Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

РЗИ: Има отклонения в стойностите на питейната вода на Резово, Китен, Синеморец

Снимка: rawpixel.com on Freepik

Завишени стойности на манган, желязо и колиформи показват последните проби на РЗИ Бургас на питейната вода в няколко населени места по Южното крайбрежие. В село Резово "манганът" е 85 μg/l , а в Китен - 448 μg/l, при норма 50 μg/l. При показателят "желязо" пробите са показали завишаване в с. Резово от 697 μg/l и в с. Синеморец - 230 μg/l, при норма 200 μg/l. 

В Китен отклонение има при колиформените бактерии /колиформи/, които са  9/100 КОЕ/l, при норма 0/100 КОЕ/l. Пробите взети в с. Кости, с. Българи и с. Кондолово съответстват на изискванията за питейно-битови цели, включително и за показателите „колиформи“ и „ешерихия коли“.

Анализът на морската вода по показатели ешерихия коли и чревни ентерококи на изискванията на Наредба №5. Били са изследвани:
Централен плаж гр. Обзор, Плаж-юг гр. Обзор, Плаж Иракли, Плаж в. с. „Елените”, Централен плаж гр. Св. Влас, Плаж на специализирана болница, гр. Свети Влас, Плаж К.К. „Сл. бряг” - пред хотел Виктория палас, Плаж К.К. ”Сл. бряг” - пред хотел Глобус, Плаж К.К. „Сл. бряг” - пред хотел Бургас; Плаж до Черноморски солници гр. Бургас, Северен плаж гр. Бургас, Централен плаж гр. Бургас, Централен плаж кв. „Крайморие” гр. Бургас, Централен плаж гр. Черноморец, Южен плаж, гр. Черноморец, Плаж к-г „Градина” гр. Черноморец, Плаж к-г „Златна рибка” гр. Созопол, Централен плаж гр. Созопол, Плаж „Хармани” гр. Созопол, Плаж къмпинг „Смокини”, Плаж В.С. „Дюни”, Плаж „Дюни”- юг и Плаж “Росенец - север“, Северен плаж гр. Китен, Южен плаж гр. Китен, Плаж къмпинг „Юг”, Централен плаж с. Лозенец, Плаж къмпинг „Оазис”, Плаж м. „Арапя” гр. Царево, Попски плаж гр. Царево, Централен плаж гр. Царево, Плаж к-г „Нестинарка” гр. Царево, Централен плаж гр. Ахтопол, Плаж „Устие на река Велека“ с. Синеморец и Плаж „Бутамята” с. Синеморец.

РЗИ-Бургас препоръчва водата от централното водоснабдяване в населените места на Община Царево и Община Приморско, където са констатирани отклонения, да не се използва за пиене и приготвяне на храна. Същата може да се използва за хигиенни нужди. 

От здравната инспекция обръщат внимание, че е възможно възникване на отклонения в качествата на питейната вода във връзка със спирането на водата за населените места в Общините Царево, Приморско, Созопол и Средец, които се захранват от водоснабдителна система „Ясна поляна“. 
По публикацията работи: Ивайло Пеев
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На Андреевден денят започва да расте с едно просено зърно

Православната църква почита Свети Андрей, наричан Първозвани, защото станал последовател и ученик на Иисус Христос преди всички други апостоли. Денят на апостола е голям църковен и народен празник. Когато апостолите се разпръснали по света, за да проповядват Евангелието, Андрей обиколил много земи - Византия, Тракия, Русия, Рим и др...

публикувано на 30.11.23 в 08:55

Квартал "Сарафово" днес ще е без вода

Водоподаването в квартал Сарафово ще бъде спряно днес, съобщават от ВиК. Ограничението е от 9 до 17 часа. Без вода ще са на летището и фирмите: Керамика, ВРОМОС, Геотон, Металснаб и Бензиностанция ШЕЛ. Причината е извършването на строително-монтажни работи. От 08:30 часа до 17:00 часа ще бъде спряно водоподаването и в квартал "Акации" на..

публикувано на 30.11.23 в 08:20

Съветниците решават за изграждането на кръгово кръстовище на булевардите "Димитър Димов" и "Никола Петков"

27 точки включва дневният ред на третото заседание на новия общински съвет на Бургас.  Бургаските съветници гласуват  днес предложения от кмета Димитър Николов ръководен състав на администрацията. 6- ма ще бъдат заместник-кметовете на града. Ще бъдат преразпределени и ресорите им.  Чрез градоначалника е внесена и докладна за осигуряване на финансов..

обновено на 30.11.23 в 08:14

БФБ: Утре пилотна идея ще бъде избрана за бъдещ проект в Бургас

Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) и Мюнхенския университет „Лудвиг Максимилиан“ организират втори уъркшоп за устойчивото бъдеще на Бургас в рамките на научния проект EmpowerUs, финансиран по програма на Хоризонт Европа. Събитието ще се състои в Регионална библиотека "Пейо Яворов" в  Бургас на 30-ти ноември (четвъртък), от 10:00 до 14:00. По..

публикувано на 29.11.23 в 13:09

Пътуваме до Антарктида с фотографиите на професор Христо Пимпирев

Изложба „Антарктида – непознатата южна земя”, съвместно организирана от Българския антарктически институт и Филиал Бургас на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в партньорство с Община Бургас, ще запознае бургазлии с очарованието и тайните на ледения континент.  Експозицията ще бъде достъпна за разглеждане от 1 декември – Световният ден на..

публикувано на 29.11.23 в 12:26

Бургаските хора с увреждания с тържество за своя специален ден

Бургаските хора с увреждания и потребители на социални услуги подготвят с помощта на Общината тържество за своя специален ден. Те ще се изявят с танци, песни, рецитации. Това събитие е важно за хората с увреждания и техните семейства. Те винаги се радват на гости и публика, така че всеки е добре дошъл на 4 декември, понеделник, от 13.30 часа, в Зала 1..

публикувано на 29.11.23 в 12:16

ЮИДП Сливен залеси над 1000 декара

„Югоизточно държавно предприятие“ ДП Сливен изпълнява проект, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз.  Той е за  „Подобряване природозащитното състояние на горски природни местообитания и подпомагане на екосистемните услуги, предоставяни от горите, чрез..

публикувано на 29.11.23 в 11:17