Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ЮНЕСКО разшири защитената територия на "Старинен град Несебър"

Снимка: Министерство на културата

ЮНЕСКО утвърди разширението на територията на обекта световно наследство "Старинен град Несебър" по време на 45-ата разширена сесия на Комитета по световно наследство, която се провежда в Рияд, столица на Кралство Саудитска Арабия. Това съобщават от Министерството на културата.

В новата територия е включена и част от акваторията на Несебър от южната и северната страна на полуострова. Разширението е по предложение на България и е резултат от интензивните изследвания, които Центърът по подводна археология в Созопол провежда от 2017 г. досега. По време на тези изследвания, които се явяват продължение на работата на проф. Любка Огненова от 80-те години на ХХ век, са открити части от крепостните стени на древна Месамбрия, които се отнасят към Античността и Средновековието. В новата територия попада и част от антична улица, както и защитни пристанищни съоръжения. През многовековното си развитие, поради покачването на морското ниво в Черно море и спецификата на геологическия строеж на полуострова, градът губи около една четвърт от територията си. Поради тази причина значителни археологически структури днес се намират под вода.

Вписването на разширената територия на Несебър, в която вече са включени полуостровът и находките под вода, откроява Старинния град сред другите обекти на ЮНЕСКО с уникалното съчетание на културно наследство на суша и под вода.

Предложението за разширение на територията на Старинен град Несебър е представено пред ЮНЕСКО от Министерство на културата, Националната комисия за ЮНЕСКО – България, както и експерти от Националния институт за недвижимото културно наследство към МК, с активното съдействие на Постоянното представителство на България в ЮНЕСКО в Париж.


По публикацията работи: Петя Михова

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виенски блясък, изящни валсове и аристократична атмосфера с „Прилепът“ в четвъртък

Празнична ще бъде атмосферата в залата на Бургаската опера на 30 ноември, от 19:00 часа – със спектакъла на една от най‐обичаните оперети на Йохан Щраус‐син – "Прилепът". Комичната оперетата в три действия привлича и ценителите, и широката публика, с бляскава музика, носеща аристократичен привкус, финеса и лекотата на виенския валс.  В..

публикувано на 28.11.23 в 16:35

Вера Шандел и Ангел Заберски Трио представят слънчевата Едит Пиаф

Вера Шандел и триото на маестро Ангел Заберски ще представят трибют на Едит Пиаф в клуб „Модерен театър”. Те канят публиката да съприживее с тях Париж, френската култура и „La Joie du Vivre“ или „Радостта да се живее“, чрез любовта, изпята в песните на знаменитата певица. „ Програмата, която сме подготвили е с аранжирани песни на..

публикувано на 28.11.23 в 12:47

"Морски песъчинки" разплакали публиката в Швеция с български фолклор

Вокалната формация "Морски песъчинки" от Бургас спечели две от най-високите отличия от Европейските хорови игри и "Гран При на нациите" в Швеция. Това стана само месец, след като съставът завоюва Гран При на Международния хоров конкурс в град Перуджа, Италия.  Два пъти звуча българският химн, сподели ръководителят и диригент на вокалната формация..

публикувано на 28.11.23 в 11:51

Концерт - спектакълът "Кральо Портальо" гостува в Бургас

Бургас е част от турнета на концерт - спектакълът "Кральо Портальо". Негов автор е певица Нина Николина, която ще отведе малки и големи на едно приказно пътешествие в света на българския фолклор. Змейове, тенци, самодиви и юнаци са малка част от вълшебния свят, който ще се разкрие пред публиката. Игри като „Бели пеперудки“ и „Кральо..

публикувано на 27.11.23 в 09:00

Прожектират в Бургас класиката "Пътят на наркотика“ на Енцо Кастелари

Италианският криминален екшън „Пътят на наркотика“ ще бъде прожектиран тази вечер в Регионална библиотека "Пейо К. Яворов" в Бургас. Продукцията е  от 1977 г. на режисьора Енцо Кастелари. В актьорския състав влизат Фабио Тести, Дейвид Хемингс, Шери Бюкянън, Волфанго Солдати, Масимо Ванни, Салваторе Билла и др. Публиката може да се наслади на..

обновено на 25.11.23 в 11:25

Ямболският Безистен посреща най-значимото събитие в хоровата музика

Община Ямбол организира хорова среща – концерт днес, от 17:00 ч. в зала Безистен със свободен вход за почитателите на музикалното изкуство. В музикалната вечер ще звучат църковно-славянски песнопения , класически хорови произведения, обработки на любими заглавия от българския песенен фолклор, както и интерпретации на популярна съвременна музика...

публикувано на 25.11.23 в 10:24

100 години от рождението на народния певец Сава Попсавов (СНИМКИ)

През този месец се навършват 100 години от рождението на народния певец Сава Попсавов. Много популярен той става с изпълнението на редица странджански народни песни, но най-голяма слава му донася "Ясен месец веч изгрява" – бунтовният марш на Преображенското въстание. Изпълнението на странджанския певец прозвуча по радио София и бързо..

публикувано на 24.11.23 в 09:10