Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На Светите Вяра, Надежда и Любов:

Откриха Националната онкологична болница "Дева Мария" в Бургас

В деня, в който църквата почита Светите Вяра, Надежда и Любов, бе открита Националната онкологична болница "Дева Мария" в бургаския квартал Ветрен.  

Председателят на здравната комисия в парламента проф. Костадин Ангелов бе сред гостите на събитието, което кметът Димитър Николов определи като историческо:

"Освен огромната инвестиция в оборудване, във високообразовани кадри, това е една голяма надежда за нас, защото тук ще се лекуват пациенти не само от Бургас и региона, тук ще се лекуват пациенти от цялата страна и от чужбина."


12 етажа, двете подземни нива, предвидени за лъчелечение и нуклеарна медицина, линеен ускорител, ПЕТ скенер, ядрено-магнитен резонанс с възможност за планиране на лъчелечение, брахитерапия и компютърен томограф са част от медицинската инфраструктура. Топла връзка на 5 нива е осигурена с досегашната болница. Целта на собственика Семир Абумелих: 

"Моята лична амбиция е оттук нататък да успеем средно да увеличим продължителността на живота на онкоболните с 5 години. Възможно ли е-да, възможно е!" 


Невена Манолова от център "Дара хелп" за немедицинска грижа на хора с онкозаболявания напомни, че годишно над 35 000 души всяка година се разболяват от рак, а над 300 000 живеят с диагнозата. 

На откриването бяха още областният управител Пламен Янев, депутати и общински съветници, представители на здравната общност.  Певицата Тони Димитрова бе водещ на събитието.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатни кардиологични прегледи в Бургас

Мобилен здравен пункт ще работи в Бургас, където специалисти от Отделението по кардиология  на „Бургасмед“ ще осъществят безплатни прегледи и скрининг за превенция на сърдечносъдовите заболявания. На пациентите ще се предоставя информация за рисковите фактори и как да се подобри превенцията на сърдечносъдовите усложнения. Това ще се случи на  28..

публикувано на 21.09.23 в 14:45

Военната болница в Сливен ще бъде изцяло обновена до две години

До две години военната болница в Сливен ще бъде изцяло обновена и оборудвана със съвременна медицинска техника. Това обяви началникът на ВМА-София генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски. Официалната церемония по случай 100 години от създаването на здравното заведение и откриването на реновираното инфекциозно отделение се проведе снощи. Годишнината от..

публикувано на 21.09.23 в 08:18

Здравната комисия в НС приема сигнали за липсващи лекарства

От днес в парламентарната здравна комисия могат да се подават сигнали за липсващи лекарства. За целта е създаден специално имейл адрес, съобщи председателят на комисията Костадин Ангелов. Във Фейсбук профила си Ангелов увери, че народните представители ще четат всеки сигнал и ще реагират така, че тези, които се нуждаят от дадено лекарство да го..

публикувано на 20.09.23 в 11:06

БАБХ: Увеличава се рискът от разпространението на шарка по животните

Рискът от разпространението на шарка по дребните преживни животни в крайграничните общини Елхово и Болярово се увеличава, предупредиха от областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол. След откритото огнище на болестта в бургаското село Горно Ябълково, в съседните области частично се налагат ограничителни мерки. В 10 - километровата зона..

публикувано на 19.09.23 в 15:33

Безплатни прегледи в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ Бургас през октомври

Лекари от Клиниката по ортопедия на УМБАЛ Бургас ще преглеждат безплатно през месец октомври, съобщават от лечебното заведение. Кампанията се организира съвместно с медицинския център на болницата „Св. Николай Чудотворец“ и е посветена на 20-годишнината на центъра. Тя ще се проведе в ортопедичния кабинет, а фокус са възрастните хора с продължителни..

публикувано на 19.09.23 в 08:59

Огнище на шарка по дребните преживни животни в Горно Ябълково, община Средец

Констатирано е огнище на шарка по дребните преживни животни в село Горно Ябълково, община Средец, област Бургас, информират от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) . Заболяването е установено в животновъден обект с около 220 овце.  Миналата седмица, животновъдът е сигнализирал за съмнение за заболяване при отглежданите от него..

публикувано на 18.09.23 в 13:58

Откриват Националната онкологична болница "Дева Мария" в Бургас

Националната онкологична болница "Дева Мария" ще бъде открита днес. Тя се намира в квартал Ветрен.  Амбициозният проект се реализира от собственика на университетска болница „Дева Мария“ - Семир Абумелих. Той е на стойност 50 млн. лв. Лечебното заведение е оборудвано с най - съвременната техника, в него са привлечени да работят качествени..

публикувано на 17.09.23 в 10:00