Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 7000 бюлетини ще бъдат отново преброени в Созопол, разпитаха и свидетели

7 740 бюлетини от 21 секции ще бъдат отново преброени в община Созопол. Това реши Бургаският административен съд. 

Делото е образувано по жалба на „Има такъв народ“ и ГЕРБ срещу избора на общински съветници. Според тях са допуснати редица нарушения при отчитането на резултатите. По време на заседанието бяха допуснати до разпит и трима свидетели. Отчетените невалидни бюлетини в община Созопол са 1 525, или около 19%.

„Има нарушения в начина, по който са преброявани резултатите във всяка една от секциите“. Това посочи адвокат Момчил Момчилов, представляващ двете партии жалбоподатели. Той допълни, че това се вижда във видеозаписите в много от секциите. 

„Хаос, безразборно изсипване, пипат се бюлетини от хора, които нямат право да извършват преброяване – кандидати за съветници, кандидати за кметове. Възникват спорове. Налагат се мнения от хора, които не са членове на СИК. Всичко това ни кара да считаме, че с много голяма доза вероятност нещата не са отчетени правилно“, поясни той.

Момчилов посочи, че в протоколите на 16 от секциите има много корекции, поправки и зачертавания на съществени цифрови данни, част от които са свързани с преференциите.

„Тези поправки са направени категорично в нарушение на Изборния кодекс. Съществено е, че поправките са правени с 3 подписа, някъде с два, а някъде без нито един подпис. Това са поправки, които не са явна фактическа грешка, които могат да направят секционните комисии при предаването в ОИК, а се касае за съществени поправки, които променят брой действителни гласове. Почти няма секция, в която да не е направено това грубо нарушение“, допълни той. 

Съдът одобри частично исканията на жалбоподателите – назначи извършването на съдебна експертиза от вещи лица, както и разпит на трима свидетели. Беше преценено като неоснователно изискването на избирателните списъци и прегледа на видеозаснемането на преброяването.  

По време на заседанието бяха разпитани Светослав Димитров - член на втора СИК в Созопол – Стар град, Александра Глосова - застъпник на „Има такъв народ“ във втора СИК и Асен Велев – кандидат за общински съветник, който е присъствал на преброяването в 12 СИК. Първите двама обясниха, че при преброяването са били много далеч и не са можели да виждат добре процеса, както и кои бюлетини са отразени като недействителни. Те обаче не са възразили за това. Третият свидетел обясни, че в една от секциите в Зидарово, част от бюлетините са били преброени от застъпници. Причината е, че на една от жените, оторизирани за това ѝ е прилошало. 


„В нито един от протоколите няма посочени възражения, не са представени жалби, а единствените  „особени мнения“ са били в една от секциите в Зидарово“. Това обясни Юрий Бошнаков, адвокат на една от партиите, които са заинтересовани страни по делото. „В същата секция липсва изискуемото от закона отделно прилагане на въпросните „особени мнения““, допълни той. Според него не е било редно да се позволи изслушването на свидетели по това производство.

„Особено с оглед на това, че единият от свидетелите, които се допуснаха, е бил застъпник на политическата партия жалбоподател. Вторият е бил член на една от СИК-вете. Това са лица, които са имали право при приключването на изборния ден и при съставянето на изборните протоколи, да заявят наличието на възражения, жалби, „особени мнения“. Имали са възможност да подадат такива и в ОИК, но не са сторили същото. В един момент при наличие на вече настоящото висящо производство, същите да се присетят, че са имали възражения, за мен звучи меко казано несериозно“, коментира адвокатът.

