Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоана Кадийска влиза в ролята на Кармен на бургаска сцена

Мецосопраното Йоана Кадийска прави дебют в ролята на Кармен, в едноименната опера на бургаска сцена. Вероятно няма оперен театър по света, който да не е посягал към прочутата творба на Жорж Бизе. За всяко мецосопрано пък е мечта да се превъплъти в образа на огнената циганка. Така е и за младата изпълнителка, която споделя, че е трябвало да бръкне много дълбоко в душата си, за да влезе в кожата на Карменсита.  

"За мен Кармен е многопластов образ, много лица има тя, циганската душа знаете, че е пламенна. Аз съм също много емоционален човек и всъщност изграждането на самия образ го прекарах през моята душевност. Имах трудни моменти, като това да се науча да бъда по-арогантна, да съм отмъстителна. Много дълбоко в душата си бръкнах, за да мога да изкарам всичките емоции. Надявам се публиката да го усети и да го преживеем заедно", сподели Кадийска.

Операта "Кармен" се е превърнала в емблематична не само заради красивата музика на Жорж Бизе, характерна с изящна мелодична линия, както и музикалните мотиви, които са придобили самостоятелна популярност, а и заради историята, която продължава да вълнува и да предизвиква разнопосочни чувства.

На 24 ноември от 19 часа на сцената на операта, бургаската публика ще има възможността да стане съпричастна на дебюта на Йоана Кадийска в ролята на Кармен, в сценично партньорство с тенора Даниел Дамянов, солист на Софийската опера и балет и Бургаската опера, който ще влезе в ролята на Дон Хосе.

Диригента на спектакъла е маестро Сунай Муратов. В него ще вземат участие още оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера – Бургас. Специални гости на сцената на Операта ще бъдат чудесните млади певци от Детски хор „Милка Стоева“ с диригент Светла Стоева, които са желан гост в спектакли на Бургаската опера, придават несравним колорит и носят виталната атмосфера, характерна за младостта.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Захари Карабашлиев

Захари Карабашлиев пише нов роман на морска тематика

Нов роман на морска тематика пише издателят и писател Захари Карабашлиев, разкри той пред БНР Бургас и допълни, че по план трябва да приключи работата си по него през 2025 година. Писателят отклони въпроса за подробности от сюжета с думите: „Аз тайни не обичам кой знае колко да пазя, но при писането има нещо, което съм забелязал – че ако..

публикувано на 09.09.24 в 08:16

Созопол ще бъде домакин на втория национален влашки събор

Община Созопол ще бъде домакин на втория национален влашки събор, който ще се проведе днес от 19:30 часа на сцената на летния театър „Аполония“.  По време на събора ще бъдат представени бита и културата на българските власи и по-конкретно на власите-рудари и лудари. Програмата включва изложба от традиционни носии,  плетива и везба, както и..

публикувано на 08.09.24 в 14:01

Завърши 40-ата Аполония

В Созопол снощи завърши 40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" - с концерт на  "Фондацията“ и Оркестъра на опера Пловдив. В програмата бяха включени над 70 събития, сред които изложби, кино прожекции, театрални постановки, музикални концерти, премиери на книги. Фестивалът има за цел да съхранява културни традиции и да подкрепя нови..

публикувано на 08.09.24 в 08:23

Община Средец превърна в празник X-тия Национален конкурс "С песните на Комня" (ВИДЕО)

Никола Данданов от град Средец е носител на приза "Комня Стоянова" от X-ия Националния конкурс „С песните на Комня“. Това е и най-голямата награда за изъплнение. П лакетът на името на проф. д-р Стефан Чапкънов за ръководител на фолклорна формация бе присъден на Димитър Йорданов, ръководител на школата по народно пеене в ОДК-Несебър. Наградата на..

обновено на 07.09.24 в 17:33

За 10-и път почитат фолклорната легенда Комня Стоянова в Средец

10-ият юбилеен Национален фестивал „С песните на Комня", посветен на странджанската певица Комня Стоянова ще се проведе днес. Организатор на събитието е Община Средец, а председател на инициативния комитет е кметът Иван Кичев.  Началото е в 9.30 часа в центъра на града. БНР-Бургас е партньор на фестивала. От 13 до 14 часа ще имаме открито студио..

обновено на 07.09.24 в 08:41

В Стоилово канят на Преображенски събор

В село Стоилово, в Странджа планина днес ще се проведе  Преображески събор. Организаторите  са си поставили за цел  да отдадат почит към загиналите герои за Освобождението на България и да съхранят и популяризират историческото и културно наследство на населеното място. Официалното откриване ще е в 10.30 ч. Предвидени са изпълнения..

обновено на 07.09.24 в 08:09

Несебър е домакин на втория хоров фестивал за църковна музика

Днес и утре Несебър  е домакин на втория хоров фестивал за църковна музика и песни. Събитието се провежда в един от най-древните храмове в България  и света - базиликата  „Св. София“. Фестивалът “Богородице Дево, радуйся” има за цел да покаже красотата на църковните песнопения и културното и материално наследство на морския град. Миглена..

обновено на 07.09.24 в 07:52