Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потомка на Захари Стоянов работи за съхраняване на фолклорното богатство


Послания за съхраняването на родовата и историческата памет, отправя чрез творчеството и книгите си Тоня Борисова. За нея казват, че е от хората, при които талантът се предава чрез ДНК-то. По майчина линия тя е родственица на голямата певица Вълкана Стоянова, а по бащина на Захари Стоянов.

Книгата „Приказка за Добротата“ е одобрена от образоватленото министерство за учебно помагало по родна реч и изобразително изкуство. Основна роля в нея има дъщеря й Сълзица Борисова, която рисува картините, разказва авторката на стиховете.

"Когато беше на 6 години, а в Хърватска се водеше война, Сълзица гледайки репортажите по телевизията много се натъжи от това, че бомбардират училищата в Сараево и виждаше тези зверства и ми каза - "Мамо, как мога да помогна?". Казах й, че трябва да се омеси големият хляб на добротата и всеки да даде своята трошица в него, за да има мир, за да има доброразбирателство между хората. Три дни това дете плака и мисли. И накрая дойде при мен и каза - "Мамо, аз разбрах коя е моята трошица доброта. Ще нарисувам една книжка - "Приказка на добротата". 

Тоня Борисова пристигна в Бургас, за да се срещне с ценителите на писаното слово. Следващото й гостуване предстои на 12-ти декември, когато ще представи „Нашенски зевзеци” и трилогията „Спомени за един изгубен свят”, писани в съавторство с баща й – столетникът Кръстьо Рибаров.

Тоня Борисова пише поезия, проза, публицистика, литературна критика, музика, сценарии за филми, прави преводи, редактира книги. Изпълнява акапелно народни песни. Реализирала е над 740 авторски поетично-музикални спектакъла по поетичните си книги, в които участват изтъкнати изпълнители, оркестри, хорове, ансамбли и млади таланти. Има многобройни публикации в литературния и периодичен печат; в сборници, антологии и интернет. Стиховете й са превеждани на много европейски езици и фарси. Носителка е на национални и международни награди от поетични конкурси и филмови фестивали; награждавана е с медали и почетни звания.

Активно работи за съхраняване на фолклорното богатство, като водеща на национални и международни фолклорни фестивали. Развива широко мащабна дейност сред българските училища и общности в чужбина, като изнася авторски поетично-музикални спектакли и Уроци по Родолюбие в Сърбия, Унгария, Австрия, Италия, Бесарабия, Турция, Гърция.

В продължение на 10 години е председател на Фондация „Сълзица за Вас“, учредена от семейството й в подкрепа на даровити деца. През 2010 г. Фондацията преустановява дейност.
През 2012г. Тоня Борисова става онлайн победител в престижната Общобългарска класация на АРИЗ-7 -„Пазител на традициите”, а през 2017 г. е удостоена от ООБ със званието „Достолепен Българин”. Включена е в електронната Енциклопедия ”Паметта на Българите”.

Автор е на 20 книги. В тандем с акад. Николай Кондрашкин издава в Чувашия „Невидимые крилья”, 2012 г., „Приказка за Добротата“, 2013 г., „Слово”, 2014 г., „Ние от Рода Дуло”, 2017 г.

Предстои издаването на поетичните книги-спектакли: „Пътеки към Душата на България” и „Тайнства”; хумористичния сборник разкази „Чешити”; автобиографичния роман „Ризи от коприва”, „Мостове на духовно съпричастие”- литературна критика, „Ходене на Добротата по мъките”- публицистични статии и др.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Меги Димчева с премиера на "Чудесата в нас" в Бургас

Нов проект, който обединява български песни, йога и медитация представя днес в Бургас популярната телевизионна водеща от предаването „Търси се“ – Меги Димчева. Спектакълът е озаглавен „Чудесата в нас“ и ще бъде представен от 20:30 часа в Експозиционен център ФЛОРА Бургас. Подобно представление се реализира за първи път в България. Той е едно..

публикувано на 26.07.24 в 14:21

Гого Милтиядов и Плевенска филхармония ни канят на "Среща в Бургас"

На „Среща в Бургас“ ни кани  талантливият диригент и композитор Георги Милтиядов. Така е озаглавен концерт-спектакълът, посветен на 25-та годишнина на младия бургазлия. Публиката ще се потопи в море от музика с оркестъра на Плевенска филхармония, ще се докосне до стихове на бургаски поети и картини на бургаски художници. Изкуствата в спортната..

публикувано на 26.07.24 в 14:06

Песента "Булевардът", посветена на бургаския "Богориди"

Песента „Булевардът” в изпълнение на Симеон Славев е сред 10-те финалисти на конкурса „Бургас и морето”. Идеята идва на Румен Руменов, който прави аранжимента по нея, след като прочита стихотворение  на Румен Николов, посветено на един от знаковите бургаски булеварди – „Богориди“. "Когато прочетох това стихотворение ми направи силно..

публикувано на 26.07.24 в 13:56

Модерно звучене с песни на български и английски в "Бургас и морето" за млади изпълнители

Десет млади изпълнители ще влязат в надпреварата на най-новия формат за българска авторска музика "Бургас и морето". Те ще бъдат оценявани от международно жури, което включва някои от най-големите имена на Италия в музикалната индустрия. Целта ни е да открием поне един артист, който да се хареса на младите, коментира доцент Дарияна Куманова, която..

обновено на 26.07.24 в 13:37

Тридневен културен фестивал „Пальо Баня фест“ започва днес в село Баня

Тридневен летен културен фестивал „Пальо Баня фест“ започва днес в несебърското село Баня. В програмата са включени кинопрожекции на български филми, концерти, лекции, йога, творчески ателиета, арт базар. Фестивалът е организиран по инициатива на сдружение „Развитие на общността“, чиято  идея е да обедини различни хора, свързани с населеното място..

публикувано на 26.07.24 в 13:29

Археолози разкриват нови парчета от историческия пъзел на Созопол

Археологическите открития ни свързват с изгубените светове на нашите предци. За вълненията на един археолог в търсене на неизвестното, както и за находките и ценните артефакти при спасителните археологически разкопки на обект "Автогара", местност Провлака, Созопол – разговор с д-р Явор Иванов, научен ръководител на разкопките. Спасителните..

публикувано на 26.07.24 в 11:31

"Трепетлика“ с награда за най-автентичен народен хор от конкурс във Франция

Бургаският народен хор „Трепетлика“ се завърна от 3-ия Международен хоров конкурс и от 27-ото издание на Международния хоров фестивал в Прованс, Франция с високо отличие - специална награда на журито за най-автентично звучащ народен хор и награда за популяризиране на традиционния фолклор по света.  Участие във форума взеха 35 ансамбъла от Европа,..

публикувано на 26.07.24 в 11:19