Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарите в Бургаска област (ОБНОВЯВА СЕ)

| обновено на 22.08.23 в 12:49
Снимката е илюстративна
Снимка: СИДП

На три места в община Средец продължават да дежурят екипи на пожарната, съобщи бургаската полиция. Три противопожарни автомобила са на дежурство на локализирания пожар в село Кубадин. В Горно Ябълково има 4 противопожарни автомобила и една водоноска. В Голямо Буково има дежурна пожарна кола от Бургас, също и автомобил на горското, но до локалните огнища не може да стигне никаква техника обясни  Димитър Янков, директорът на Горското стопанство в Средец:


„На този труден пресечен терен където съм в Голямо Буково вкарахме един военен отряд, защото  е голям преходът до мястото на пожара, които към момента дори и не се вижда, но има опасност отново да се разгори. Трети път отиваме да гасим този пожар, правим просеки, но вятърът не се знае в каква посока ще обърне и може да пламне отново. 

Тук е мигрантската пътека край Голямо Буково, където бивакуват. В момента опасност отново казвам няма, но следобед не се знае каква ще бъде ситуацията.

Към огнеборците от Бургас се включиха 15 служителите на Държавно горско стопанство Средец, също толкова са и служителите на Военноморска база Бургас.  Всички те правят просеки, за да се пресече пътя на възникващите локални огнища, които се възпламенята отново заради  широколистна растителност в района.

Гасенето на огъня е затруднено, защото местността е пресечана и до мястото не може да стигне противопожарен автомобил, каза по-рано днес и директорът на Регионалната служба за пожарна безопасност и защита на населението комисар Николай Николаев:

„На единия пожар работят 4 екипа на пожарната, на другия два екипа. Имаме съдействие от Военноморска база Бургас с 15 човека, които ще помагат за пожара в Голямо Буково, защото е пресечена местност и има нужда от още хора.

На този етап нямаме нужда от доброволци, а по-скоро съдействие от военните и от Държавно горско стопанство.“


3 противопожарни автомобила с огнеборци трети ден остават да следят ситуацията край село Кубадин, където при пожар изгоряха 5000 дка смесена гора. Там пожарът е локализиран.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бивши ученици на Рада Гешева издават сборник в нейна памет

Бивши ученици на убитата бургаска учителка Рада Гешева ще издадат сборник с творби, посветен на преподавателката си. Той ще са нарича "Писма до Рада“, обяви Мариела Кирова, която е една от нейните ученици и настоящ общински съветник. Сборникът ще обедини пу бликации, писма, спомени и стихове, написани от нейните ученици и посветени на нея...

публикувано на 02.03.24 в 10:44

Самодейци зарадваха жителите на Болярово за 1 март

Самодейците на шестте читалища в община Болярово, двете училища, детската градина и защитените жилища за жени с умствена изостаналост днес получиха награди от кмета Христо Христов. Зрителната зала на Народно читалище "Възраждане-1912" се оказа тясна за желаещите да видят изявите на любителските състави. На сцената в български народни носии и с..

публикувано на 01.03.24 в 16:58

В Западна Странджа са отровени 14 животни, сред които и царски орел

Мъртви животни и редки видове птици са открити в Западна Странджа, съобщават от  Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) . Сред тях са царски орел, млад морски орел, три мишелова и девет чакала. Най-вероятната причина за смъртта е незаконно използване на отрова срещу вълци и чакали. Загиналият царски орел е мъжката птица от гнездящата в..

публикувано на 01.03.24 в 16:18

БАКЗТ: В Странджа може да изградят хранилище за ядрени отпадъци

Притеснение относно относно намерение Странджа да стане терен, на който да се изгради хранилище за радиоактивните отпадъци, заявиха от Българската асоциация за климатолечение и здравен туризъм. Повод за него е отговор на министъра на енергетиката Румен Радев на въпрос на депутата Джевдет Чакъров. Там се посочва, че за съхранение са подходящи..

публикувано на 01.03.24 в 15:53

Генералният консул на Турция лобира за среща с Turkish Airlines

Консулът на Турция в България Толга Оркун и проф. д-р Ерхан Табакоглу, ректор на Тракийския университет в Одрин, бяха на официална визита при областния управител Пламен Янев. Те обсъдиха възможности за партньорство чрез образователен обмен и бизнес инициативи, които да подобрят икономическите двустранни отношения между България и Турция...

публикувано на 01.03.24 в 15:37
Пламен Карашев и сестра му Селвина

За седма поредна година провеждат "Българовското шествие" по повод 3 март

Българовското шествие отново, за седма поредна година, ще събере стотици участници под родните трибагреници на 3 март. Началото на инициативата ще бъде дадено на Морска гара - Бургас. Ръководители и ученици от СУ „Добри Чинтулов“ ще поздравят присъстващите с изпълнението на странджански народни песни. Спортистите от КСА „Нефтохимик..

публикувано на 01.03.24 в 14:00

Пламен Янев организира среща заради полетите от и до Летище Бургас

Областният управител Пламен Янев организира работна среща във връзка с намаляването на полетите от и до Летище Бургас. Тя ще се проведе в Областна администрация на 15 март /петък/. На нея заинтересованите страни ще съставят план относно необходимите действия тази негативна тенденция. „От години се наблюдава тревожна тенденция за намаляването броя на..

публикувано на 01.03.24 в 10:50