Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В Бургас бе открита първата в страната анаеробна инсталация на принципа суха метанизация

Първата в страната анаеробна инсталация бе открита в Бургас. Тя ще преработва биоразградими отпадъци. Реализацията ѝ е по проект, който обхваща общините Бургас, Поморие и Несебър. В изграждането ѝ участват четири държави .Основната цел  е намаляване на количеството депонирани битови отпадъци чрез осигуряване на допълнителен капацитет за рециклиране чрез анаеробно третиране на разделно събрани биоразградими отпадъци в регион, разделно ще се събират хранителни и зелени отпадъци. 

Затова ще бъдат ангажирани хотели, училища, градини, заведения и други. Там бъдат поставени кафяви контейнери на места, които ще бъдат обслужвани от специално закупени камиони. Те ще извозват безплатно отпадъците до инсталацията.

  Избраният метод за анаеробната инсталация е суха метанизация, обясни Аглика Павлова от фирмата изпълнител:
"Тук ще се произвежда висококачествен компост, електрическа енергия от метана, който се отвежда и топлинна енергия. Собственик на изходящите материали са трите общини. Инсталацията е с непрекъснат процес на работа. може би около 40 работни места ще бъдат осигурени. Операторът в момента търси високо квалифицирани кадри в оперирането и контрола."

Изграждането й стартира в най-неподходящото време – ковид пандемията, обясни кметът Димитър Николов, имаше много проблеми

„Искам да Благодаря на всички, които се заеха да изпълнят тази невъзможна задача. Ако не беше тази гъвкавост и на управляващия орган, и на екипите, които ръководеха и изпълняваха този проект, проявиха изключителна гъвкавост и търпение. Направихме всички възможни компромиси, за да не се пропилеят средствата на Европейския съюз. Това е първата в България инсталация, която работи на принципа на сух метанизация. Това е технологията с най-висока ефективност и най-щадяща към околната среда“.

 

Агнес Монфре, ръководител на отдел „България, Хърватия и Словения“ в Генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия заяви:

„Поздравявам всички, които участваха в реализирането на този проект. Благодаря ви за усилията и за дългосрочния ви ангажимент не само за здравето и благоденствието на хората от региона, но и за това, че България е вече една стъпка по-близо до постигането на една по-умна и устойчива система за управлението на отпадъците. Създаването на тази анаеробна инсталация е преход към една по-зелена Европа, към която сме поели ангажимент. Тази инвестиция напълно отговаря на политиката за отпадъците на Европейския съюз“.


Инсталацията разполага с едни от най-съвременните уреди и системи за извършването на процесите по преработка на отпадъците, като функционира на принципа на естествен процес, при който разграждането на отпадъците се извършва от специални бактерии при пълна липсата на кислород. 


ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

По публикацията работи: Десислава Златева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Предложение за Бургас:Такса битови отпадъци се вдига с 30%, синята зона става 1.30 лв през 2024

Предложение за обсъждане в общинските комисии е внесъл кметът Димитър Николов. Според него се завишават редица такси. Сред тях тази за битови отпадъци, наемите на общинските жилища, за синята зона, наемите на зали и цената на часовете за тренировки по различни спортове. Вдигат се входните такси за някои културно-туристически обекти. Повишават се цените..

публикувано на 11.12.23 в 16:16

Протестиращи в транспортния бранш искат 37 млн. лева в бюджета за 2024

С плакати на автобуси на градския транспорт в Бургас се включват в националните протестни действия представители на Федерацията на транспортни синдикати от морския град. Те настояват за повече пари за сектора, обясни Недко Радев, председател на местната организация.Мотивите за протеста: "Исканията са да бъдат гласувани 37 млн. лева в бюджета за..

публикувано на 11.12.23 в 12:20
Хижа „Мазалат“

Ето кои са най-добрите български хижи за 2023 г.

Над 25 хиляди българи са гласували в приключилия преди дни конкурс "Хижа на годината – 2023". За престижното отличие се състезаваха 70 хижи и заслони, разположени в някои от най-красивите кътчета на българските планини. Идеята на организаторите от списание "360" е да се популяризира планинският туризъм у нас, който през последните години..

публикувано на 11.12.23 в 12:20

Близо 1000 км туристическа инфраструктура са възстановени и новоизградени в Странджа

Близо 1000 км общо туристическа инфраструктура са възстановили и направили туристическите сдружения "Планиландия" и "Насам - натам" в Странджа. Работата им е отнела повече от две години, но ще продължи и за в бъдеще, каза Димитър Митев, оторизиран планински водач и създател на "Планиландия". Доброволци възстановяват туристическата..

публикувано на 11.12.23 в 12:16

Община Сливен организира среща за опазването на резерват "Кутелка"

Община Сливен съвместно с РИОСВ в Стара Загора организират днес информационна среща за популяризирането и опазването на резерват „Кутелка“. Срещата е в Областния информационен център от 13 часа. Поводът е  Международния ден на планината.  Темата на срещата е „Възстановяването на планинските екосистеми“ с акцент защитата на резерват „Кутелка“ и..

публикувано на 11.12.23 в 08:37

Над 36 млн. лева предлагат да бъдат заложени за сметосъбирането в Бургас през 2024 г.

Над 36 млн. лева са средствата, заложени в план-сметката за събиране, транспортиране и третиране на битовите отпадъци през 2024 г. в община Бургас. Парите са с около седем милиона лева повече от тези през настоящата година, но увеличението е свързано с промяна на цените на услугите,  става ясно от докладната записка, внесена от кмета Димитър..

публикувано на 09.12.23 в 13:27

Земеделците избират как да облагат доходите си за 5 години напред

Физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им през 2024 година, напомнят от териториалната дирекция на НАП Бургас. За Бургаска област от тази възможност могат да се възползват над 4 000 земеделски стопани. Правото на избор се упражнява с подаване на..

публикувано на 08.12.23 в 09:43