Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Николов и министърът на културата обсъдиха развитието на подводната археология в Бургас

Димитър Николов се срещна  с министъра на културата Кръстю Кръстев. Двамата обсъдиха възможностите за развитие на подводната археология в морския град. Кметът сподели, че от тази учебна година Филиалът на Националната художествена академия в Бургас ще разкрие бакалавърска и магистърска програма по подводна археология, а Община Бургас има готовност да предостави бази за развитие на проучването на подводната археология в Черно море.

Това може да се осъществи съвместно с Министерството на културата, като институционален партньор в реализирането на проекта през националния Център за подводна археология, който е в Созопол. Така ще се даде възможност на морските общини да наблегнат на програми, свързани със създаване на капацитет за подводни проучвания в България, като един от лидерите в региона, свързани с изучаване на подводното наследство в Черно море.

Кметът Николов представи на министър Кръстев проекта на Община Бургас за изграждане на археологически студентски кампус на туристически комплекс „Акве Калиде“. Вече са водени разговори с 5 западни университети със специалност „Археология“, които са заявили желание да изпращат студентите си да провеждат стажове в археологически парк „Акве Калиде“, тъй като мястото е уникално поради наличието на цели пет исторически пласта от различни епохи – праисторическа, тракийска, римска, византийска и османска.

Идеята е там да бъде изградена многофункционална сграда за учебен археологически лагер, който да е база както за работещите на терен археолози, така и за студенти по археология от цял свят. Там ще бъдат поставени бунгала за студентите-археолози, които ще бъдат изцяло съобразени с околната среда. Интегрираният проект ще включва зелени технологии, съобразени с опазването на културното наследство и околната среда в региона.

Кметът и министър Кръстев разговаряха за необходимостта от създаване на териториални звена на Националния институт за недвижимо културно наследство в регионите за планиране, чрез което ще се оптимизира съвместната работа по опазване на културното наследство.

По време на срещата се обсъди още възможността за засилване на партньорството между министерството на културата и местните власти при реализирането на културните политики в Бургас и в страната.

Министърът на културата Кръстю Кръстев се срещна и с представителите на културните институти в община Бургас, с които обсъдиха бъдещите насоки за развитие на културните проекти и програми, както и подготовката на бюджета за 2024 г.

На срещите с министъра и кмета присъстваха още зам.-министърът на културата арх. Чавдар Георгиев, Амелия Гешева – съветник на министъра на културата, зам.-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева, главният архитект на Община Бургас Тихомир Райчев и Радовеста Стюърт – началник отдел „Туризъм“, директорите на Драматичен театър „Адриана Будевска“ Борислав Чакринов, Държавен куклен театър Христина Арсенова, Държавна опера – Бургас Александър Текелиев, Регионалният исторически музей Милен Николов и на Регионалната библиотека „П. К. Яворов“ Яна Кършийска.


По публикацията работи: Десислава Златева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Хвърчащите хора" с поетични послания по главната улица в Бургас

Поетични послания усмихват минувачите по бургаската улица “Александровска”. Стиховете, отпечатани на пана са на млади бургаски автори, участници в Клуб по творческо писане към Център за млади таланти, Бургас. Инициатива е на Фондация “Шанс за децата и природата на България” и Община Бургас. "Чудесно е за младите творци да знаят, че родният им град се..

публикувано на 02.03.24 в 15:39

Обособяват общински склад за дърва в изоставена нива в Равадиново

В Равадиново ще бъде обособен общински склад за дърва, съобщиха от общината. Намерението на администрация бе обсъдено на приемна на кмета Тихомир Янакиев в селото. Складът ще е в общински терен в местността „Халваджи дол“. Той е със статут  земеделска земя, определена като изоставена нива.  На срещата кметът на Равадиново Иван..

публикувано на 02.03.24 в 14:18

Бивши ученици на Рада Гешева издават сборник в нейна памет

Бивши ученици на убитата бургаска учителка Рада Гешева ще издадат сборник с творби, посветен на преподавателката си. Той ще са нарича "Писма до Рада“, обяви Мариела Кирова, която е една от нейните ученици и настоящ общински съветник. Сборникът ще обедини пу бликации, писма, спомени и стихове, написани от нейните ученици и посветени на нея...

публикувано на 02.03.24 в 10:44

Самодейци зарадваха жителите на Болярово за 1 март

Самодейците на шестте читалища в община Болярово, двете училища, детската градина и защитените жилища за жени с умствена изостаналост днес получиха награди от кмета Христо Христов. Зрителната зала на Народно читалище "Възраждане-1912" се оказа тясна за желаещите да видят изявите на любителските състави. На сцената в български народни носии и с..

публикувано на 01.03.24 в 16:58

В Западна Странджа са отровени 14 животни, сред които и царски орел

Мъртви животни и редки видове птици са открити в Западна Странджа, съобщават от  Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) . Сред тях са царски орел, млад морски орел, три мишелова и девет чакала. Най-вероятната причина за смъртта е незаконно използване на отрова срещу вълци и чакали. Загиналият царски орел е мъжката птица от гнездящата в..

публикувано на 01.03.24 в 16:18

БАКЗТ: В Странджа може да изградят хранилище за ядрени отпадъци

Притеснение относно относно намерение Странджа да стане терен, на който да се изгради хранилище за радиоактивните отпадъци, заявиха от Българската асоциация за климатолечение и здравен туризъм. Повод за него е отговор на министъра на енергетиката Румен Радев на въпрос на депутата Джевдет Чакъров. Там се посочва, че за съхранение са подходящи..

публикувано на 01.03.24 в 15:53

Генералният консул на Турция лобира за среща с Turkish Airlines

Консулът на Турция в България Толга Оркун и проф. д-р Ерхан Табакоглу, ректор на Тракийския университет в Одрин, бяха на официална визита при областния управител Пламен Янев. Те обсъдиха възможности за партньорство чрез образователен обмен и бизнес инициативи, които да подобрят икономическите двустранни отношения между България и Турция...

публикувано на 01.03.24 в 15:37