни парламента искат преразглеждане на концесията за Летище Бургас

Обща декларация изпратиха председателите на местните парламенти от тринадесетте общини в област Бургас. Те настояват Народното събрание и Министерския съвет спешно да преразгледат условията на концесията за Летище Бургас и да се защити правото за работа, доходи, развитие и икономически растеж за жителите на областта. В декларацията се казва: "В..

публикувано на 01.03.24 в 15:29
Зарица Динкова

Програмата за реклама на Черноморските общини ще бъде разширена и продължена

Програмата за подпомагане на общините, която през миналата година пилотно се реализира само в черноморските общини, вече ще обхване всички общини в страната. С тази програма увеличихме почти двойно средствата за реклама. Т ова съобщи във Варна министърът на туризма Зарица Динкова, която участва  във форум, посветен на предстоящия сезон с..

публикувано на 29.02.24 в 17:39

Нови директори на дирекция „Местни данъци“ и ЦАУ "Долно Езерово" в Бургас

Нови директори стъпват в длъжност в бургаската дирекция „Местни приходи от данъци, такси и реклама“ и Центъра за административно управление "Долно Езерово".  Румяна Иванова, която досега е била началник отдел „Контрол и принудително събиране“ поема местните данъци и такси в Община Бургас. Тя наследява длъжността от Румен Шарпов, който се пенсионира..

публикувано на 29.02.24 в 14:29

Съветници в Созопол поискаха по-ранна забрана за строителството в града

Въвеждане на по-ранна забрана за строителни дейности през летния сезон ще предложат общински съветници в Созопол. На сесия днес бе поискано вместо на 15 май, строителството да бъде преустановено на 1 май. Докато това се разреши от законодателя, остава забраната от 15-о число на месеца до 1 октомври.  Предложението за изтегляне..

публикувано на 29.02.24 в 13:09

"Фрапорт": Спекулации са, че Летище Бургас ще бъде лимитирано само за карго трафик

Публичните спекулации за лимитирането на Летище Бургас само до карго трафик са абсолютно неоснователни и вредни за развитието на туризма. Това пише в официална позиция „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, концесионер на аеропорта. Те настояват, че никога  не е имало опит за прехвърляне на трафика от Бургас към Варна. Нещо повече - през 2023 г...

публикувано на 29.02.24 в 12:43