Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас бе открита първата в страната анаеробна инсталация на принципа суха метанизация

Първата в страната анаеробна инсталация бе открита в Бургас. Тя ще преработва биоразградими отпадъци. Реализацията ѝ е по проект, който обхваща общините Бургас, Поморие и Несебър. В изграждането ѝ участват четири държави .Основната цел  е намаляване на количеството депонирани битови отпадъци чрез осигуряване на допълнителен капацитет за рециклиране чрез анаеробно третиране на разделно събрани биоразградими отпадъци в регион, разделно ще се събират хранителни и зелени отпадъци. 

Затова ще бъдат ангажирани хотели, училища, градини, заведения и други. Там бъдат поставени кафяви контейнери на места, които ще бъдат обслужвани от специално закупени камиони. Те ще извозват безплатно отпадъците до инсталацията.

  Избраният метод за анаеробната инсталация е суха метанизация, обясни Аглика Павлова от фирмата изпълнител:
"Тук ще се произвежда висококачествен компост, електрическа енергия от метана, който се отвежда и топлинна енергия. Собственик на изходящите материали са трите общини. Инсталацията е с непрекъснат процес на работа. може би около 40 работни места ще бъдат осигурени. Операторът в момента търси високо квалифицирани кадри в оперирането и контрола."

Изграждането й стартира в най-неподходящото време – ковид пандемията, обясни кметът Димитър Николов, имаше много проблеми

„Искам да Благодаря на всички, които се заеха да изпълнят тази невъзможна задача. Ако не беше тази гъвкавост и на управляващия орган, и на екипите, които ръководеха и изпълняваха този проект, проявиха изключителна гъвкавост и търпение. Направихме всички възможни компромиси, за да не се пропилеят средствата на Европейския съюз. Това е първата в България инсталация, която работи на принципа на сух метанизация. Това е технологията с най-висока ефективност и най-щадяща към околната среда“.

 

Агнес Монфре, ръководител на отдел „България, Хърватия и Словения“ в Генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия заяви:

„Поздравявам всички, които участваха в реализирането на този проект. Благодаря ви за усилията и за дългосрочния ви ангажимент не само за здравето и благоденствието на хората от региона, но и за това, че България е вече една стъпка по-близо до постигането на една по-умна и устойчива система за управлението на отпадъците. Създаването на тази анаеробна инсталация е преход към една по-зелена Европа, към която сме поели ангажимент. Тази инвестиция напълно отговаря на политиката за отпадъците на Европейския съюз“.


Инсталацията разполага с едни от най-съвременните уреди и системи за извършването на процесите по преработка на отпадъците, като функционира на принципа на естествен процес, при който разграждането на отпадъците се извършва от специални бактерии при пълна липсата на кислород. 


ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

По публикацията работи: Десислава Златева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Удължават срока в който, пчеларите могат да кандидатстват за кредити за реализиране на проекти

Държавният фонд „Земеделие“ удължава до 31 юли срока в който, пчеларите могат да кандидатстват за кредити от Фонда за реализиране на одобрените им проекти по интервенции в сектор „Пчеларство“ от Стратегическия план. С новото продължаване се дава възможност на още повече пчелари да осигурят финансов ресурс за проектите си. Приемът на заявления се..

публикувано на 28.07.24 в 16:13
Централният бургаски пазар

Повечето зеленчуци и плодове поевтиняват на борсите у нас тази седмица

Повечето зеленчуци и плодове и някои основни хранителни стоки поевтиняват на тържищата у нас през седмицата, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се понижи..

публикувано на 28.07.24 в 09:39

Ръст в интереса към детските и ученическите пътувания

Между 15 и 20 % увеличение на интереса към детските и ученическите пътувания в страната, отбелязват туроператори. Ръстът на екскурзиите в чужбина е почти двоен.  Записванията за детските лагери тази година са започнали много рано, посочи Свидна Динева – управител на туроператор, който предлага такива пътувания. Има увеличение на цените на пакетите..

публикувано на 27.07.24 в 10:17

Марин Киров: В наредбата за свободно къмпингуване има неясноти, но Община Царево я подкрепя

Българското кемпер общество сигнализира в отворена позиция, че служебното правителство се опитва да върне стария вариант на наредбата за свободно къмпингуване. Те посочват, че предишната версия е събрала над 600 отрицателни становища. Според тях тя няма роля на регулация, а на индиректна забрана на къмпирането в страната. От..

публикувано на 26.07.24 в 14:30

НС: До края на годината бизнесът ще получава компенсации заради високите цени на тока

До края на годината бизнесът ще продължи да получава компенсации заради високите цени на тока. Те ще са 100% при цена от над 180 лева на мегаватчас на борсата, независимо в коя мрежа крайните небитови потребители са присъединени. Това решение беше подкрепено от 185 депутати от всички парламентарни групи и независими, само петима от ПП-ДБ се въздържаха...

публикувано на 26.07.24 в 14:12

Плажовете в Приморско са препълнени от туристи

Северният плаж на Приморско беше препълнен от туристи преди дни. Кадрите с летовниците разпространи в социалните мрежи хотелиерът от морския град Здравко Василев. Според него, подобен наплив от туристи този плаж не помни от десетилетие.   „Израснал съм на този плаж и го помня в този вид. Винаги е бил в този вид. Винаги е бил..

публикувано на 26.07.24 в 13:42

Прави се опит да се върне стар вариант на проекта на наредбата за къмпингуването

Прави се опит да се върне стар вариант на проекта на наредбата за къмпингуването. Това заяви председателят на Българското кемпер общество Йордан Ибришимов. Той алармира, че представители на общността не са поканени на работната среща на междуведомствената група тази седмица, която излезе със срок до 1 август да бъдат обобщени предложенията и..

обновено на 26.07.24 в 11:59