Според него, след местните избори се наблюдава една опасна тенденция. „Започват да се появяват инцидентни решения, които ще отворят широко вратите за необосновани обжалвания на актове на ОИК, без наличието на конкретни доказателства за това“, посочи той. Според Бошнаков, машинният вот ще разреши проблема с разнопосочните съдебни практики. „Ако имахме гласуван е с машини, ние нямаше да имаме съмнения относно действителност или недействителност на бюлетини, относно неправилно отчитане на преференции и всички други възражения, които в момента се правят по делата. Щеше да се засили доверието в изборната система, щеше да разтовари и съдилищата от тези сложни, дълги и трудоемки процеси. В крайна сметка щеше да обективира действителната воля на избирателя“, допълни той.

Следващото заседание по делото е насрочено за 4 декември. 

По публикацията работи: Петя Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Участници във вчерашната среща разпространиха след разговора снимка с почетния председател на ДПС Ахмед Доган

Неофициално: Предстои среща между Доган и Пеевски

По неофициална информация днес предстои среща между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпредседателя Делян Пеевски и депутатите, подкрепили проектокабинета "Желязков". Вчера на среща на депутати от партията с Ахмед Доган в лятната му резиденция в парк "Росенец" беше решено да се възстанови нормалното функциониране на ДПС като се спазва уставът..

публикувано на 07.07.24 в 07:36

След срещата при Доган: Да се възстанови нормалното функциониране на ДПС

Да се възстанови нормалното функциониране на ДПС като се спазва устава на партията и се възобнови работата на колективните органи. Това е решението взето след днешната среща на 17-те депутати на партията, заедно с изключения от парламентарната група Рамадан Аталай с почетния председател Ахмед Доган. Това са депутатите от ДПС, които гласуваха против..

публикувано на 06.07.24 в 17:40

Представители на ДПС се събират в лятната резиденция на Ахмед Доган

Среща на депутати и членове на ДПС се провежда в лятната резиденция на Ахмед Доган в Росенец. Почетният председател събира тези, които изпълниха волята му и не подкрепиха кабинета на Росен Желязков. Около 11. 20 ч пристигна Рамадан Аталай, но отказа коментар пред чакащите журналисти. Именно той  обяви, че Ахмед Доган е препоръчал Движението да не..

публикувано на 06.07.24 в 11:46

Англичани в Бургас не очакват промени след изборите във Великобритания

„Не очаквам сериозни промени след изборите във Великобритания. Две партии се редуват в управлението на страната от много години“. Така коментира вотът в обединеното кралство и победата на Лейбъристите над Консерваторите, англичанинът Дейвид Грифитс, който живее в Бургас. Той поясни, че разликите не са много големи. Така например и едните и другите..

публикувано на 05.07.24 в 13:25

Шестима депутати напускат ПГ на "Величие" – групата им се разпада

Шестима депутати от  "Величие" са подали заявление за напускане на парламентарната група. Това са  Красимира Катинчарова, Юлиана Матеева, Павлин Петров, Ирена Негинова, Лариса Савова и Росица Калинова. Така на практика парламентарната група се разпада и престава да съществува, тъй като изискването, за да бъде формирана група, е да има минимум 10..

публикувано на 05.07.24 в 10:11

Костадин Костадинов призова за коалиция тип "всички срещу ГЕРБ и ДПС"

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова за коалиция тип "всички срещу ГЕРБ и ДПС" с третия мандат за съставяне на правителство.  Костадинов допусна, че "Възраждане" може да намери общ език дори с ПП-ДБ: "Независимо от това на кого бъде даден третият мандат, ключът в момента е в ръцете на ПП-ДБ. Ако те надмогнат политическото си..

публикувано на 04.07.24 в 16:25

Общинските съвети на ДПС в Бургаско с отворено писмо до Ахмед Доган

Общинските съвети на ДПС в 13-те бургаски общини са изпратили отворено писмо до Ахмед Доган. В него те призовават почетния лидер на партията да обясни събитията от последните дни. Декларацията е публикувана преди ден на страницата във Фейсбук "Аз подкрепям Ахмед Доган". В нея се посочва: "ДПС се намира в един от най-трудните моменти от..

публикувано на 04.07.24 в 16:24