Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Детско царство“ интервюира Недялко Йорданов

Кога е започнал да пише и в какво е магията на сцената-това бяха част от въпросите, които водещите на най-новото предаване на БНР-Бургас „Детско царство“ зададоха на поета и драматург Недялко Йорданов. Предаването е съвместна продукция с едноименната театрална школа на Центъра за подкрепа на личностното развитие, водена от Атанасия Петрова, а във всяко издание децата избират събеседник по основната тема.  

На 15 години започнах да пиша своите първи любовни стихотворения, разказа на най-младата радио аудитория именитият бургазлия. Сподели и спомени от своето детство:

„От дете харесвах театъра. Майка ми и баща ми ме водеха на театър, когато бях 5 годишен. Като студент идвах специално от София да гледам представленията на бургаския театър. Беше великолепен театър, по-добър от всички софийски. И когато станах на 23 години, дойдох да работя в бургаския театър като драматург, после като режисьор и започнах да пиша пиеси. Първата ми пиеса се казваше „Ние не вярваме в щъркели“. Това беше пиеса за ученици. Героите са три момчета от гимназията. И едно момиче. Това бяха герои, които не вярваха в готовите истини. Имаше някой възмутени родители, учители, критици, които казваха-как може да се учи така младежта да не вярва.“


Пиесата даже беше забранена, защото съм учел децата да не вярват в илюзии, добави Недялко Йорданов и даде съвет на бъдещите актьори:

„Всеки трябва да си провери иска ли да бъде актьор, може ли без да репетира, без да играе. Това вътрешна необходимост ли е просто желание да те забележат, да се прочуеш сред своите връстници. Ако ти изпитваш вътрешна необходимост на всяка цена да си на сцената, да играеш, да се превъплътиш в някаква роля, в която никога не си представял, че можеш да бъдеш-тогава вече има смисъл, тогава ти ще станеш артист. Добрият артист може да се вживява в ролята, той да стане героя, да забрави за себе си.“

Предаването „Детско царство“ се излъчва всяка неделя от 8 до 9 часа. Може да го откриете и в you tube канала на БНР-Бургас. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

E-Type за втори път на Spice music festival

Втората  вечер на Spice music festival предлага няколко изпълнители, които за първи път участват в бургаското събитие. Това са  Captain Hollywood Project,Italo Brothers,David Tavare, Panjabi MC и John Newman. E-Type е музикантът, който за втори път ще се качи на сцената на Spice music festival. За него организаторът Николай Тодоров заяви: "Той вече..

публикувано на 03.08.24 в 18:07

Sea of Black Festival започва в Бургас, входът е свободен

И тази година SEA OF BLACK FESTIVAL започва днес в Бургас.  На 12-ото издание на фестивала ще се изявят родните банди - HELLBOUND, FORM OF EXISTENCE, MENTAL DESTRUCTION, WRECKAGE, АЛКОФИЛИЯ, GOLIATH, SICKENING JOKE, L.S.D. и ATTAXIC. Специални гости са AKRAL NECROSIS от Румъния, които са познати на публиката от предишното си гостуване на същата сцена...

обновено на 03.08.24 в 13:24

Фенове се срещат с любимите изпълнители на SPICE Music Festival

Срещи с автографи с любимите изпълнители са осигурени тази година на шестия SPICE Music Festival.   Събитието превърна Морската гара на Бургас в огромна сцена. В специално обособена зона всеки, който иска може да се снима и да разговаря с певците.  В първата фестивална вечер се изявиха както музиканти, които вече са били на фестивала така и такива,..

публикувано на 03.08.24 в 09:58

Най-дълго играното танцово шоу в света „Огънят на Анадола“ пристига в Бургас

Най-дълго играното танцово шоу в света „Огънят на Анадола“ пристига за лятно турне в България.  Бургазлии и гости на града ще се насладят на световноизвестната танцова трупа на хореографа Мустафа Ердоган на 5 август в Летния театър. Огънят на Анадола” е сред трите най-големи танцови формации в света, в която участват 120 мъже и жени. Забележителните..

публикувано на 02.08.24 в 14:49

Започва шестият SPICE Music Festival в Бургас

Морско парти с музиката на Spice music festival  предстои два дни в Бургас. Емблемата на фестивалния живот в морския град   се завръща за шесто поредно издание с добре познати световни звезди. На метри от морския бряг, на Морската гара в Бургас , отново ще бъде издигната сцената, която ще посрещне изпълнителите на най-големите хитове от 90-те..

публикувано на 02.08.24 в 14:11

Стефан Диомов: С фотографиите си разказвам истории (ВИДЕО)

Композиторът Стефан Диомов представи десетата си фотографска изложба. Кадрите от последните му пътешествия са подредени на алеята пред Морското казино. Събитието снощи бе съпътствано от прожекция на филм за пътуването, вдъхновило кадрите, на откритата сцена "Охлюва". За настроението се погрижи музикалната група "ИзгревЧета", която изпълни и песен..

обновено на 02.08.24 в 13:53

Веселин Маринов представя новия си албум в Поморие при вход свободен

Поморие е част от лятното турне на певеца Веселин Маринов и оркестъра му.  На централния площад “Св.св. Кирил и Методий“ изпълнителят ще се срещне с почитателите си в морския град и ще представи песните от новия си албум "Лесен за обичане".  Началният час на концерта е 21.00 часа.  Входът свободен.

публикувано на 02.08.24 в 13:16