Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Българи, глава вдигнали“ - 120 години от Илинденско - Преображенското въстание

Държавен архив - Бургас съхранява паметта за бунта на Преображение

Запазен е богат фонд от снимки, документи и спомени на преки участници във въстанието и техните потомци


Навършват се 120 години от Илинденско-Преображенското въстание – връхната точка в борбата на българите от Македония и Одринско по пътя им към свободата.  По повод бележитата годишнина БНР - Бургас съвместно с Държавен архив - Бургас разказва за документите и снимките запазени в културната институция. Те са свързани с организирането и провеждането на бунта в Тракия и Странджа, спомени на участници и как са се отбелязвали годишните от историческото събитие през годините в Бургаско. 

Въстанието в българските земи останали в Османската империя избухва последователно на Илинден - 2 август 1903 г /нов стил/ в Македония и на 19 август - Преображение в Одринско, а на 14 септември, Кръстовден, е обявено и въстанието в Серски окръг. Решението за въстанието в Одринския революционен окръг се определя на Конгреса на Петрова нива край Малко Търново, която наричат Странджанското Оборище. 


Държавният архив в Бургас разполага с богат фонд от снимки и документи свързани с бунта в Странджа. Една част са пряко от участници в събитията, друга са спомени от родственици на въстаници, разказа директорът на Архива Данка Георгиева:  


"На фотосите се вижда, че някои от участниците са в четническа униформа, снимани преди въстанието или веднага след потушаването му, но някои са и в по ранния си цивилен живот. Например като войводата Коста Тинишев, който на снимката е с негови съученици и съмишленици. Запазена е и снимка на Петко Тодоров, майка му го изпраща ден преди избухването на въстанието. Те са имали усещане за историчност и важността на събитията, за да направят тази снимка! Има и фотоси на четата на Кръстю Българията, която се готви за четнически действия или пък четата на Пеньо Шиваров, която е снимана в село Българи, заедно с цивилно население. Запазена е и снимката на Димитър Арнаудов, той позира пред знамето, което той предава на Военноисторическия музей в София. Има запазени много показателни снимки за духа на времето, в които личи съзнанието на хората, че това са български земи и те трябва да бъдат освободени! В Архива пазим и дневник на Лефтер Мечев, който е участник във въстанието, заловен и хвърлен в Одринския затгвор." 


Освен документи от лични фондове, има и снимки събирани от тракийски дружества от различни селища от бургаския регион, които също са полагали усилия по –късно да събират сведения и снимки и участниците във въстанието и техните помагачи . Запазена е и и снимка на рисуван портрет на един легендарен войвода Пано Ангелов, който загива малко преди началото на въстанието, разказа още директорът на Държавен архив - Бургас.   


"Съхраняваме и снимка на Георги Кондолов, войвода на въстанието, който е убит в битка при с. Паспалово. Фотосът е много добре запазен, той е в цивилно облекло. Както знаем негови четници няколко години след въстанието, влизат нелегално в Турция изравят костите на войводата и ги носят в Малко Търново, те се съхраняват в църквата, а след това са положени в костницата на паметника на Петрова нива."     

За двата месеца на Илинденско - Преображенското въстание над 26 000 въстаници водят в Македония и Тракия 289 сражения срещу 350 000 султанска войска. Изгорени са над 200 села и градчета, 6000 са убити, от които 5000 са цивилно население. Към Княжество България бягат над 30 000 души. Днес техните хиляди потомци живеят в свободна България и помнят предците си.  

повече може да чуете в звуковия файл:

видеото може да видите тук:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на общинския съвет в Ямбол Антон Шиков.

Ямболските общински съветници даряват заплатите си на опожарените Воден и Крайново

Общинските съветници в Ямбол гласуваха месечното им възнаграждение да бъде дарено на най-тежко пострадалите при пожара в селата Воден и Крайново. Сумата от 45 хил. лева ще бъде насочена към хората, останали без дом, уточни председателят на Общинския съвет в Ямбол Антон Шиков: „Така или иначе средствата не са кой знае какво, когато..

публикувано на 25.07.24 в 15:53
Село Воден след пожара.

25 заявления за помощи са подадени след пожарите, парите са преведени за 11 от тях

Потърпевшите от пожарите в страната са подали досега 25 заявления с искане за отпускане на еднократна помощ в размер до 1 578 лева за покриване на жизненоважни потребности. На 11 семейства тя е отпусната ден след подаването на заявлението, а за останалите предстои в най-скоро време - съобщи служебният министър на труда и социалната политика Ивайло..

публикувано на 25.07.24 в 13:50

Разширението на кв. Крайморие на север: По-ниски сгради до 300 квадрата

Намаляват се параметрите за височина на сградите в северната част на предвиденото разширение на бургаския квартал Крайморие. Въвежда се и ограничение за максимално допустимата застроена площ на жилищните сгради там. Промените предлага местната администрация. Преди да стигнат до общинския съвет те предизвикаха дебати днес в комисията по..

публикувано на 25.07.24 в 13:32

НС прие промени за размера на обезщетенията за безработица

Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване. Те предвиждат при определяне размера на обезщетенията за безработица на осигурявалите се в България и в страни от ЕС, да не се вземат предвид само доходите от последната работа, каквато е практиката досега, а изчисленията да се правят на база последните 24..

публикувано на 25.07.24 в 13:00

НСОРБ със становище по законопроекта за консолидиране на ВиК дружествата

Националното сдружение на общините в България излезе със становище относно законопроекта за водоснабдяването и канализацията. Той предвижда консолидиране на останалите общински ВиК дружества в страната към държавните, както и промени, свързани с регулиране цената на услугата. Според Сдружението, това ще намали конкуренцията, ще елиминира..

публикувано на 25.07.24 в 12:08

Държавата даде имот на община Созопол, свързан с ВиК проект

С решение на правителството Община Созопол получава собствеността върху имот - частна държавна собственост, намиращ се в. м. „Синетудис“, гр. Созопол.  Той е с площ 9565 кв. м и ще бъде използван за изграждане на нова водна камера към съществуващ напорен водопровод „Каваци“. Обектът е част от проект „Интегриран воден проект на област Бургас“,..

публикувано на 24.07.24 в 16:39

Новата детска градина в сливенското село Сотиря ще е готова през септември

Сградата на новата детска градина в сливенското село Сотиря трябва да е готова през месец септември. Това стана ясно по време на посещението на кмета Стефан Радев на обекта. Той се запозна с напредъка на строителството и разговаря с управителя на фирмата-изпълнител Тодор Дечев. Изграждането на новата сграда започна през месец септември 2023..

публикувано на 24.07.24 в 16:08