Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В навечерието на празника на Бургас:

Как да познаем пресния шаран преди Никулден

БАБХ и ИАРА с проверки в рибните магазини и борси

| обновено на 05.12.23 в 12:44

В навечерието на Никулден ИАРА и Агенцията по безопасност на храните извършват проверки на рибни магазини и борси.

14 са проверките в хранителни магазини, производствени предприятия, складове на едро и язовири. Сред тях е и търговски обект на пазар „Велека“.

Д-р Илияна Митева, главен инспектор в регионалното звено на агенцията по храните посочва:

„В магазините проверяваме рибата, която трябва да е доставена с документи, които гарантират нейния произход, да се съхранява при подходящи температурни условия. Шараните за Никулден трябва да се съхраняват под лед в охладено състояние. Когато са живи се доставят със специализиран транспорт с живарници. Съхраняват се в басейни. Подава им се въздух. Другите риби по същия начин, когато са охладени изискването е да са при температура, близка до топенето на леда, а когато са замразени при минусови температури -18 градуса и нагоре.“


Проверява се още дали обектът е регистриран в националния регистър на БАБХ, документите за доставка на шарана от язовира, с ветеринарно свидетелство, от складовете на едро с търговски документ, където е описана задължително партидата и срока на годност.

До момента е установено само едно-съставен е акт за нерегламентирана търговия с риба в нерегистриран обект.  На пазар „Велека“ също не бяха открити нарушения.


Марияна Щерева посреща без притеснение екипа на Агенцията по храните в един от рибните магазини на пазара. Цената на никулденския шаран е същата като миналата година, но търсенето е по-слабо, посочва тя:

"По-големите идват по-мазнички, средни шарани търсят-да не е много сух, но да не и много мазен. Някой купуват и големи-над 4 килограма-5. Цената на големия шаран 9 лева за килограм. малките са 8 лева.  


Очите на пресния шаран са бистри, а хрилете розови, добавят още търговците. За тези, които не обичат шаран, но ще спазят традицията, да сложат риба на трапезата, на пазара има толстолоб, пъстърва, кефал и сафрид.

Проверките продължават до 7 декември.

Повече чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Петя Янакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Южният плаж на Приморско

В Приморско се радват на добър летен сезон

Община Приморско спечели проект за въвеждане на енергоспестяващи мерки за сградата на общинската  администрация. С подобренията тя ще бъде по-ефективна и устойчива. Стойността на проекта е в размер на малко над 842 хиляди лева без ДДС. Летният сезон е много добър, с преобладаващо български туристи, чужденците са по-малко, но още отсега се..

публикувано на 12.07.24 в 12:28
Димитър Николов, кмет на Бургас

Финансовото състояние на Бургас е по-добро от средното и за страната, и за областните центрове

Многобройни външни икономически и политически фактори са оказали натиск върху бюджета на Община Бургас за 2023 година, но въпреки тях тя е запазила финансовата си самостоятелност. Това посочва кметът Димитър Николов в доклада си към отчета за изпълнението на бюджета за миналата година , който е внесен в Общинския съвет. Заключението му е потвърдила и..

публикувано на 11.07.24 в 15:03
Габриела Руменова

Най-често туристи сигнализират за некоректни агенции и неправилно описани хотели

Спорове свързани с туристически агенции за промяна на дата на пътуване или погрешно описание на хотел, са част от сигналите подадени до момента в платформата "Ние потребителите". Когато възникне несъответствие трябва да се направят компромиси и от двете страни, смята експертът Габриела Руменова. Тя даде за пример случай с летовничка, която е..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Бургас трябва да инвестира в образование и привличане на млади хора

Бургас трябва да инвестира в образование и привличане на млади хора, за да развива потенциала си. Според  Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика г рада има нужда от още повече млади хора и таланти. Образователните показатели трябва да се подобрят, за да влезе областта в топ 3.  Това което, според Ганев трябва да се..

публикувано на 10.07.24 в 10:44

Удължават срока за прием на документи за интервенции в агроекологията

До 30 септември се удължава се срокът за предоставяне допълнителни документи за част от интервенциите в областта на агроекологията. Това предвижда публикуваният за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение  на Наредба № 10 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на околната среда и климата и хуманно отношение..

публикувано на 10.07.24 в 08:24

Евтим Милошев: По Черноморието има предложения за всекиго, дори за най-капризните

По Черноморието има предложения за всекиго - и за най-капризните туристи, и за най-платежоспособните. Има великолепни места.  Това каза в предаването "Пътувай с Хоризонт" служебният министър на туризма Евтим Милошев и уточни: "Това не е благодарение само на държавата, това е благодарение на пазара, благодарение на всички хора, които са заети в..

публикувано на 07.07.24 в 14:28

Средните добиви при пшеницата и ечемика са по- ниски в сравнение с миналата година в ямболска област

Приключва прибирането на зърнената реколта в Ямболска област.  Заради засушаването добивите са по- ниски, както при ечемика, така и при пшеницата, отчитат от областната служба „Земеделие“. От декар тази година са прибрани средно по 525 кг пшеница и 560 ечемик, докато миналата година и при двете култури са били около 600 кг.  Притеснително е..

публикувано на 06.07.24 в 13:28