Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

БАБХ: Увеличава се рискът от разпространението на шарка по животните

Снимка: БГНЕС

Рискът от разпространението на шарка по дребните преживни животни в крайграничните общини Елхово и Болярово се увеличава, предупредиха от областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол. След откритото огнище на болестта в бургаското село Горно Ябълково, в съседните области частично се налагат ограничителни мерки.

В 10 - километровата зона на заразеното огнище попада боляровското село Странджа. В близост се намират още десетина погранични села, в които по данни на ветеринарите,  се отглеждат над 2000 овце и кози. Едната от версиите е, че заболяването е разпространено от животни, навлезли от турска на наша територия, посочи д-р Калудов областната дирекция по  безопасност на храните в Ямбол  .

"От друга страна пък мигрантите чрез дрехи, обувки, контакти от Турция в България. Ние имаме сведения, че доста мигранти са намирани в кошари да спят при овце и кози. Това е по сведения на собствениците."

Заболяването не е опасно за хората и не се предава от животно на човек, уточни д-р Калудов, но е с висок риск за животните:

"Няма ваксина, няма лекувани, силно контагиозно /заразно/ заболяване и има големи икономически и стопански щети, тъй като животните се евтаназират."

Предстои да бъдат проведени епизоотични комисии в петте общини на Ямболска област както и стопаните да бъдат запознати с опасността от зараза. Преустановени ще бъдат и фермерските пазари в общините Елхово и Болярово.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.