Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Любомир Бъчваров представя в Бургас моноспектакъла си „АМОК“


Актьорът Любомир Бъчваров гостува днес в Бургас със своя моноспектакъл „АМОК“. Текстът е по едноименната новела на Стефан Цвайг, а постановката е на Росен Пенчев. Този спектакъл като машина на времето връща зрителите в 1912г., за да разкаже една необикновена история. 

Една случайна среща на парахода „Океания“ между разказвача и един странен мъж, който пътува тайно, открехва вратата за вълнуваща история, случила се в далечна китайска провинция – разказ за безумна страст, дълг и съкровени тайни. Странният мъж „с лице с бляскащи очила“ е доктор.

Той разказва историята за пътя на своето падение – резултат от невъзможния му копнеж по тайнствена пациентка. Това е любов, довела този доктор до състояние на амок и предизвикала необратими последствия. Актьорът Любомир Бъчваров разказва още:

"Опиянение - това е истинският превод на думата амок, което е типично за тези страни там, холандските колонии, където се развива действието. Но това е само привидно, отдолу бушуват други неща, други страсти. Например чувството за дълг, за изкуплението на грешката, която си допуснал и особената връзка между тези хора", сподели Бъчваров.

Представлението е днес от 19:00ч. на сцената на Кукления театър в Бургас.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Яна Вълчева представя новата си стихосбирка "Вечерни монолози с теб"

“Вечерни монолози с теб" е озаглавена новата стихосбирка на Яна Вълчева, която ще бъде представена днес от 18.30 часа в конферентната зала на Регионална библиотека “Пейо Яворов” в Бургас. Преди премиерата поетесата гостува в предаването "Гларуси и шамандури" на БНР-Бургас Полет, море и любов са трите думи, които ме описват най-добре, споделя Яна..

обновено на 11.12.23 в 16:09

Информационна среща разкрива възможностите за финансиране на културни организации и творци

Информационна среща, организирана от Национален фонд „Култура“ и Община Бургас ще даде подробности за грантовите схеми и как ще се разпределят средства по Плана за възстановяване и устойчивост в сектор “Култура”. Инициативата ще е на  15 декември от 17.00 часа в Културен център „Морско казино“. Последвайте краткия линк, за да научите повече и се..

публикувано на 11.12.23 в 12:13
Христо Фотев

Стартира деветото издание на Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“

Стартира деветото издание на Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“. Той се организира от Община Бургас, Министерството на културата, Сдружение „Бургаска писателска общност“, Съюза на българските писатели и Сдружението на български писатели. Конкурсът се провежда през година в Бургас и е под патронажа на кмета на града Димитър Николов. Носителят..

публикувано на 11.12.23 в 11:55

Двоен концерт на маестро Стефан Диомов за Коледа в Бургас

Начало на коледните тържества в Бургас ще постави празничният двоен концерт-спектакъл на маестро Стефан Диомов, който ще се проведе днес, 11 декември в Бургас. Началните часове са от 17.00 и 20.00 часа в залата на Бургаската опера. Публиката ще се наслади на най-обичаните и известни песни на маестрото, превърнали се отдавна в шлагери на..

обновено на 11.12.23 в 09:35

В Ямбол включват светлините на коледната елха

Празнична програма на централния площад в Ямбол дава началото на коледните тържества в града. Точно в 17:30 часа ще бъдат включени светлините на коледното дърво.  Тържествата включват много песни и веселие. Малчуганите ще посрещнат Дядо Коледа с куклено-театралното представление на Държавен куклен театър „Георги Митев“.  Спектакълът е..

публикувано на 11.12.23 в 09:20

В село Межда отбелязаха 95 години читалищна дейност на "Зора - 1928"

С празничен концерт в село Межда, община Тунджа, отбелязаха 95 години от създаването на Народно читалище „Зора - 1928“. С празнична украса и с пита, поднесена от самодейци, читалището посрещна гостите и жителите на селото. На празника присъстваха Атанас Христов-Председател на Общински съвет Тунджа, Станчо Ставрев - мет на Община Тунджа, Стоян Петков..

публикувано на 11.12.23 в 07:48

"Уроците на Блага" с предпремиера в Дома на НХК

Седмица преди официалния старт в кината на най-коментирания и награждаван български филм "Уроците на Блага", бургаските зрители ще имат шанса да го видят днес от 19 часа в Културен дом НХК. Специални гости ще бъдат главната актриса Ели Скорчева и Розалия Абгарян, която играе ролята на ученичката. Когато пенсионираната учителка Блага става жертва на..

публикувано на 10.12.23 в 11:00