Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бащата на музиката"

Георги Шагунов - композиторът възпял българската независимост

Той е автор на музиката и текста на марша, написан за час след новината за случилото се във Велико Търново


Георги Шагунов - капелмайсторът на 24-ти Черноморски полк в Бургас написва Химн на независимостта. Наричат го “Бащата на музиката” заради големите му заслуги за развитието на този вид творчество в морския град, а и в България. 
Той е автор на музиката и текста на марша и го написва още след като новината за обявената независимост в получена в Бургас, разказа Данка Георгиева, директор на Държавен архив - Бургас:
“В бележки на партитурата на Химна, той пише, че когато се е получила телеграмата за обявяването на Царство България, командирът на полка го е извикал и му разпоредил оркестъра да се събере. Шагунов е въодушевен от новината и написва Химна на Независимостта. Първоначално той го изпълнява пред оркестъра, а след това до като вървят по бургаските улици го научават и другите музиканти! Маршът е изпълнен заедно с химна “Шуми Марица”.

Шагунов е роден в Пловдив. Започва образованието си в пловдивския френски колеж “Св. Августин”. Когато е на едва 16 години заминава за гр. Лион, Франция, където завършва в лицея “Сен Жан”. След това учи в Лионската консерватория. Назначен е като помощник капелмайстор на духовия оркестър при пети район на гр. Лион. 
Завръща в България през 1895 г. Тук работи като капелмайстор на духовата музика при 3-ти конен полк - Пловдив и титулярен капелмайстор при 2-ри конен полк - Лом. През 1897 г. става капелмайстор на военната музика при 24-ти Черноморски полк, след като се премества в Бургас. 
Тук той основава първия ученически духов оркестър, разширява присъствието на духовата музика извън нейната традиционна територия на официалните тържества - започва организирането на ежеседмичен концерт на открито. Също така, Шагунов е и първият музикален педагог по медни инструменти. Редовен учител е в откритото през 1921 година музикалното училище към дружество “Родни звуци”.
Освен като капелмайстор и музикален педагог, Шагунов се изявява и като композитор - той е написал над 2000 произведения. Най-известен е маршът “Един завет”. Той създава и химн за най-стария бургаски футболен клуб “Черноморец”, на местния съюз на ловците и др.
Георги Шагунов умира на 10 ноември 1948 г. в Бургас на 75 годишна възраст. Той е удостоен със званието "Почетен гражданин на Община Бургас". 
повече може да чуете в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Миризма на нефт в Бургас заради претоварване от един на друг танкер /ОБНОВЕНА/

Не са отчетени превишения в концентрацията на вредни вещества във въздуха, отчитат от РИОСВ-Бургас. Експерти извършиха проверка след постъпилите вчера сигнали на граждани във времето  от 15:30 ч. до 16:30 ч. за силни миризми на нефтопродукти. Установено е, че към периода на подаване на сигналите, на рейда на пристанище Бургас се извършва операция по..

обновено на 16.07.24 в 09:52

Православната църква чества паметта на Света мъченица Юлия

На 16 юли Православната църква чества паметта на Света мъченица Юлия.  Св. Юлия била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите ѝ били християни и ѝ дали християнско възпитание. Когато персийците покорили Картаген, те отвлекли много народ. И малката Юлия била между пленниците. Купил я някой търговец езичник в Сирия. Много настоявал..

публикувано на 16.07.24 в 08:56

Тридневен поход-поклонение стартира от днес в Сливен

За десета поредна година от Сливен тръгна тридневен поход-поклонение „По бойния път на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа от 1868 година“. В събитието тази година, което ще се проведе от 16 до 18 юли, се включат около 60 родолюбци от цялата страна. Най-младият участник е на 8 години, който ще премине по стъпките на четата на Хаджи Димитър и..

публикувано на 16.07.24 в 08:39

Червен код за горещини, температури до 42°

Червен предупредителен код за високи температури издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за 4 области - Плевен, Велико Търново, Русе и Благоевград. За останалите области на страната в сила е оранжев предупредителен код за горещини. По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен вятър от изток-североизток...

публикувано на 16.07.24 в 07:32

Без ток в няколко бургаски села

Без електрозахранване до 11:30 часа ще бъдат селата Димчево, Присад, Зидарово, Габър и местност Батака. Причината е планови дейности по съоръженията.

публикувано на 16.07.24 в 07:16
Снимката е илюстративна

Ограничено ще е движението от Бургас за кв. "Сарафово"

От 9:30 ч. до 15:30 ч. движението ще се осъществява в една лента по път І-9 Варна – Бургас в участъка Бургас – "Сарафово" в платното за кв. "Сарафово", поради изграждането на улично осветление от пътен възел „Тромпета” на Северния обход до гробищния парк на гр. Бургас. Ще се ограничи преминаването по лявата лента на платното в посока кв. "Сарафово"..

публикувано на 16.07.24 в 07:11

Да помогнем на малкия Алекс в тежката му битка с рака

Малкият Алекс се нуждае от помощ, за да пребори раково заболяване. Детето е диагностицирано с тумор в мозъка. Майката е учител в бургаското училище СУ „Петко Росен“ и колегите й се обръщат към всеки, който има възможност да помогне в тежката битка, която им предстои. Алекс се нуждае от операция в Турция, а необходимите средства за нея са..

публикувано на 15.07.24 в 17:01